Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tyrimas atskleidė: „krausi plytas“ jaunuoliams iš tiesų reiškė „vairuosi vogtą mašiną“

Šiaulių apygardos teisme už uždarų durų nagrinėjamoje baudžiamojoje byloje, kurioje penki jauni įvairių šalies regionų gyventojai kaltinami prekyba žmonėmis, iš jų vienas kaltinamas ir vaiko papirkimu ar pardavimu, pradedama kaltinamųjų apklausa. Šeštajam vyrui pareikšti kaltinimai dėl nusikalstamu būdu gauto turto įgijimo, arba realizavimo ir pasipriešinimo policijos pareigūnams.
Vilnių užklojęs rytinis rūkas
Asociatyvi iliustracija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Prekybos žmonėmis byloje pradedama kaltinamųjų apklausa, pirmadienį praneša Šiaulių apygardos teismas.

Kaltinamieji, kurių amžius nuo 28 iki 36 metų, anksčiau ne kartą teisti už įvairius nusikaltimus. Savo kaltę vyrai pripažino teisme. Byloje paskelbta pertrauka.

2014–2016 metų nusikaltimai

Šiandien įvykusiame teisiamajame posėdyje kaltinamieji savo kaltę pripažino ir sutiko teismui duoti savo parodymus. Per ikiteisminį tyrimą kai kurie kaltinamieji savo kaltę pripažino tik iš dalies.

Bylos duomenimis, nusikaltimas galėjo būti padarytas 2014–2016 metais. Ikiteisminis tyrimas, kurį atliko Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo valdybos pareigūnai, buvo pradėtas gavus informacijos, jog yra verbuojami jauni vyrai ir vežami į Vokietiją bei Nyderlandus.

17–28 metų socialiai pažeidžiamų asmenų kaltinamieji ieškodavo Raseinių apylinkėse.

Ieškomi asmenys buvo verbuojami ir vežami į minėtas šalis iš ten į Lietuvą parvairuoti vogtus automobilius. Jauniems vyrams neretai buvo meluojama, jog šiems svetimose šalyse teks dirbti statybose. Vienam nukentėjusiajam buvo žadama, neva jis Nyderlanduose turės krauti plytas.

Kaltinamajame akte nurodoma, jog kaltinamieji pasinaudojo nukentėjusiųjų pažeidžiamumu – sunkia materialine padėtimi, socialinių įgūdžių stoka, arba net neįgalumu. Vieni kaltinamieji aukų ieškodavo, antri jas verbuodavo, treti su jais vykdavo į užsienį ir ten koordinuodavo nusikaltimų veiksmus.

Už kiekvieną parvairuotą į Lietuvą vogtą automobilį užverbuotam asmeniui buvo žadama mokėti po 500 eurų. Tiesa, tai tik pažadas.

Už kiekvieną parvairuotą į Lietuvą vogtą automobilį užverbuotam asmeniui buvo žadama mokėti po 500 eurų, tačiau, kaip vėliau paaiškėjo, sumokama buvo mažesnė suma, su kai kuriais ir visai neatsiskaityta. Vienas nukentėjusysis už parvairuotą automobilį iš Amsterdamo, vietoje pažadėtų 500 eurų, gavo tik 200 eurų.

Ne visi kaltinamųjų sumanymai vyko sklandžiai, pavyzdžiui, užverbuotas nepilnametis atsisakė parvairuoti automobilį į Lietuvą, kitas vyras pakeliui į Lietuvą buvo sulaikytas Lenkijoje.

Artimiausias neviešo teismo posėdis šioje byloje numatytas birželio 16 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius