Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2016 02 25 /16:14

„TV pagalbos“ žurnalistės V.Stankutės-Butkienės žudikas išgirdo teismo nuosprendį

Baigta nagrinėti daugiau nei metus trukusi, Lietuvą sukrėtusi „TV pagalbos“ žurnalistės Viltės Stankutės-Butkienės bei jos draugo Giedriaus Pavasario nužudymo byla. Ketvirtadienį Kauno apygardos teisme paskelbtas nuosprendis šio kraupaus nusikaltimo sumanytojui 38-erių metų Nerijui Kalaušiui. Už tyčinį dviejų bejėgiškos būklės asmenų nužudymą vyras kalėjime praleis 20 metų.

Priteista 165 000 eurų moralinė žala

Nerijus Kalaušis kaltintas tyčiniu dviejų žmonių nužudymu, o būtent tuo, kad 2014 m. gruodžio pabaigoje Kauno rajone esančio namo miegamajame kambaryje, tyčia peiliu sudavė ne mažiau kaip po keturis smūgius Giedriui Pavasariui ir bejėgiškos būklės buvusiai Viltei Stankutei-Butkienei, nuo ko jie įvykio vietoje mirė.

20 metų – būtent tokios bausmės N.Kalaušiui prašė bylą tyręs prokuroras, tuo tarpu nužudytosios artimieji reikalavo kalėjimo iki gyvos galvos. Kauno apygardos teisme byla buvo nagrinėjama neviešuose posėdžiuose. Žurnalistams ketvirtadienį leista išklausyti tik įžanginę bei rezoliucinę teismo nuosprendžio dalis.

Kaltinamasis į teismo posėdžių salę atvesdintas net aštuonių konvojaus pareigūnų. Iki pasirodant teisėjai, jis visą laiką išbuvo užsidengęs veidą. Ramiai kramtė gumą.

Pirmuosius penkerius metus N.Kalaušis praleis kalėjime, vėliau galės būti perkeltas į pataisos namus. Į kalėti skirtą laiką jam įskaitytas ir 1,2 m. suėmimo terminas. 

N.Kalaušis septyniems asmenims turės atlyginti ir neturtinę žalą. Iš viso – 165 000 eurų.

Priteisti ir nukentėjusiųjų civiliniai ieškiniai. Pavasarių šeimai priteista 2269 eurų turtinės žalos, Stankų – 1768 eurai. N.Kalaušis septyniems asmenims turės atlyginti ir neturtinę žalą. Iš viso – 165 000 eurų. Didžiausią sumą atlyginti teks nužudytosios dukrai – 70 000 eurų.

N.Kalaušis nuteistas pagal Baudžiamojo kodekso 129 straipsnio 2 dalies 2 ir 5 punktus.

Nepatikėjo, jog gailisi

Dar tyrimo metu Kauno policijos vadas atskleidė, kad N.Kalaušis savo kaltę pripažįsta ir dėl nusikaltimo labai gailisi. Pasak nužudytosios Viltės sesers Linos Stankutės, kaltinamasis posėdžių metu bandė lieti graudžias ašaras.

Kauno apygardos teismo išplatintame pranešime teigiama, jog N.Kalaušis prisipažino nužudęs, tikino, tą padarė labai susijaudinęs, užvaldytas pavydo. Teisėjų kolegijos vertinimu, nors N.Kalaušis esmines bylos aplinkybes ir pripažino, tačiau nenustatyta, kad jis nuoširdžiai gailėtųsi dėl to, ką padarė, todėl ši aplinkybė nepripažinta jo atsakomybę lengvinančia. Atsakomybę sunkinančių aplinkybių byloje taip pat nenustatyta.

Anksčiau N.Kalaušis buvo teistas 6 kartus, yra sėdėjęs už grotų. Tiesa, visi nusikaltimai lengvesni: jis buvo teistas už vagystes, svetimo turto sunaikinimą, nesunkų ir sunkų sveikatos sutrikdymą (muštynes). Taip pat ne kartą baustas administracinėmis nuobaudomis už svaigalų vartojimą viešose vietose.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Nerijus Kalaušis
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Nerijus Kalaušis

Už šį nusikaltimą jam grėsė nuo 8 iki 20 metų nelaisvės arba įkalinimas iki gyvos galvos. Prokuroras siūlė 20 metų nelaisvės bausmę.

Nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui per Kauno apygardos teismą. Tą žada daryti nužudytųjų artimieji.

Nužudytojo tėtis: „Jis – egoistinis iškrypėlis“

Po nuosprendžio paskelbimo pakalbintas nužudyto Giedriaus Pavasario tėtis Algirdas Jonas Pavasaris tikino, kad bausmė – neadekvati padarytam nusikaltimui.

„Jis padarė nusikaltimą, kurio pasekmės – maksimalios. Tad ir bausmė turėjo būti maksimali. Kitose valstybėse jam grėstų mirties bausmė. Turėjo būti tuomet nustatytos lengvinančios aplinkybės. Aš jų nematau. Mačiau tik sunkinančias. Jis žiauriai nužudė mano sūnų. Mačiau nuotraukas. Nustatytos keturios mirtinos žaizdos. Viltei, mano sūnaus draugei, kuri pakvietė jį švęsti Kalėdas, perpjauta gerklė. Tai žiauru“, – tikino A.J.Pavasaris.

Liudininkų nebuvo. Tad teisme jis galėjo kurti legendas. Tapo tiesos monopolininku.

Pasiteiravus, ar N.Kalaušis teismo posėdžių metu gailėjosi, nukentėjusysis tikino, nelabai klausęsis, ką jis kalba.

„Liudininkų nebuvo. Tad teisme jis galėjo kurti legendas. Tapo tiesos monopolininku. Aš jį vadinu egoistiniu iškrypėliu. Galvojo tik apie save. Jis nuolat kartojo, kad mylėjo tą moterį. Kaip gi mylint galima taip pasielgti?“, – retoriškai klausė A.J.Pavasaris.

Jis patikino, kad procesas dar nesibaigė. Nukentėjusieji žada skųsti Kauno apygardos teismo nuosprendį.

„Nuteistasis įsmeigė peilį ne tik mano sūnui, bet ir man. Skausmas per metus nė kiek neatlėgo. Man šis žmogus neegzistuoja. Jis – visuomenės atmata“, – atsidusęs tikino nužudytojo tėtis.

Prieš nuosprendžio paskelbimą Lina Stankutė 15min atskleidė tai, kas dedasi jos širdyje, belaukiant teismo nuosprendžio sesers žudikui: Nužudytos žurnalistės V.Stankutės-Butkienės sesers išpažintis: „Nurimsiu, jei jis sės iki gyvos galvos“

Nusikaltimo istorija

15min primena, jog 31-erių metų V.Stankutės-Butkienės kūnas buvo rastas 2014 m. gruodžio 28 d. jos pačios namuose Kauno rajone, Giraitės kaime. Šalia aptiktas subadytas ir jos 37-erių metų draugas Giedrius Pavasaris. Ant kūnų matėsi smurto žymės. Nusikaltimo vietoje rastas ir nužudymo įrankis – peilis. Įtarta, jog viskas nutiko dvi dienos prieš.

Iškart buvo pradėta įtariamojo, buvusio nužudytosios draugo, kartu su ja pusmetį gyvenusio tuose pačiuose namuose N.Kalaušio paieška. 

Įtarta, kad nužudymo planą jis sukurpė, apimtas pavydo. Iki įvykio likus dviem savaitėms, Viltė su Nerijumi išsiskyrė ir jam teko išsikraustyti.

Kitą dieną, gruodžio 29-ąją, N.Kalaušis buvo sulaikytas prie namo Kaišiadoryse laiptinės, kai išėjo iš draugo buto. Sulaikymui jis nesipriešino, o skiriant kardomąją priemonę tikino susigadinęs sau gyvenimą.

V.Stankutė-Butkienė buvo išsiskyrusi. Augino septynmetę dukrą, kurios ji susilaukė su žurnalistu ir televizijos laidų vedėju Daumantu Butkumi. 

V.Stankutė-Butkienė turėjo du brolius ir seserį. Jos tėvai – žymūs sporto bendruomenės nariai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius