-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas Rokiškio krašto politikui ir verslininkui Vidmantui Kanopai: nubaustas dėl „vokelių“

Buvęs žemės ūkio viceministras Vidmantas Kanopa nubaustas už darbo užmokesčio mokėjimo tvarkos pažeidimą mėsos perdirbimo įmonėje „Daivida“.
Pinigai
Pinigai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Rokiškio rajono apylinkės teismas už darbo užmokesčio mokėjimo tvarkos pažeidimą buvusiam žemės ūkio viceministrui ir buvusiam rajono merui, verslininkui Vidmantui Kanopai penktadienį skyrė 500 eurų baudą.

Panevėžio apskrities valstybinės mokesčių inspekcija mėsos perdirbimo įmonės „Daivida“ vadovui buvo surašiusi protokolą, numatantį atsakomybę už neapskaityto darbo užmokesčio mokėjimą.

Administracinę bylą išnagrinėjęs teisėjas Artūras Dilys BNS sakė, kad verslininkui skirta mažesnė nei vidutinė bauda, nes jis prisipažino ir gailėjosi. Anksčiau vykusiame posėdyje buvo apklausti liudytojai, dalyvavo V.Kanopa.

„Mokesčių inspekcija rado pinigus mokant, dalis buvo išmokėta, straipsnis nenumato pinigų konfiskavimo. Pinigai buvo skirti darbuotojų priedams, tačiau darbuotojams nebuvo duota pasirašyti žiniaraščiuose. Pagal įstatymus žiniaraščiai turėjo būti“, – BNS sakė teisėjas A.Dilys. Jo teigimu, mokesčiai nuo mokėtų sumų buvo sumokėti.

Kaip skelbė laikraštis „Gimtasis Rokiškis“, V.Kanopa pripažino, jog per skubėjimą išmokėti premijas darbuotojams pažeidė kasos operacijų procedūras, tačiau tikslo nuslėpti mokesčius neturėjo. Teisme perskaityti kelių liudytojų, buvusių įmonės darbuotojų parodymai, kuriuose jie tvirtina už darbą gaudavę minimalų atlygį. Šie pinigai būdavo pervedami į banko sąskaitą, o premijos mokamos grynaisiais. Šie žmonės atsisakė liudyti teisme, bijodami, kad vėliau jiems bus sunku susirasti darbo.

Panevėžio apskrities valstybinė mokesčių inspekcija viešai skelbė, kad operatyvaus patikrinimo metu stambioje Panevėžio apskrities mėsos perdirbimo bendrovėje nustatė, kad su darbuotojais buvo atsiskaitoma ne tik oficialiai, bet jiems buvo mokami ir „vokeliai“.

Pamačiusi tikrintojus, buhalterė neteko amo ir bene dešimt minučių negalėjo pratarti nė žodžio. Ant stalo rasti neoficialūs mokėjimo žiniaraščiai, kuriuose darbuotojams pasirašyti nereikėjo, vietoje autografų eilutėse – tik varnelės ir kryželiai.

Pranešimas apie neapskaityto darbo užmokesčio mokėjimą gautas VMI pasitikėjimo telefonu 1882. Patikrinimo metu rasti „juodieji“ žiniaraščiai, pagal kuriuos tądien iš viso turėjo būti išmokėta apie 8 500 eurų.

Atvykus inspektoriams ant stalo gulėjo beveik 5 tūkst. eurų dar neišmokėtų grynųjų pinigų, o likusi daugiau nei 3600 eurų suma jau buvo išdalinta 18-kai darbuotojams. Inspektoriai į bendrovės patalpas atvyko pačiame „atlyginimų“ mokėjimo įkarštyje.

Kaip skelbė mokesčių inspekcija, pamačiusi tikrintojus, buhalterė neteko amo ir bene dešimt minučių negalėjo pratarti nė žodžio. Ant stalo rasti neoficialūs mokėjimo žiniaraščiai, kuriuose šalia darbuotojų pavardžių nurodytos išmokamos sumos, tačiau gavus pinigus darbuotojams pasirašyti nereikėję, vietoje to eilutėse – tik varnelės ir kryželiai.

Rastiems pinigams, kuriuos buvo atvežęs įmonės vadovas, apskaitos dokumentai išrašyti nebuvo, skelbė Panevėžio apskrities valstybinė mokesčių inspekcija.

Daivos Zibolienės/„Gimtojo Rokiškio“ nuotr./Vidmantas Kanopa
Daivos Zibolienės/„Gimtojo Rokiškio“ nuotr./V.Kanopa

„Pranešimų VMI pasitikėjimo telefonu 1882 apie šioje įmonėje mokamus „vokelius“ buvo sulaukta jau anksčiau, bet informacija būdavusi abstrakti. Šį kartą gavome labai tikslią informaciją – inspektoriai žinojo ir laiką, ir vietą, tai padėjo užfiksuoti pažeidimą jo padarymo metu. Visuomenės pagalba labai svarbi nustatant tokius mokestinius pažeidimus“, – yra sakęs Panevėžio apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Kontrolės departamento direktoriaus pavaduotojas Vidas Osipovas.

59 metų V.Kanopa 1992 metais buvo mėsos perdirbimo bendrovės „Alseta“ direktoriumi, 1996 metais įmonę reorganizavus į bendrovę „Daivida“ tapo jos steigėju ir vadovu. 2000–2001 metais buvo Rokiškio rajono meru, o 2001–2003 metais – „Anykščių vyno“ generaliniu direktoriumi. 2003-2008 metais buvo Lietuvos žemės ūkio ministerijos valstybės sekretorius, 2008 metais – „Daividos“ generalinis direktorius. Nuo 2011 metų – Rokiškio rajono savivaldybės meras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius