Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 09 /10:50

Tyrėjai pravėrė I.Strazdauskaitės nužudymo paslapčių šydą: vyksta 20 ekspertizių, padaugėjo įtariamųjų

I.Strazdauskaitės byloje daugėja įtariamųjų, tačiau tikslus jų skaičius kol kas paslaptis, ir ne visi jie tiesiogiai susiję su merginos užpuolimu greitkelyje. Žudikai buvo trys. Narkotikų ar krūvos pinigų plungiškė nevežė – nusikaltėliams reikėjo tik prabangaus jos vairuoto „Audi“ automobilio. Įtariamieji bendrauja su teisėsauga, tačiau tyrėjai jų kalbas vertina kritiškai, todėl ieško ir kitokių įrodymų: vien ekspertizių atliekama kelios dešimtys.
Ieva Strazdauskaitė
Ieva Strazdauskaitė / Kauno apskrities VPK nuotr.

Penktadienį Generalinėje prokuratūroje surengta spaudos konferencija, kurios metu pareigūnai informavo visuomenę apie rezonansinės Ievos Strazdauskaitės žmogžudystės bylos tyrimo eigą.

Tiesioginė transliacija

Praėjo lygiai 13 savaičių nuo to penktadienio, kai Lietuvos policijos vadovas Linas Pernavas buvo priverstas viešai pranešti: „Deja, Strazdauskaitė rasta negyva.“

Birželio 9 d. Generalinėje prokuratūroje vyko spaudos konferencija, prieš kurią šiam ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis prokuroras Gintas Ivanauskas ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Andžejus Roginskis žadėjo pateikti detalesnę informaciją apie šio rezonansinio tyrimo eigą.

G.Ivanauskas pranešė, kad šiuo metu tyrime jau yra daugiau nei 6 įtariamieji. Dėl nužudymo įtariami tik 3 asmenys – kitiems inkriminuojamas plėšimas, neteisėtas laisvės atėmimas, kitos nusikalstamos veikos. Prieš kelias dienas suėmimas maksimaliam 3 mėnesių terminui pratęstas keturiems įtariamiesiems.

Prokuroras taip pat pranešė, kad šioje byloje yra tiriamas ir Latvijos piliečių užpuolimo epizodas, kai iš jų taip pat buvo atimtas prabangus automobilis.

„Intensyviai dirbame su įtariamaisiais. Jie duoda parodymus, teikia tam tikras versijas. Bet mes tikriname kiekvieną žodį“, – teigė A.Roginskis.

G.Ivanauskas prasitarė, kad šiame ikiteisminiame tyrime yra užsakyta ir atliekama mažiausiai 20 įvairiausių ekspertizių.

Prokuroras taip pat teigė norintis pasinaudoti proga ir dar sykį pabrėžti, kad užpulta mergina niekaip nebuvo susijusi su nusikalstamu pasauliu – nevežė nei narkotikų, nei grynųjų pinigų, nei kitų draudžiamų dalykų. Mergina iš Plungės į sostinę vežėsi įprastus daiktus, kuriuos turime visi: drabužius, kompiuterį, mobilųjį, knygas, maistą, kurį tėvai įdėjo vakarienei.

Buvo nužudyta puiki, nuostabi mergina. Dėl aiškaus tikslo.

„Buvo nužudyta puiki, nuostabi mergina. Dėl aiškaus tikslo – užvaldyti brangų turtą“, – sakė A.Roginskis, prašęs nepasiduoti visuomenės įvairių gandų ir sąmokslo teorijų aptarimui. Pareigūnas patvirtino, kad greitkelyje nusikaltėliai tyčia sukėlė avariją, sustabdė apgadintą „Audi A7“ automobilį. Kur ir kada nusikaltėliai atėmė I.Strazdauskaitės gyvybę, teisėsaugininkai šįkart nedetalizavo.

Kaip skelbta išvakarėse, teismas patenkino Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorų prašymus pratęsti suėmimo terminus asmenims, kuriems yra pareikšti įtarimai ikiteisminiame tyrime dėl plungiškės nužudymo.

Šiuo metu griežčiausia kardomoji priemonė taikoma 4 įtariamiesiems. Teismas sutiko šiems įtariamiesiems pratęsti suėmimo terminus dar trims mėnesiams.

Suprasti akimirksniu

  • Prabangiu 2016 m. laidos automobiliu „Audi A7“ Ieva Strazdauskaitė kovo 5 d. apie 16.30 val. išvyko iš Plungės, kur savaitgalį lankė tėvus.
  • 25 metų mergina planavo grįžti į Vilnių pas sužadėtinį, kurio tėvas yra klestintis Plungės regiono verslininkas. Pavakarę, plungiškei pasiekus Elektrėnus, dingo jos mobilusis ryšys.
  • Naktį iš sekmadienio į pirmadienį „Audi A7“ rastas miško vietovėje prie Žeimių (Jonavos r.).
  • Kovo 10 d. paaiškėjo, kad I.Strazdauskaitė buvo nužudyta būtent dėl automobilio. Aukos kūnas buvo atkastas Kėdainių rajone.
  • Sulaikyti 6 įtariamieji romų tautybės vaikinai, dauguma jų iš Kėdainių.​ Keturis įtariamuosius teismas leido suimti, kitiems dviem skirtos švelnesnės kardomosios priemonės.

Prokuratūros pranešime skelbiama, kad šiuo metu skirtingi įtarimai pareikšti daugiau nei 6 asmenims, dalis jų tyrimo eigoje taip pat buvo suimti ir po kurio laiko paleisti į laisvę paskyrus švelnesnes kardomąsias priemones.

Įtarimai dėl nužudymo yra pareikšti trims įtariamiesiems. Kitiems asmenims yra pareikšti įtarimai dėl neteisėto laisvės atėmimo, plėšimų. Tikslus įtariamųjų skaičius neskelbiamas siekiant nepakenti tyrimui.

VIDEO: Ievos Strazdauskaitės nužudymo tyrimą planuojama užbaigti iki 2017 metų pabaigos

Prie šio tyrimo yra prijungtas ir tyrimas dėl 2016 m. pavasarį įvykdyto Latvijos piliečių plėšimo.

Tyrimą planuojama baigti šių metų pabaigoje.

Atsakydami į klausimus prokuroras G.Ivanauskas ir LKPB viršininko pavaduotojas A.Roginskis taip pat informavo, kad šioje byloje jau yra atlikta keli šimtai įvairių tyrimo veiksmų, įskaitant apklausas, įvykio vietų apžiūras ir kitus. Siekiant gauti reikšmingus tyrimui duomenis, yra paskirta daugiau nei 20 užduočių specialistams, kurias įprasta vadinti ekspertizėmis. Kai kurios iš jų yra gana sudėtingos, kompleksinės, reikalaujančios ilgesnio laiko išvadoms pateikti, todėl tikėtis artimiausiu metu tyrimo pabaigos nereikėtų.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas A.Roginskis akcentavo, kad ir toliau vyksta įvairių duomenų apie panašius pagrobimus, plėšimus ir kitus nusikaltimus analizė. Siekiama nustatyti, ar šioje byloje įtariami asmenys gali būti su jais susiję, aiškinamasi, ar gali apie juos ką nors žinoti.

Spaudos konferencijoje dar kartą buvo akcentuota, kad tyrimo metu nebuvo gauta jokių duomenų apie tai, kad nužudytoji mergina būtų buvusi pažįstama su įtariamaisiais, turėjusi kokių nors sąsajų su nusikalstamu pasauliu, vežusi narkotines ar psichotropines medžiagas, ar kitus draudžiamus daiktus, ar dideles pinigų sumas.

Prokuroro teigimu, tyrimo metu buvo nustatyta, kad išvykdama mergina pasiėmė tik įprastus kiekvienam daiktus – drabužių, keletą knygų, kompiuterį, šiek tiek maisto vakarienei ir nedidelę pinigų sumą, įskaitant ir keliasdešimt eurų, kurią išlydėdami davė tėvai. Dalis šių daiktų nusikaltimo metu buvo išslapstyti, dalis – sunaikinti. Atsakydamas į klausimus LKPB viršininko pavaduotojas teigė, kad per šios bylos tyrimą visi gauti duomenys patvirtina tai, kad Ieva Strazdauskaitė tapo nusikaltimo auka dėl jos vairuoto automobilio, kaip plėšimo objekto.

„Tai patvirtina ir prieš metus įvykdytas plėšimas Latvijos piliečių atžvilgiu, kuris atliktas panašiu braižu – imituojant kelyje avarinę situaciją“, – kalbėdamas žurnalistams pabrėžė prokuroras G.Ivanauskas.

Š.m. balandžio 28 d., gavus artimųjų pareiškimą apie mirusiąją šmeižiančias publikacijas tam tikruose leidiniuose ir internete, pradėtas ir yra atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl mirusio atminimo paniekinimo.

Spaudos konferencijoje dalyvavę pareigūnai ne kartą pakartojo, kad šiame tyrimo etape dar negali pateikti detalesnių atsakymų į klausimus apie nusikaltimo aplinkybes, tačiau pažadėjo tai padaryti, kai tik tyrimas bus baigtas. Tyrimą planuojama baigti šių metų pabaigoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius