-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 10 /14:37

Utenos rajone – aliarmas dėl pavojingų atliekų: apie situaciją pranešė G.Nausėda

Aplinkos apsaugos departamento (AAD) pareigūnai ketvirtadienį, dalyvaujant Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento, policijos bei Aplinkos apsaugos agentūros (AAA) pareigūnams, atliko neplaninį UAB „Ūrus ir Ko“ veiklavietės patikrinimą Dičiūnų kaime Utenos rajone. 
Rizikos židinys Utenoje
Rizikos židinys Utenoje / Aplinkos apsaugos departamento nuotr.

Atlikus patikrinimą, pasitvirtino Utenos rajono savivaldybei AAD pareigūnų rašte pateikta informacija apie sandėliuose laikomų pavojingų atliekų grėsmę.

Grėsmė kyla, nes veiklavietėje laikomos atliekos neatitinka priešgaisrinės saugos, civilinės saugos bei aplinkos apsaugos reikalavimų.

Patikrinimo metu AAA pareigūnai paėmė oro mėginius.

Penktadienį dėl situacijos įvertinimo Utenos rajono savivaldybės administracijoje organizuojamas ekstremalių situacijų komisijos posėdis.

Savivaldybės administracijos direktorius Audrius Remeikis BNS sakė, kad kol kas nėra aišku, ar bus skelbiama ekstremali situacija, nes pirmiausia reikia gauti tyrimų rezultatus.

„Viskas priklausys nuo tyrimų. Bet ar pateiks juos čia ir dabar, ar po dienos, tai yra institucijų darbas“, – sakė jis.

Prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį pranešė, kad atliekos Utenos rajone rastos jo iniciatyva.

„Darbo dienos Utenoje metu su komanda atkreipėme dėmesį į dar vieną tiksinčią aplinkosauginę „bombą“ – cheminių atliekų sandėlį Dičiūnuose. Šiai problemai užbėgome už akių – inicijavome jos sprendimą ministerijos, savivaldybės ir kitų atsakingų institucijų lygmeniu“, – feisbuke parašė G. Nausėda.

„Vertinu tai kaip optimistišką pirmosios darbo dienos Lietuvos regionuose rezultatą. Ir toliau reguliariai dirbsiu ne tik Vilniuje, bet ir kituose šalies miestuose ir miesteliuose, siekdamas sklandesnio ir efektyvesnio regionų politikos vykdymo“, – teigė jis.

Ugniagesiai informavo, kad gavę AAD pagalbos prašymą, jie hidraulinėmis žirklėmis atidarė „Ūrus ir Ko“ pastato duris.

Jie ištraukė dvi plastikines 120 litrų statines su sandėliuojamomis laboratorinėmis ir cheminėmis atliekomis.

Viduje gelbėtojai dozimetru atliko cheminių medžiagų koncentracijos analizę pastate.

Šiuo metu Vilniaus apygardos teisme nagrinėjama baudžiamoji byla, kurioje, remiantis ikiteisminio tyrimo metu pareigūnų surinktais duomenimis, bankrutavusi atliekų tvarkymo veiklą vykdžiusi bendrovė „Ūrus ir Ko“ ir jos vadovai kaltinami tuo, kad sistemingai pažeidinėjo teisės aktų nustatytas aplinkos apsaugos taisykles netinkamai tvarkydami žmonių sveikatai ir gamtai pavojingas atliekas Utenos rajone esančioje bendrovės atliekų tvarkymo aikštelėje, dėl to galimai buvo padaryta didelė žala aplinkai.

Atliekant ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad 2011–2016 metais Vilniuje registruotos, bet realią veiklą Utenos rajone vykdžiusios bendrovės „Ūrus ir Ko“ vadovai Algirdas Šiatkus ir Ieva Šiatkienė surinkdavo (supirkdavo) iš įvairių tiekėjų atliekas tolesniam jų tvarkymui, tačiau galimai tinkamai jų netvarkė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius