Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas pareigūną S.Gulbiną pripažino kaltu dėl surengtos egzekucijos prieš gimtadienį šventusius jaunuolius

Vilniaus miesto apylinkės teismas penktadienį paskelbė nuosprendį policijos pareigūnui Sigitui Gulbinui, jis pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, taip pat dokumentų klastojimo.
Policijos pareigūnas Sigitas Gulbinas
Policijos pareigūnas Sigitas Gulbinas / Asmeninio archyvo nuotr.
Temos: 1 Smurtas

Būrys jaunuolių buvo apkaltinęs policijos pareigūną S.Gulbiną, kad šis, atvykęs į iškvietimą dėl triukšmo beveik valandą prieš juos smurtavo, naudojo pipirines dujas ir elektros impulsinį prietaisą „Taser“.

Išvažiuodamas jis dar be jokios priežasties nupurškė gatve namo grįžtantį jaunuolį, o kai pastarasis paskambino į Bendrąjį pagalbos centrą, į pranešimą sureagavo S.Gulbinas, kuris tęsė smurtą ir dar išrašė baudą už triukšmą.

Nors pats pareigūnas kaltinimus kategoriškai neigė, teismas pripažino, kad jaunuolių pasakota istorija iš tiesų įvyko.

„Nukentėjusiųjų parodymai yra nuoseklūs, patvirtinti ir kitais byloje esančiais įrodymais, kaltinimai visiškai pasitvirtino“, – sakė nuosprendį priėmęs teisėjas Linas Dūdys.

Policijos pareigūnui skirta 1 metų ir 6 mėn. laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant 2 metams. Jis įpareigotas būti namuose nuo 22 iki 6 val., jei tai nesusiję su darbu.

Jis taip pat turės sumokėti 70 MGL (2660 Eur) dydžio baudą, 6 mėnesius lankyti elgesio pataisos programą. Vis dar policijoje dirbančiam S.Gulbinui 3 metus uždrausta dirbti valstybės tarnyboje.

Dviem nukentėjusiesiems jis dar turės atlyginti ir 1000 eurų neturtinę žalą. Šis teismo sprendimas dar gali būti skundžiamas per 20 dienų.

„Teisingumas pasiektas, taip tikrai negali būti, – po teismo posėdžio kalbėjo vieno iš nukentėjusiųjų tėvas. – Pasitikėjimas policija nebuvo sumažėjęs, bet visur būna kažko. Jei yra toks žmogus, jis gavo pagal savo nuopelnus, nedrįsčiau sakyti, kad visa policija yra negera.“

Nuosprendžio išklausyti atvyko ir šiuo teismo procesu susidomėjusi Seimo narė Dovilė Šakalienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dovilė Šakalienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dovilė Šakalienė

„Man ši byla kėlė labai didelį nerimą, nes nuo pat pradžių buvo galima pagrįstai įtarti, kad policijos pareigūnas, kurio pareiga yra ginti, saugoti ir padėti, elgėsi sadistiškai su vaikais“, – sakė D.Šakalienė.

Ji pridūrė, kad 2017 m. rugsėjį kreipėsi į generalinį komisarą Liną Pernavą, kad šis bent jau laikinai uždraustų S.Gulbinui dirbti policijos pareigūnu, tačiau į šį prašymą nebuvo reaguota.

„Tai ne pirma situacija, kai šis asmuo taip žemina policijos vardą. Tikiuosi, gal šis teismo sprendimas taps lūžiu, praėjo pusė metų nuo mano kreipimosi. Klausiu, ką jie ruošiasi padaryti ir kaip ruošiasi atlyginti visuomenei padarytą žalą, kai asmuo, negalintis to daryti, toliau dirba pareigūno darbą“, – kalbėjo D.Šakalienė.

Egzekucija be priežasties

2016-ųjų vasario 20-ąją būrys jaunuolių šventė gimtadienį, kai kaimynai jiems iškvietė policiją dėl triukšmo.

Į įvykio vietą atskubėjo Elektrėnų rajono policijos komisariato pareigūnai S.Gulbinas ir jo kolegė Eglė Karaliūnaitė. Jo kolegei kaltinimai nepareikšti nesurinkus pakankamai įrodymų dėl jos dalyvavimo, tačiau prokuroras prašė skirti jai teismo bausmę už melagingus parodymus, ji tiek ikiteisminio tyrimo, tiek teismo metu dangstė savo kolegą.

Bylos duomenimis, vos buto šeimininkas atidarė duris, pareigūnas į vidų pripurškė pipirinių dujų, o patekęs į vidų pradėjo smurtauti.

Jis ant žemės suguldė jaunuolius veidais į žemę, juos apspardė, taip pat panaudojo ir elektros impulsinį prietaisą „Taser“.

S.Gulbinas taip pat iškratė visą butą ieškodamas narkotikų, tačiau nieko neradęs, maždaug po valandos išleido iš buto visus ten buvusius jaunuolius.

Buto šeimininkui ir dar vienam aštuoniolikmečiui S.Gulbinas liepė eiti į lauką neapsirengus ir laukti šaltyje, kol jis surašė administracinio teisės nusižengimo protokolus dėl triukšmo.

Išvažiuodamas S.Gulbinas pastebėjo du išeinančius jaunuolius, vienam jų be jokios priežasties pripurškė ašarinių dujų į veidą.

Jaunuolis su tokia neteisybe nesitaikstė ir surinkęs 112 numerį paprašė pagalbos. Tačiau po kelių minučių į pagalbą atskubėjo tas pats pareigūnas, jis jaunuolius apkumščiavo, o tada surašė protokolą, neva jaunuolis gatvėje šūkavo.

Pats S.Gulbinas visus kaltinimus kategoriškai neigė ir pasakojo visiškai kitokią įvykių versiją, tačiau teismas ja nepatikėjo.

Išgarsėjo anksčiau

S.Gulbinas yra išgarsėjęs ir anksčiau. Jis vijosi sprunkantį motociklo vairuotoją, o pastarasis miško keliuke neišsilaikė ir griuvo prieš pat policininko vairuojamą automobilį.

Pareigūnas nespėjo sustabdyti automobilio ir užvažiavo ant vaikino, jis kone pusvalandžiui liko gulėti prispaustas.

Tuomet atlikus tarnybinį patikrinimą buvo nustatyta, kad jokio pažeidimo S.Gulbinas nepadarė ir elgėsi teisėtai.

Praėjus keliems mėnesiams nuo įvykio jis išplatino viešą laišką, kur pasakojo, koks sunkus yra pareigūno darbas.

„Esu policijos pareigūnas, Lietuvai ir jos žmonėms tarnauju jau 17 metų. Myliu savo darbą ir nė dienos nesigailėjau, kad pasirinkau šią profesiją. Esu laimingas, kad galiu padėti. Mano ir mano kolegų kasdienybė nėra lengva. Tarnybos metu esu buvęs kartu su ką tik žuvusio vaiko tėvais.

Plikomis rankomis grūmiausi su girtais ar nuo narkotikų apsvaigusiais jaunuoliais. Ne kartą sulaikiau aplinkoje nesiorientuojančius žmones vien tam, kad jie nepadarytų didesnių nusikaltimų. Padėjau rasti namus pasiklydusiems. Dažnai buvau nenuspėjamų įvykių centre, kai nė nenumaniau, kas bus toliau“, – rašė penktadienį nuteistas S.Gulbinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius