Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tęsiama I.Strazdauskaitės nužudymo byla: itin skausmingą dieną išgyveno nužudytosios artimieji

Kauno apygardos teismas pirmadienį tęsė jaunos plungiškės Ievos Strazdauskaitės nužudymo bylos nagrinėjimą, – teismo posėdžių salėje toliau buvo vykdoma nukentėjusiųjų apklausa. Šįkart apklausti nužudytosios artimieji, kuriems užduoti klausimų žiniasklaidos atstovai negalėjo – į posėdžių salę jie atvesti slapta. Pasak advokato, norėta ramybėje pasiruošti itin skausmingų parodymų davimui.
Kaltinamieji teisme
Kaltinamieji teisme / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Nukentėjusiųjų apklausos pradėtos spalio 4 dieną. Tuomet buvo apklausti kitame epizode nukentėję Latvijos piliečiai. Šis posėdis skirtas I.Strazdauskaitės artimųjų – tėvų, jaunesniosios sesers ir sužadėtinio parodymams užfiksuoti. Į teismo posėdžių salę jie atvesti slapta, slapta iš jos išvesti ir pasibaigus teismo posėdžiui. Tokia nukentėjusiųjų apsauga nuo pašalinių – gana netradicinis sprendimas bylos nagrinėjimo teisme metu.

„Šiandien buvo apklausti keturi nukentėjusieji, susiję su Ievos Strazdauskaitės nužudymo aplinkybėmis. Tai Ievos tėvai, sužadėtinis ir sesuo. Po apklausos padaryta pertrauka. Kitame posėdyje bus apklausiami liudytojai. Sąraše jų – 30, įskaitant ir nukentėjusiuosius“, – teigė bylos prokuroras Artūras Urbelis.

Paklaustas, ar kaltinamieji Bieliauskai uždavė išsamius parodymus davusiems nukentėjusiesiems klausimų, prokuroras patikino, kad niekas klausimų neturėjo. Pusbroliai teismo salėje elgėsi ramiai.

„Prisiminti įvykius, kurių metų esi nukentėjęs, susitikti su realybe, kuri buvo tuo metu, visuomet sunku. Ar artimiesiems suteikta kokia ypatinga apsauga šiandien? Ne, nėra jokios apsaugos. Nukentėjusieji pageidavo rimties prieš parodymų davimą, kadangi tas parodymų davimas yra pakankamai sudėtingas. Buvo prašymas, kad aplinkybės prieš teismo posėdį jų netrikdytų. Dėl to ir buvo pritaikytas toks metodas, kad nukentėjusieji buvo saugiai pristatyti į teismo salę“, – paklaustas, kaip parodymų davimo metu jautėsi I.Strazdauskaitės artimieji, patikino prokuroras.

Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Artūras Urbelis
Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Artūras Urbelis

Pasak jo, byloje pareikšti bent 8 civiliniai ieškiniai – tiek Lietuvos, tiek Latvijos draudimo bendrovių, I.Strazdauskaitės keturių artimųjų bei kitame epizode nukentėjusių latvių. Tikslių reikalaujamų neturtinės žalos sumų A.Urbelis neįvardijo.

Ieškiniai parengti padedant teisininkams, nėra kažkokie šokiruojantys. Remiamasi Aukščiausiojo teismo formuojama teismų praktika. Nėra milijoniniai ieškiniai. Sumos neviršija 100 tūkst. eurų.

„Ieškiniai parengti padedant teisininkams, nėra kažkokie šokiruojantys. Remiamasi Aukščiausiojo teismo formuojama teismų praktika. Nėra milijoniniai ieškiniai. Sumos neviršija 100 tūkst. eurų. Tai įprasta kvalifikuotų nužudymų bylose“, – patikino prokuroras.

Anot jo, kaltinamieji yra pareiškę norą parodymus duoti tik po kitų bylos dalyvių apklausų, tačiau prakalbti jie gali bet kurioje bylos nagrinėjimo stadijoje.

Po teismo posėdžio nukentėjusiųjų poziciją žiniasklaidai sutiko pateikti keturiems I.Strazdauskaitės artimiesiems atstovaujantis advokatas Marius Liatukas.

„Bandau užbėgti bet kokioms spekuliacijos už akių, kad neva vengia nukentėjusieji žiniasklaidos. Tikrai ne. Šiandien nukentėjusieji turėjo ypatingai sudėtingą posėdį. Teko emociškai grįžti į tą sunkų etapą. Norėjo ramybės. Todėl ir pasirinktas toks netradicinis būdas patekti į teismą ir iš jo išeiti. Artimųjų vardu noriu padėkoti žiniasklaidai už didelį indėlį nušviečiant aplinkybes“, – teigė advokatas.

Pasak jo, kaltinamieji su I.Strazdauskaitės artimaisiais nebandė susisiekti, nebandė atsiprašyti. M.Liatukas taip pat neįvardijo konkrečių civilinių ieškinių sumų.

„Čia ne pinigai yra klausimas. Atlyginti tokios žalos negali jokios sumos. Tai yra tik simbolinis gestas“, – teigė advokatas.

Paklaustas, kaip nukentėjusieji vertina tą faktą, kad vienas iš pusbrolių Bieliauskų yra jau pripažinęs savo kaltę, o kiti – ne, M.Liatukas atsakė, kad tai nėra kažkaip vertinama: žmogaus tai nesugrąžins.

„Koks bus sprendimas, toks jis bus priimtas kaip teisingas. Paties įvykio nepaneigsi. Teisingumą vykdys teismas. Turėtų būti priimtas apkaltinamasis nuosprendis, o techninės detalės nėra tiek aktualios.

Ar artimieji žada dalyvauti kituose posėdžiuose? Tokio pažado dar nėra. Šiandienos posėdis buvo itin emociškai sunkus. Tėvai linkę kuo greičiau atgauti dvasinę ramybę. Ar nukentėjusieji turi klausimų kaltinamiesiems? Apie šią bylos stadiją dar nekalbėjom. Visas dėmesys buvo skirtas nusiteikti emociškai šiai dienai“, – teigė nukentėjusiųjų advokatas.

15min primena, kad šioje byloje yra du epizodai: vienas susijęs su I.Strazdauskaitės nužudymu, kitas – su Latvijos piliečių automobilio pagrobimu.

Teismas ir kaltinimą byloje palaikantis prokuroras platesnės informacijos apie proceso eigą, konkrečius apklausiamų bylos dalyvių parodymus neteikia, motyvuodami tuo, kad procesas nėra viešas.

Pusbroliai kėdainiečiai Karolis Bieliauskas, Leonas Bieliauskas ir Mantas Bieliauskas šioje byloje kaltinami, kad siekdami nuslėpti kitą nusikaltimą bendrininkų grupėje kankindami žiauriai nužudė bejėgiškos būklės žmogų. Jie taip pat kaltinami neteisėtu laisvės atėmimu bei turto sugadinimu.

Maksimali bausmė už šiuos nusikaltimus – laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

I.Strazdauskaitė pernai kovo 5 dieną išvyko į Vilnių iš tėvų namų Plungėje ir netikėtai dingo. Po kelių intensyvios paieškos dienų jos kūnas rastas Kėdainių rajone. Teisėsaugos duomenimis, mergina buvo mirtinai uždaužyta kastuvu.

Įtariama, kad nusikaltimo motyvu tapo prabangus merginos automobilis. Į organizuotą grupę susibūrę kaltinamieji, bylos duomenimis, inscenizavo eismo įvykį, o I.Strazdauskaitei išlipus iš automobilio, ją pagrobė.

Šioje byloje kaltinimai pateikti dar dviem asmenims: marijampolietis Algimantas Stankevičius kaltinamas neteisėtu disponavimu šaunamaisiais ginklais, jis ir kėdainietis Tomas Zagurskas dar kaltinami plėšimu naudojant šaunamąjį ginklą. Jiems skirtos švelnesnės už suėmimą kardomosios priemonės.

Kauno apskrities VPK nuotr./Ieva Strazdauskaitė
Kauno apskrities VPK nuotr./Ieva Strazdauskaitė

Pusbroliams Bieliauskams bei T.Zagurskui taip pat pateikti kaltinimai, kad pagrobė didelės vertės svetimą turtą – daugiau nei 32 tūkst. eurų kainuojantį automobilį ir asmeninius dviejų nukentėjusiųjų Latvijos piliečių daiktus bei pinigus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius