-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ugniagesys Miroslavas Gerasimovičius: apie tabore matytą apokalipsę ir prietarą dėl naminių koldūnų

Kolegų parengtas nevaldiškas pasakojimas – apie patyrusį Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) Situacijų koordinavimo skyrius specialistą, anksčiau nevengusį suvynioti žarnų po alinančio gaisro, o dabar kasdien priiminėjantį žaibiškus sprendimus, nuo kurių priklauso žmonių gyvybės.
Miroslavas Gerasimovičius
Miroslavas Gerasimovičius / PAGD nuotr.

Vien nuo 2017 m. pradžios ugnis Lietuvoje jau supleškino per 1 000 namų. Juose žuvo 40 gyventojų, tarp jų 2 vaikai, o 39 žmonės buvo traumuoti.

„Jei žmogui brangi gyvybė, tai namuose jis turi autonominį dūmų detektorių, nes kilus gaisrui naktį, aižus jo signalas būtinai prikels iš miego,“ – teigia šimtus gaisrų asmeniškai gesinęs Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Situacijų koordinavimo skyriaus vyriausiasis specialistas Miroslavas Gerasimovičius. Pasak jo, tvarkinguose namuose ugnis rečiau šeimininkauja, o kad dar saugiau būtų, namams reikia ir gesintuvo.

SKS: lieka už kadro, bet viską stebi ir koordinuoja

Gaisrai reikalauja daugelio priešgaisrinėje apsaugoje dirbančių žmonių pastangų. Kai ugniagesiai gesina gaisrą ar atlieka gelbėjimo darbus, visą jų veiksmų eigą, rinkdami informaciją stebi Situacijų koordinavimo skyriaus specialistai, pamainomis budintys visą parą. Šis specialios parengties ir didelės atsakomybės reikalaujantis darbas, dažniausiai lieka „už kadro“.

„Kad būtų galima prognozuoti situaciją, vertiname pirminius veiksmus, renkame informaciją. Pagal tai yra priimami sprendimai. Informaciją tenka medžioti iš kur tik galima, nes tie, kurie gesina gaisrą, neretai neturi kada burnos aušinti,“ – sako 22-jų metų darbo priešgaisrinėje apsaugoje turintis M.Gerasimovičius.

Šiame darbe neretai tenka būti savotišku tarpininku tarp žemės ir dangaus. Patirtis jame – privalumas.

„Savo karjerą pradėjau nuo eilinio ugniagesio. Yra tekę matyti visko. – neslepia jis. – Buvo ir didelių gaisrų, ir žmonių žūčių. Iki šiol prisimenu tokį apokaliptinį vaizdą – dega taboro pastatai, o mes tada atsidūrėme jų kieme, ir staiga – dūmai uždengė saulę. Buvo šviesu – o netrūkus visiškai juoda. Švietė tik ugnis...“

Darbas jį išmokė priimti sprendimus ir siekti tikslo. M.Gerasimovičius yra dirbęs vyresniuoju ugniagesiu, skyrininku, specialistu, pamainos vadu. Praktines žinias papildė ir teorija – gaisrinės saugos specialybės studijos Vilniaus Gedimino technikos universitete.

Anot kolegų, Miroslavas yra iš tų, kurie sudėtingiausiose situacijose geba rasti kalbą su kitais žmonėmis. Kaip jam sekėsi vadovauti ugniagesiams?

„Kai stengiesi įsiklausyti, kai, reikalui esant, padedi kitiems, tada ir pats sulauki supratimo. Man niekada nebuvo sunku drauge suvynioti žarnas su iš gaisro grįžusiais vyrais, jei matydavau, kad jie pavargę. Nes iš tiesų mūsų darbas – komandinis, jei nėra normalių santykių, nebus ir gerų rezultatų,“ – tvirtina M.Gerasimovičius.

Miroslavui ne kartą yra tekę siųsti vyrus su kvėpavimo aparatais į degančius pastatus. „Jei žmones ten siunti, už juos ir atsakai! Kol jie gaisre, jame esi ir pats. Nes niekada negali numatyti, kas ten įvyks už minutės kitos...“ – priduria jis.

Viktorijos Savickos nuotr. /Asociatyvi iliustracija
Viktorijos Savickos nuotr. /Asociatyvi iliustracija

Bemaž kiekviename gaisre gelbėtojų gali laukti ugnies pragaras. Bet apie stresą ugniagesiai daug kalbėti nemėgsta. Kad nejaudintų artimųjų, sunkiausias akimirkas jie pasilieka sau. Gaisrininkų nuomone, geriau jau linksmai pašmaikštauti, pavyzdžiui, apie prietarus.

Švarūs koviniai drabužiai, anot ugniagesių prietarų, gaisro riziką didina.

Pats Miroslavas nelabai jais tiki, bet girdėjęs jų yra ne vieną. Pasak jo, jei kas atsineša į gaisrinę koldūnų, ugniagesiai būtinai pasiteirauja, ar juos valgyti ketinantis nėra pasiilgęs ugnies... „Jei koldūnai naminiai, sako, kad degs namas, o jei kaimiški, tai reikės vykti į kaimą ugnies gesinti,“ – pasakojo jis šypsodamasis.

Beje, ir švarūs koviniai drabužiai, anot ugniagesių, gaisro riziką didina.

Situacijų koordinavimo skyriuje Miroslavas pradėjo dirbti prieš metus. Atrodė, kad po dvidešimt vienerių metų patirties viskas yra beveik žinoma. „Kai žiūri iš šalies, atrodo, kad paprasta. O kai pradedi darbuoti, pamatai, kad reikia dar daug ko mokytis,“ – tokia buvo jo darbo pradžia šiame skyriuje. Atsakomybės našta didelė, nes ir viena klaida gali būti lemtinga.

M.Gerasimovičius aktyviai dalyvauja ir profsąjungų veikloje. O laisvalaikiu mėgsta keliauti ir groti gitara. Suranda laiko ir sportui – jam patinka gainioti kamuolį futbolo ir tinklinio aikštelėje.

Miroslavo kredo – gyvenime laimi tas, kuris nepasiduoda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius