-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 07 /13:59

Autobuso avarijos Ukmergės rajone liudininkas: vaikai buvo persigandę, kruvinais veidais, o medikų laukėme apie 40 minučių

Ketvirtadienį 10.01 val. policijoje užregistruotas pranešimas, kad ties Jakutiškių kaimu (Ukmergės r., Deltuvos sen.), kelyje Deltuva–Bukonys, nuo kelio nuvažiavo ir rimtą avariją patyrė autobusas, vežęs daug vaikų. Informacija, kiek iš 38 keliavusių asmenų galėjo patirti traumas, iš pradžių buvo prieštaringa. Teigiama, kad sužeistas vairuotojas ir bent 4 vaikai. Dar 20 nepilnamečių keleivių atrodė užsigavę, tad ligoninėje juos atidžiau apžiūrės medikai. Liudininkas 15min pasakojo, kad avarija greičiausiai įvyko dėl to, kad kelias – visiškai nevalytas. Jo teigimu, vaikai buvo persigandę, kruvinais veidais, o medikų teko laukti ilgai.
Autobuso avarija šalia Deltuvos
Autobuso avarija šalia Deltuvos / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Ketvirtadienio popietę Vilniaus apskrities policijos patikslintais duomenimis, Ukmergės ligoninėje atlikus autobusu važiavusių vaikų sveikatos būklės patikrinimą nustatyta, kad iš viso 4 vaikai yra nukentėję: 2 gydomi reanimacijos skyriuje (vienas jų gydymui bus vežamas į Vilnių, kitas į Kauną), dar 1 vaikas paguldytas į traumatologijos skyrių, 1 – į chirurgijos skyrių.

Ukmergės ligoninėje esantis 15min fotoreporteris Vidmantas Balkūnas praneša, kad vienas vaikas reanimacijos skyriuje atsidūrė dėl galvos traumos, kitas - krūtinės. Sunkiausiai sužalota vaikus lydėjusi mama, jai lūžę dubens kaulai. Dviem vaikams buvo siuvamos žaizdos, jiems prireikė narkozės. Siūlių prireikė ir dar maždaug dešimčiai vaikų, bet jų žaizdos buvo smulkios. Autobuso vairuotojas yra operuojamas dėl lūžusios rankos.

Į Santaros klinikų Vaikų ligoninę Vilniuje ketvirtadienio pavakarę gydymui iš Ukmergės ligoninės pervežtas vienas autobuso avarijoje nukentėjęs vaikas. Jis patyrė krūtinės ir kaklo sužeidimus. „Jis gydomas Intensyvios terapijos skyriuje, jo būklė stabili“, – BNS sakė ligoninės atstovė Jolanta Normantienė.

Pradinė informacija buvo chaotiška

Avarija įvyko pakeliui iš Kėdainių į Ukmergę, dviem autobusais keliavusių Juozo Paukštelio progimnazijos mokinių tikslas buvo teatras sostinėje.

Pačios pirmos pranešėjos teigimu, yra nukentėjusių, prispaustų. Pirminiais duomenimis, sužalotas tik vairuotojas, o nepilnamečiai keleiviai esą nesužeisti.

Į nelaimės vietą išsiųsti ugniagesiai gelbėtojai, taip pat policijos pareigūnų ir greitosios pagalbos ekipažai, pranešė Vilniaus apskrities VPK Komunikacijos poskyrio atstovai.

Buvo teigiama, kad autobusas liko gulėti ant stogo. „Policijos ekipažams atvykus į įvykio vietą paaiškėjo, kad autobuso vairuotojas prispaustas, vaikai nenukentėjo“, – papildomai pranešė Vilniaus apskrities policijos atstovai.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento patikslintais duomenimis, autobusu keliavo vairuotojas, jo porininkas, 35 vaikai ir jų auklėtoja. Pasak gelbėtojų, į ligoninę skubiai nuvežti 4 vaikai, taip pat vairuotojas. 11 vaikų, regis, atsipirko išgąsčiu. Tuo tarpu dar 20 keleivių atrodė užsigavę. Jie susodinti į kitą autobusą, kuris, lydimas policijos, nuvažiavo tiesiai į ligoninę. Gydymo įstaigoje medikai žadėjo atidžiai apžiūrėti visus galimai nukentėjusius vaikus.

Policijos pareigūnų duomenimis, autobusas nuvažiavo nuo kelio, apvirto, dužo langų stiklai.

Į įvykio vietą atvyko iš viso 4 greitosios pagalbos brigados.

Pirminiais policijos duomenimis, vaikai bent kiek didesnių sužalojimų išvengė, visi savarankiškai išlipo iš autobuso, iškart po įvykio vaikščiojo ar stoviniavo greta jo. Nerimą keliančių nusiskundimų policijos pareigūnams keleiviai neišsakė. Galutinį žodį dėl jų būklės tars medikai.

Gelbėtojų duomenimis, prispaustą vairuotoją išlaisvinti šiek tiek užtruko, o visi vaikai, taip pat ir mokytoja sparčiai išlaipinti iš avariją patyrusio ir šiltai susodinti į kitą autobusą.

10.51 val. policija pranešė, kad apvirtusiame autobuse buvo vežami 35 vaikai, tada turėtais duomenimis, rimtesnių sužalojimų jie nepatyrė. Išlaisvintas prispaustas vairuotojas ir su vaikais važiavusi mokytoja nuvežti į ligoninę.

VIDEO: Ukmergės rajone nuo kelio nuvažiavo daug vaikų vežęs autobusas

Apvirtęs autobusas, kartu su kitu, kuris, laimė, eismo įvykio išvengė, iš Kėdainių vyko į Vilnių, vaikus vežė į teatro spektaklį.

Įvykio vietoje dirbo 5 policijos ekipažai, buvo atvykęs Ukmergės r. policijos komisariato viršininkas.

Eismas šiame kelio ruože buvo uždarytas, vėliau atidarytas, tačiau po vidurdienio vėl trumpam uždraustas: techninės pagalbos vilkikas traukė apvirtusį autobusą atgal į kelią.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Autobuso avarija šalia Deltuvos
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Autobuso avarija šalia Deltuvos

Liudininkas: greitoji į įvykio vietą neskubėjo

Įvykio vietoje buvęs 15min skaitytojas Andrius (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi – aut.) sako, kad kelio ruožas, kuriame įvyko eismo įvykis, prastos būklės.

„Vaikus ištraukėm patys, policija atvyko su gelbėtojais per pusvalandį, o greitoji pagalba dar vėliau, nors tik 10 kilometrų iki įvykio vietos nuo Ukmergės“, – 15min sakė įvykio liudininkas.

Savo ruožtu Bendrojo pagalbos centro (BPC) atstovė viešiesiems ryšiams atkreipė dėmesį, kad 15min straipsnyje minimas liudininkas Andrius ne visai teisus.

„Ugniagesių gelbėtojų pirmosios pajėgos į nelaimės vietą atvyko po pranešimo gavimo praėjus 11 min., policijos – maždaug po 17 min., o greitosios medicinos pagalbos – maždaug po 30 min. Matome tai BPC informacinėje sistemoje.“

„Vaikai bandė lįsti iš autobuso“

Andrius prie apvirtusio autobuso sustojo praėjus maždaug minutei po avarijos. Anot jo, vaikams padėti sustojo dar 4–5 žmonės.

„Vaikai bandė lįsti iš autobuso, pradėjome juos traukti, o kiti ėmė kviesti pagalbą, – ketvirtadienio ryto įvykius prisiminė jis. – Pagalba atvažiavo jau kai viskas buvo pasibaigę. Vaikus buvome išlaisvinę, tik vairuotojo negalėjome pasiekti, jis buvo prispaustas prie vairo, bet kvėpavo.“

Vienas vaikas gulėjo, nepastovėjo ant kojų. Nežinau, gal jam labiau šokas buvo, nes vėliau jis ėmė judėti.

Anot 15min skaitytojo, pirmieji į įvykio vietą atskubėjo policininkai, po jų – gelbėtojai. Tuo metu greitoji medicinos pagalba neskubėjo.

Sulaukę gelbėtojų vaikams padėję žmonės ėmė skirstytis, o greitosios medicinos pagalbos automobilį, skubantį į įvykio vietą, Andrius pamatė tik keliu pavažiavęs 5 kilometrus. Pradžioje buvo išsiųstas vienas ekipažas, o vėliau, jau nuvykęs į Ukmergę, Andrius pamatė skubančias dar 3 medikų mašinas: „Reagavimas buvo apgailėtinas.“

„Visi rėkė prie kelio – kada greitoji, kur greitoji. Nes vienas vaikas gulėjo, nepastovėjo ant kojų. Nežinau, gal jam labiau šokas buvo, nes vėliau jis ėmė judėti, bendrauti“, – prisiminė pašnekovas.

Jo teigimu, 7-10 metų vaikai patyrė įvairių sužalojimų – kam buvo išniręs petys, vaikai patyrė lūžių.

„Vaikų veidai buvo kruvini, jie verkė. Jų ko nors paklausi – jie verkia, nieko nešneka. Buvo išsigandę smarkiai“, – pasakojo jis.

Andrių nustebino ne tik vangus medikų reagavimas, bet ir tai, kad nemaža dalis pro šalį važiavusių žmonių buvo visiškai abejingi.

„Nusifotografuoja ir nuvažiuoja“, – negalėjo atsistebėti jis.

Kelias – visiškai nevalytas

Įvykio liudininkas pabrėžė, kad avarija greičiausiai įvyko dėl to, kad kelias, kuriame ji įvyko buvo visiškai nevalytas.

„Aš pats važiavau 50 kilometrų per valandą greičiu – ne daugiau. Kelias visiškai nevalytas, tik mašinų provėžos. Ant posūkių ir patį mėtė. Didelio greičio autobusas ten išvystyti negalėjo, nes kelias buvo tragiškas“, – teigė jis.

Andrius svarstė, kad dėl avarijos autobuso vairuotojas greičiausiai nekaltas.

Į ligoninę paguldyti du vaikai

Į Ukmergės ligoninės reanimaciją paguldyti du vaikai ir viena mokytoja, kurie buvo sužeisti nuo kelio nuvažiavus autobusui, BNS pranešė ligoninės vyriausiasis gydytojas Rimvydas Civilka.

„Mes atšaukėm planines operacijas ir teikėm pagalbą“, – pasakojo gydytojas R.Civilka.

„Atvežta daug tikrai žmonių. Sunkiau gal sužaloti trys – du vaikai ir viena mokytoja, jie paguldyti į reanimaciją. Vienas suaugęs vyras, vairuotojas, dėl lūžusios rankos paguldytas į traumatologinį. Keli vaikai paguldyti į Chirurginį skyrių, jiems žaizdos, jas reikia susiūti su narkoze, jų sužalojimai nėra sunkūs. Daug vaikų su smulkiais sužalojimais – apibrozdinimai, porai vaikų lūžo raktikaulis. Priėmime likę pora vaikų – stebim, žiūrim. Mes atšaukėm planines operacijas ir teikėm pagalbą“, – BNS pasakojo R.Civilka.

Reanimacijoje gydomi galvos ir krūtinės traumas patyrę vaikai, juos ruošiamasi pervežti į Vaikų ligoninę Vilniuje, Santariškėse, kur teikiama specializuota pagalba tokias traumas patyrusiems vaikams. Jie sąmonės praradę nebuvo.

Vaikas skundėsi mamai: „Skauda visur“

Kėdainių portalas rinkosaikste.lt rašo, kad autobusą vairavęs Kėdainių rajone registruotos Egidijaus Liužino įmonės vairuotojas buvo sužeistas. Techniškai tvarkingas autobusas „Neoplan“ visiškai suknežintas, jo remontuoti neapsimokės.

Tai, kad visi liko gyvi, ugniagesiai gelbėtojai vadina tikru stebuklu, mat į medžius atsitrenkusio autobuso stogas buvo nulaužtas, jis virtęs metalo laužo krūva.

„Mano vaikas važiavo ten. Paskambino kažkokia moteris ir pasakė. Vyras nulėkė ir paėmė vaiką. Dabar į ligoninę važiuojam, nes vaikas sakė, kad jam skauda visur“, – „Rinkos aikštei“ pasakojo Žiedūnė, vieno iš nukentėjusių vaikų mama.

„Rinkos aikštės“ duomenimis, į nelaimę pateko Juozo Paukštelio progimnazijos mokiniai. Vaikai progimnazijos trečiokai, kuriems 9-10 metų.

Susirūpino ir Seimo narys

Dėl galimos netvarkos Ukmergės rajono keliuose po avarijos susizgribo tame krašte išrinktas Seimo narys Juozas Varžgalys, popietę parlamentinė spaudos tarnybą pranešimu išplatino politiko komentarą dėl šio įvykio.

Seimo nario, išrinkto Ukmergės vienmandatėje rinkimų apygardoje, Juozo Varžgalio komentaras dėl avarijos Ukmergės rajone: „Kaip matyti iš policijos pranešimų, nelaimė įvyko krašto kelyje Nr. 145, jungiančiame Kėdainius ir Ukmergę. Pagal kelių priežiūros tvarką šis kelias priskiriamas respublikinių kategorijai, kuri turi būti nuvalyta per nustatytą laiką po snygio, o jam tęsiantis – valoma nuolatos. Todėl nėra aišku, kaip 10 valandą ryte kelio danga buvo netinkama ir pavojus iškilo dešimčių vaikų gyvybėms. Telefonu susisiekus su vietovės seniūnu šis patvirtino, kad įvykio metu sniego danga ant kelio siekė iki 10 centimetrų, todėl kaip Seimo narys iš atsakingų institucijų prašysiu kuo skubiau pateikti visą informaciją apie įvykio aplinkybes.“

Meras: kelias apverktinos būklės

Kelias, kuriame Ukmergės rajone ketvirtadienį apvirto autobusas, yra siauras ir slidus, jį seniai žadama rekonstruoti, BNS sakė Ukmergės rajono meras Rolandas Janickas.

„Kelias tikrai provėžuotas buvo, kadangi snygis buvo labai intensyvus. Ir pats kelias ten yra problematiškas, kuris daug metų planuojamas rekonstruoti, bet nerandama lėšų Kelių direkcijoje. Jis yra pakankamai siauras, jeigu provėžuotas, netolygumai, toks transportas... Manau, kad čia yra pagrindinė priežastis“, – kalbėjo meras.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Autobuso avarija šalia Deltuvos
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Autobuso avarija šalia Deltuvos

Avarija ketvirtadienio rytą įvyko kelio atkarpoje Deltuva–Bukonys. Pasak R.Janicko, tai Ukmergė–Kėdainiai kelio, kuriuo rūpinasi Automobilių kelių direkcija, atkarpa. Šis kelias dažnai naudojamas susisiekimui tarp miestų, juo kursuoja ir autobusai.

„Tai regioninis rimtas kelias, daug metų laukiame investicijų. Šis kelias tikrai yra labai apverktinos būklės“, – kalbėjo rajono meras.

Pasak jo, avarijų šiame kelyje pasitaikydavo ir anksčiau, tačiau ne tokių skaudžių.

Kelininkai: kelias buvo valomas

Valstybės įmonė „Kelių priežiūra“, prižiūrinti ir valanti valstybinės reikšmės kelius, pranešė apgailestaujanti dėl šį rytą įvykusios autobuso avarijos Ukmergės rajone.

„Nuoširdžiai užjaučiame dėl šios situacijos vaikus bei jų artimuosius. Apgailestaujame, dėl susiklosčiusių nepalankių kelionei aplinkybių. Šioje kelio atkarpoje danga labai prasta, greitis ribojamas iki 70 km per valandą.

Avarija įvyko tarp dviejų kelio valymo etapų, t.y. pirmą kartą kelias barstytas ir valytas tarp 6 ir 7 val. Dėl prastų meteorologinių sąlygų kelio danga labai greitai pasidengė šlapio sniego koše, nuo 9.15 val. buvo pradėti valyti šio regiono magistraliniai keliai – barstytuvas buvo pakeliui.

Ši kelio atkarpa yra krašto II priežiūros lygio kelias. Po snygio kelias turi būti sutvarkytas per 4 val.”, – situaciją komentuoja VĮ „Kelių priežiūra“ generalinis direktorius Darius Aleknavičius.

Lietuvos valstybinės reikšmės keliai, atsižvelgiant į eismo intensyvumą ir svarbą, yra suskirstyti į magistralinius, krašto ir rajoninius kelius. Kadangi nuo visų prižiūrimų kelių vienu metu nuvalyti sniegą ir juos pabarstyti nėra galimybių, žiemos priežiūros darbai skirstomi į priežiūros lygius (I, II ir III) pagal kelių svarbą.

Pirmiausia yra valomi ir barstomi didžiausio eismo intensyvumo keliai, t.y. pirmiausiai tvarkomi I ir II priežiūros lygių magistraliniai keliai. Baigus darbus šiuose keliuose, tvarkomi I, II ir III priežiūros lygio krašto keliai. Baigus darbus krašto keliuose, tvarkomi I, II ir III priežiūros lygio rajoninės reikšmės keliai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius