-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Tragiškų žūčių savaitė – gaisrai nusinešė aštuonių žmonių gyvybes

Vien per praėjusią savaitę Lietuvoje gaisruose žuvo 8 žmonės. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, ugnis šiais metais jau nusinešė 25 žmonių gyvybes, pernai per tą patį laiką gaisruose buvo žuvę 28 gyventojai.
Vėsos gatvėje sudegė gyvenamasis namas
Vėsos gatvėje sudegė gyvenamasis namas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Dažniausiai žmonės ugnyje žūsta apsinuodiję dūmais. Nors daugelis jau ir žino, kad kilus gaisrui, gyvybę gali apsaugoti autonominiai dūmų detektoriai, deja, tuo pasirūpinti neskubama,“ – dėl skaudžių pasekmių apgailestauja departamento Valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas Jūris Targonskas.

Jo teigimu, gyventojai neretai mano, kad žūti gaisruose gali tik kiti. O gaisrai kyla dėl pačių įvairiausių priežasčių – neišvalytų dūmtraukių, netvarkingos elektros instaliacijos, buitinių prietaisų gedimų, dažnai žūstama ir neatsargiai rūkant.

„Kilus gaisrui, ugnis sparčiai plinta, dūmais gali apsinuodyti ir kaimyninių butų gyventojai, todėl ne tik kiekviename name, bet ir bute turėtų būti įrengti dūmų detektoriai“, – sako jis.

Ugnis praėjusią savaitę tiesiog siautėjo. Skaudi nelaimė vasario 14-ąją vidurdienį įvyko Raseinių rajone, Pagojukų seniūnijoje, Dievogalos kaime. Buvo gautas pranešimas apie gaisrą ūkiniame pastate, kurio viduje buvo įrengtas garažas.

Atvykus ugniagesiams, pastatas jau liepsnojo. Nudegė jo stogas, apdegė sienos, sudegė viduje buvę ūkio apyvokos daiktai. Gaisravietėje buvo rastas vyro, gimusio 1985 metais, kūnas.

Tos pačios dienos vakare pranešta apie Vilkaviškio rajone, Pilviškių miestelyje, Alksnių gatvėje kilusį gaisrą – degė gyventojui priklausantis kemperis. Atvykę ugniagesiai jį rado apimtą liepsnos. Kemperis visiškai sudegė, o lovoje rastas sudegusio žmogaus kūnas.

Vasario 15 d. vakarą gautas pranešimas apie gaisrą, kilusį Kauno rajone, Taurakiemio seniūnijoje, Piliuonos kaime. Atskubėjus ugniagesiams, iš mūrinio gyvenamojo namo veržėsi dūmai.

Ugniagesiai, į vidų įėję su kvėpavimo organų apsaugos aparatais, lovoje rado apdegusios moters, gimusios 1965 m., kūną. Gaisro metu išdegė kambarys, jame buvę daiktai, apdegė koridorius, aprūko kiti kambariai, nuo karščio sutrūko 4 langų stiklo paketai.

Tą patį vakarą, kilus gaisrui, ugniagesiai skubėjo į Švenčionių rajoną, Grigaliūnų kaimą, kur atvira liepsna degė medinis gyvenamasis namas. Šiame gaisre buvo rastas smarkiai apdegusio vyro, gimusio 1951 m., kūnas. Gaisro metu nudegė namo stogas, išdegė veranda, kambarys ir medinė perdanga.

Penktadienio naktį, Pasvalyje, Atžalyno gatvėje, atvykus ugniagesiams, atvira liepsna degė mūrinio namo ketvirtame aukšte esantis butas. Šio gaisro metu apdegė jo savininkas. Jis perduotas medikams. Kambaryje sudegė sofa-lova, televizorius, apdegė kompiuteris, buto siena. Iš kitų namo butų evakuoti 8 žmonės, tarp jų ir 3 mažamečiai vaikai.

Tos pačios dienos ankstų rytą Prienų rajone, Stakliškėse, liepsnojo medinis namas. Ugniagesiai, su kvėpavimo organų apsaugos aparatais įėję į vidų, prie lovos rado vyro, gimusio 1970 m., kūną. Išdegė namo vidus ir apdegė sienos, sukrito perdanga.

Vasario 16-osios vakare Panevėžio rajone, Raguvos seniūnijoje, Vėžiškių kaime, gaisras kilo mediniame name. Kai atvyko ugniagesiai, jis jau liepsnojo – stogas ir perdanga buvo sukritę. Vėlai vakare gaisravietėje buvo rastas vyro, gimusio 1962 m., kūnas. Sudegė stogo perdanga, viduje buvę baldai, apdegė sienos.

Vasario 17-osios naktį buvo gautas pranešimas, kad Vilniuje, Žemynos gatvėje, iš kotedžo rūksta dūmai. Ugniagesiai, įėję su kvėpavimo organų apsaugos aparatais, namo rūsyje įrengtoje pirtyje rado apdegusį vyrą. Jis buvo išneštas į lauką. Netrūkus medikai konstatavo jo mirtį. Per sprogimą buvo sužalota ir smarkiai apdegė moteris.

Ji išvežta į ligoninę. Nuo sprogimo bangos pirmojo aukšto kambaryje išdužo balkono durys, išvirto lauko durys. Taip pat buvo apgadinti ir šalia namo stovėję automobiliai „Toyota Fine“ ir „Nissan Murano“. Apdegė dušo ir kitos patalpos, išdegė sauna.

Sekmadienio rytą Vilniuje, Vėsos gatvėje, gaisras kilo 2-jų aukštų mediniame name. Atvykus ugniagesiams, plastikinėmis dailylentėmis apkaltas namas jau liepsnojo atvira liepsna. Su kvėpavimo organų apsaugos aparatais į vidų įėję ugniagesiai, netrūkus išnešė namo savininkės, gimusios 1966 m., kūną. Namas sudegė. Nuo ugnies buvo apsaugotas garažas, stovintis už 2 m ir ūkinis pastatas, esantis už 6 m nuo namo, kurį siaubė ugnis. Iš ūkinio pastato evakuoti 3 žmonės, vienas jų – šešiolikmetis. Jis išvežtas į ligoninę.

Sekmadienį, apie 20 val., Vilniaus rajone, Juodšilių seniūnijoje, Valčiūnuose, Draugystės gatvėje, viename iš daugiabučio namo butų degė antklodė. Ją užgesino kaimynai. Du vyrai, apsinuodiję dūmais, buvo išvežti į ligoninę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius