Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismo verdiktas: vaikus šulinyje paskandinęs Aurelijus B. – nepakaltinamas

Trečiadienį Kauno apygardos teismas paskelbė nutartį du savo vaikus į šulinį Kėdainių rajone įmetusio Aurelijaus B. byloje. Prokuroro prašymas, paskirti kaltinamajam priverstinį gydymą, tai yra, taikyti priverčiamąsias medicinos priemones, buvo patenkintas.
Teismo posėdis
Aurelijaus B. teismo posėdyje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Aurelijus B., kuris posėdžiuose nedalyvavo, nes buvo gydomas, kaltintas dviejų mažamečių bejėgiškos būklės savo vaikų itin žiauriu nužudymu bei nežymiu sugyventinės, nužudytųjų mažamečių mamos L.C. sveikatos sutrikdymu. Kadangi kaltinamasis nuo pat jo sulaikymo elgėsi neadekvačiai, prokuroras, remdamasis teismo medicinos ekspertų išvadomis, prašė šioje nužudymo byloje nutartimi paskirti jam priverstinį gydymą.

Aurelijui B. nutarta taikyti stacionarų stebėjimą griežto stebėjimo sąlygomis specializuotoje psichikos sveikatos priežiūros įstaigoje.

Teisėjų kolegija pritarė prokuroro prašymui. Nustatyta, jog nusikaltimo padarymo metu Aurelijaus B. buvo nepakaltinamas: nesuprato savo veiksmų esmės ir negalėjo jų valdyti. Taip pat nutarta jam taikyti stacionarų stebėjimą griežto stebėjimo sąlygomis specializuotoje psichikos sveikatos priežiūros įstaigoje.

Vyrą pripažinus nepakaltinamu, jis baudžiamosios atsakomybės išvengs netgi pasveikęs. Kas pusmetį bus tikrinama jo sveikatos būklė. Jei Aurelijus B. pasveiks, medicinos ekspertai kreipsis į teismą, jog būtų panaikintos šiuo teismo sprendimu paskirtos priverčiamosios medicinos priemonės. Tuomet vyras išeis į laisvę – jis nebebus teisiamas.

Nutartis per 20 dienų nuo paskelbimo, o asmeniui, kurio atžvilgiu priimta nutartis – nuo nutarties nuorašo įteikimo jam dienos, gali būti skundžiama Lietuvos apeliaciniam teismui per Kauno apygardos teismą.

Nustatyta depresija ir ūmi psichozė

15min primena, jog įtarimų dėl vyro psichinės būklės kilo vos jį sulaikius: areštinėje uždarytas jis elgėsi neadekvačiai, darė veiksmus, kurių sveikas žmogus nelabai darytų: plėšė nuo savęs drabužius, dantimis graužė kameros sienas, atneštą maistą kišo į įvairias kūno vietas, lakstė nuogas. Jo duodami parodymai, pasak tyrimą atlikusių pareigūnų, buvo nenuoseklūs ir nelogiški.

Įtariamojo psichinę būklę po jo sulaikymo tyrę Valstybinės teismo psichiatrijos tarnybos ekspertizės specialistai nustatė, kad tiek sausio 2 dieną įvykdyto nusikaltimo metu, tiek vėliau negalėjo suprasti savo veiksmų esmės, jų valdyti ir už juos atsakyti.

Aurelijui B. nustatytas sunkus depresijos epizodas su psichozės požymiais. Taip pat ir lengvas protinis atsilikimas. Alkoholinei psichozei būdinga staiga kilusi agresija, baimė.

„Kaltas ilgametis alkoholio vartojimas. Jam nustatytas sunkus depresijos epizodas su psichozės požymiais. Taip pat ir lengvas protinis atsilikimas. Alkoholinei psichozei būdinga staiga kilusi agresija, baimė. Ypač naktimis, pasikeitus aplinkai ir jos suvokimui. Pats kaltinamasis pasakojo, jog tą naktį atsigulė miegoti, viskas buvo gerai, bet staiga pabudo ir aplinka buvo raudona. Kilo baimė. Net vaikus matė raudonai apsirengusius“, – teisme anksčiau yra kalbėjusi ekspertė.

Pasak jos, pirmąją savaitę gydytojai su įtariamuoju negalėjo užmegzti jokio kontakto. Vėliau jis ėmė pasakoti padrikas detales. Patį faktą, kad vaikai nužudyti, jis žino – teigė išgirdęs iš policininkų. Nuoseklaus pasakojimo iš jo kalbų neįmanoma sudėlioti. Karts nuo karto jis tik ima kalbėti apie tai, kad vaikai – ne jo.

Ekspertizės išvadomis, vyrui reikalingas priverčiamųjų medicinos priemonių taikymas, rekomenduojamas stacionarus stebėjimas specializuotoje psichikos sveikatos priežiūros įstaigoje griežto stebėjimo sąlygomis.

„Alkoholinė psichozė neišsivysto geriančiam žmogui. Ji išsivysto tuomet, kai ilgai gėręs asmuo nustoja gerti, kai prasideda abstinencija. Gėrimo stažas turi būti pakankamai ilgas, o išgerti kiekiai – didžiuliai“, – patikino ekspertė.

Anksčiau teismo posėdžių salėje kalbėjusi L.C. mama teigė, kad dukra ne kartą skundėsi girto Aurelijaus B. elgesiu, ne kartą buvo ir „sudaužyta“.

„Kai mane mušė tą naktį, jis nieko nekalbėjo. Klausiau: „Auri, ką darai?“. Bet jis neatsakė. Tik tos klaikios akys. Ir mano brolis, kai vėliau atvyko, patikino, jog niekad jo tokio nėra matęs“, – tuomet teigė ir pati L.C., pripažinusi, jog lemtingąją sausio 2-osios naktį, kaip ir savaitę iki tol, Aurelijus B. negėrė.

Motyvai lieka neaiškūs

Sausio 2-ąją, naktį iš penktadienio į šeštadienį, Kėdainių rajone esančiame Saviečių kaime 37-rių metų įtariamasis smurtaudamas privertė iš namų pabėgti savo sugyventinę, o du iš keturių savo vaikų – dvimetį berniuką ir keturių mėnesių mergaitę – įtariama, įmetė į kieme esantį šulinį. Vaikai per kelias minutes žuvo paskendę ir sušalę.

Įtariamąjį, kuris įvykio metu buvo blaivus, tačiau, kaimynu teigimu, nuolat girtaudavo, tą pačią naktį tragedijos vietoje sulaikė policijos pareigūnai. Tyrimo eigoje užfiksuota, jog jis buvo pastebėtas nueinantis nuo šulinio.

Anksčiau Kėdainių rajono gyventojas kartą jau teistas, taip pat 5 kartus baustas administracine tvarka. Visus prasižengimus jis įvykdė apgirtęs nuo alkoholio. Policija dėl smurto artimoje aplinkoje į tragedijos ištiktos šeimynos sodybą iki tol vyko ne kartą. Tačiau oficialūs kaltinimai jam nebuvo pareikšti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius