-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Teismui perduoda kyšininkavimo dėl vizos byla: kaltinamųjų suole – du lietuviai ir rusas

Už kyšį daugkartinę Šengeno vizą siekusio gauti Rusijos Federacijos piliečio ir jam talkinusių dviejų Lietuvos piliečių baudžiamąją bylą nagrinės teismas. Ikiteisminiam tyrimui vadovavęs Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras, įvertinęs tyrimo metu surinktą medžiagą bei gautus duomenis, surašė kaltinamąjį aktą ir bylą dėl galimos prekybos poveikiu perdavė nagrinėti Vilniaus miesto apylinkės teismui.
RImantas Šidlauskas
RImantas Šidlauskas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.
Temos: 1 Lietuviai

Ikiteisminis tyrimas dėl galimos prekybos poveikiu buvo pradėtas balandžio mėnesį, jį per 4 mėnesius atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos Vilniaus valdybos pareigūnai, praneša prokuratūra.

Tyrimo duomenimis, tuometis Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų vadovas Rimantas Šidlauskas, siekdamas asmeninės turtinės naudos, savo ir neva kitų asmenų naudai tiesiogiai reikalavo ir susitarė paimti iš jam pažįstamų asmenų – verslininko Albino Bieliausko ir vieno Rusijos Federacijos banko akcininko Rinato Nasirovo – 10 tūkst. eurų kyšį. Dalis kyšio, 3000 eurų, įtariama, jam buvo perduota.

Už tai R.Šidlauskas, pasinaudodamas savo visuomenine padėtimi, pažintimis ir tikėtina įtaka, galimai pažadėjo paveikti Lietuvos Respublikos ambasadorių Rusijos Federacijoje, kad šis, teisėtai vykdydamas įgaliojimus, Rusijos Federacijos piliečiui R.Nasirovui ir jo sūnui išduotų daugkartines Šengeno vizas. Šios vizos abiem Rusijos piliečiams buvo išduotos kovo mėn. pabaigoje.

Ikiteisminio tyrimo metu negauta duomenų, kad Lietuvos Respublikos ambasadorius Rusijos Federacijoje būtų žinojęs apie neva jo naudai reikalautą kyšį ar būtų gavęs asmeninės naudos už daugkartinių Šengeno vizų išdavimą Rusijos piliečiui R.Nasirovui bei jo sūnui.

Baudžiamojo kodekso 226 straipsnis (Prekyba poveikiu) numato, kad tas, kas pasinaudodamas savo visuomenine padėtimi, tarnyba, įgaliojimais, pažintimis ar kita tikėtina įtaka valstybės tarnautojui ar jam prilygintam asmeniui savo ar kitų asmenų naudai provokavo duoti kyšį, susitarė priimti kyšį arba priėmė kyšį, pažadėjęs paveikti atitinkamą asmenį, baudžiamas bauda, areštu arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.

Tas, kas siekdamas, kad asmuo, pasinaudodamas savo visuomenine padėtimi, tarnyba, įgaliojimais, pažintimis ar kita tikėtina įtaka valstybės tarnautojui ar jam prilygintam asmeniui, paveiktų atitinkamą asmenį, pažadėjo ar susitarė duoti kyšį arba jį davė, baudžiamas bauda, laisvės apribojimu, areštu arba laisvės atėmimu iki ketverių metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius