Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas Palangos kredito unijos byloje paskelbė nuosprendį

Plungės rajono apylinkės teismas Palangos kredito unijos byloje paskelbė nuosprendį sukčiavimu, piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi ir dokumentų klastojimu kaltintiems 31-63 metų amžiaus 6 vyrams ir  30-51 metų amžiaus 2 moterims.
Pinigai
Pinigai / www.worldoffshorebanks.com

Teismo nuosprendžiu 49 metų vyrui skirta galutinė 7 metų laisvės atėmimo bausmė, 31 metų kaltinamajam skirta 3 metų laisvės atėmimo bausmė, kurios vykdymas atidėtas dvejiems metams, dėl kaltinimo už neteisėtą praturtėjimą jis išteisintas.

Kiti keturi asmenys (3 vyrai ir 1 moteris) nuteisti piniginėmis baudomis (753 – 828 Eur), o 2 asmenys (vyras ir moteris) nuo baudžiamosios atsakomybės atleisti pagal laidavimą vieniems metams be užstato.

Unijos vadovo pavaduotojas apgaulės būdu užvaldė didelės vertės turtą (daugiau kaip 1,3 mln. Eur).

Šioje byloje buvęs Palangos kredito unijos administracijos vadovo pavaduotojas Evaldas Petrauskas kaltintas tuo, kad jis tyčia, turėdamas tikslą apgaule savo naudai įgyti didelės vertės svetimą turtą, 2010-2012 metais duodamas žinomai neteisėtus nurodymus Palangos kredito unijos darbuotojams nurodė suteikti kitų asmenų vardu būsto paskolas, o sutartyse nurodytas pinigų sumas perduoti jam, ir taip apgaulės būdu užvaldė didelės vertės turtą (daugiau kaip 1,3 mln. Eur).

Ši nusikalstamos veikos schema buvo sukurta siekiant gauti pinigų vystyti statybų projektus, nes kaltinamasis nebegalėjo gauti paskolų savo vardu dėl viršytų limitų. Pagal šią schemą Palangos kredito unijoje būdavo suruošiami paskolų dokumentai kitų asmenų vardu, tačiau jiems paskolos realiai nebūdavo išmokamos. Pinigus pagal paskolų sutartis pasisavindavo kaltinamasis.

Kiti 6 asmenys šioje byloje buvo kaltinami už tai, kad jie, užimdami įvairias pareigas Palangos kredito unijoje, vykdė Palangos kredito unijos administracijos vadovo pavaduotojo neteisėtus nurodymus bei tokiu būdu piktnaudžiavo tarnyba ir klastojo dokumentus. Žinodami, kad Palangos kredito unijos paskolų komiteto ir kredito unijos valdybos posėdžiai nevykdavo, jie valdybos ir komitetų posėdžiuose nedalyvaudavo ir nepriiminėdavo sprendimų dėl paskolų suteikimo.

Aštuntasis teisiamasis, būdamas Palangos kredito unijos pajininku, kaltinas dėl to, kad padėjo apgaule Palangos kredito unijos administracijos vadovo pavaduotojo naudai įgyti svetimą didelės vertės turtą, t. y. žinodamas, kad neturi turto ir galimybės grąžinti paskolą, vykdydamas neteisėtą prašymą, gavo savo vardu paskolą, kuri vėliau taip pat neteisėtai buvo perkelta kitam asmeniui.

Įrodymų tyrimo metu teisme visų kaltinamųjų kaltė įrodyta visiškai. Iš visų nusikalstamų veikų padarymu kaltintų asmenų savo kaltę pripažino tik du. Kiti savo kaltės nepripažino.

Skirdamas bausmes teismas atsižvelgė į padarytų nusikalstamų veikų kiekį ir pavojingumo laipsnį, kaltės formą, nusikalstamos veikos motyvus ir tikslus, kaltinamųjų asmenybes, atsakomybę lengvinančias ir sunkinančias aplinkybes.

Kadangi tik du kaltinamieji šioje byloje pripažino savo kaltę ir dėl to nuoširdžiai gailėjosi, jų atžvilgiu sunkinančių aplinkybių nebuvo nustatyta, todėl teismas remdamasis gautais prašymais bei byloje esančiais duomenimis, atleido juos nuo baudžiamosios atsakomybės bei perdavė artimųjų atsakomybei pagal laidavimą be užstato.

Likusiems asmenims teismas nenustatė nei jų atsakomybę lengvinančių, nei sunkinančių aplinkybių, todėl 4 kaltinamiesiems skyrė pinigines baudas, o 2 kaltinamiesiems – terminuotas laisvės atėmimo bausmes.

Gegužės 22 d. paskelbtu teismo nuosprendžiu iš dalies buvo tenkintas ieškovo Palangos kredito unijos civilinis ieškinys ir iš buvusio Palangos kredito unijos administracijos vadovo pavaduotojo priteista beveik 1,7 mljn. Eur turtinės žalos, virš 117 tūkst. Eur metinių palūkanų ir virš 10 tūkst. Eur išlaidų už advokatų paslaugas.

Byla Palangos miesto apylinkės teisme nagrinėti gauta 2013 metais, o 2015 metais ji pagal teismingumą perduota Plungės rajono apylinkės teismui. Tais pačiais metais ši byla pripažinta užsitęsusia ir greičiau nagrinėtina. Ją sudaro 43 bylos tomai bei 82 lapų nuosprendis, pažymima Plungės rajono apylinkės teismo administracijos sekretoriaus (teismo atstovo ryšiams su žiniasklaida) Juozo Kaminsko parengtame pranešime.

Šis teismo nuosprendis gali būti skundžiamas Klaipėdos apygardos teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius