Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

Už neskaidriai vykdytus „Sodros“ viešuosius pirkimus – tūkstantinės baudos

Trys asmenys, kaltinti piktnaudžiavimu bei padėjimu piktnaudžiauti „Sodrai“ vykdant didelės vertės viešuosius pirkimus, susijusius su programinės įrangos ir jos aptarnavimo paslaugų įsigijimu, pripažinti kaltais ir nubausti skirtingo dydžio piniginėmis baudomis.
Tomas Milaknis
Tomas Milaknis

Vilniaus miesto apylinkės teismas pripažino, kad Dainius Kumpis, būdamas valstybės tarnautoju – Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos (Sodros) skyriaus vedėju, veikdamas kartu su suinteresuotais privačios informacinių technologijų bendrovės „Alna Business Solutions“ vadovu Tomu Milakniu, padėjusiu organizuoti neteisėtus veiksmus, ir šios bendrovės darbuotoju Darium Zieziu, padėjusiu organizuoti ir derinti planuojamų viešųjų pirkimų sąlygas, piktnaudžiavo tarnybine padėtimi – įstatymais ir kitais teisės aktais suteiktus įgaliojimus ir pareigas naudojo priešingai tarnybos interesams.

Didelės apimties ikiteisminis tyrimas, kurį atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos Vilniaus (dabartinis pav. – Centrinė) valdybos pareigūnai, buvo pradėtas 2016 m. pradžioje dėl 2015 m. – 2016 m. „Sodros“ vykdytų viešųjų pirkimų, įtarus, kad su būsimais pirkimų dalyviais viešųjų pirkimų sąlygos derinamos taip, kad pirkimus laimėtų viena konkreti įmonė. Tyrimo metu buvo apklausta ne viena dešimtis liudytojų, gautos specialistų išvados, įvertintas didelis kiekis dokumentų, elektroninių laikmenų ir kt. duomenų.

Taip pat ikiteisminio tyrimo metu surinktų bei teisme ištirtų duomenų visuma leido valstybinį kaltinimą palaikiusiam prokurorui įrodyti, kad dėl kaltinamųjų neteisėtų veiksmų „Sodra“ įsigijo prekių ir paslaugų gerokai brangiau, nei siūlė kita viešųjų pirkimų konkurse dalyvavusi bendrovė.

Teismo sprendimu D.Kumpis pripažintas kaltu padaręs nusikalstamą veiką, numatytą Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 228 straipsnio 1 dalyje, ir nubaustas 15 064 eurų dydžio bauda. T.Milaknis ir D.Ziezys pripažinti padarę nusikalstamą veiką, numatytą Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 228 straipsnio 1 d. bendrininkaujant ir nubausti atitinkamai 14 310 eurų ir 11 298 eurų dydžio baudomis. Juridinis asmuo – informacinių technologijų bendrovė „Alna Business Solutions“, teismo sprendimu yra išteisinta.

Teismas taip pat tenkino valstybinį kaltinimą palaikiusio Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroro prašymą dėl civilinio ieškinio. Iš kaltinamųjų Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos naudai solidariai priteista didesnė nei 14 000 eurų turtinė žala.

Nuosprendis per dvidešimt dienų nuo jo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas apeliacine tvarka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius