Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rezonansinį sulaikymą įvertino policija: V.Vaitkevičius padarė taktinių klaidų, jam skirta pastaba

Sausį didelį rezonansą sukėlė paviešintas vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota, kaip socialiniuose tinkluose populiarus pareigūnas Vitalijus Vaitkevičius, sulaikydamas nesipriešinantį vyrą, jam trenkia lazda. Atlikus tarnybinį patikrinimą, policija nustatė, kad pareigūnas neišvengė taktinių klaidų ir už tai jam skyrė pačią švelniausią nuobaudą padarius tarnybinį nusižengimą.

„Vilniaus apskr. vyriausiojo policijos komisariato Imuniteto valdyba atliko tarnybinį patikrinimą dėl didelį rezonansą sukėlusio įvykio, kai Patrulių rinktinės pareigūnai, reaguodami į iškvietimą dėl karantino pažeidimų, panaudojo fizinę jėgą“, – trečiadienį pranešė Vilniaus apskrities policija.

Pasak tarnybinį patikrinimą atlikusių tyrėjų, sulaikant asmenis, buvo padarytos tam tikros taktinės klaidos, už tai vienam iš reagavusių pareigūnų ‒ V.Vaitkevičiui – skirta tarnybinė nuobauda – pastaba.

Pastaba yra pati švelniausia nuobauda už padarytą tarnybinį nusižengimą.

Dėl šio įvykio nukentėjusieji kreipėsi į prokuratūrą, kur atlikus tyrimą, priimtas nutarimas atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą.

Suprasti akimirksniu

  • Policija buvo priversta tirti incidentą, vykusį sostinėje naktį iš sausio 8 d. į sausio 9 d. prieglobstį Lietuvoje turinčios pabėgėlės iš Rusijos Irinos Kalmykovos būste.
  • Tą savaitgalį socialinius tinklus, o paskui ir policijos bendruomenę bei visą visuomenę pribloškė Vilniuje filmuota medžiaga, kurioje užfiksuotas sostinės patrulių vizitas į butą Architektų gatvėje. Policijos atstovai teigia reagavę į pranešimą apie ten vykstančias muštynes, o atsidūrę viduje patruliai pajuto agresiją, tad ėmėsi ir fizinio jėgos naudojimo.
  • I.Kalmykovos sūnus buvo ką tik grįžęs iš pataisos namų, šios progos atšvęsti į butą buvo susirinkę iš viso 5 jaunuoliai. Neblaivūs kompanijos vaikinai buvo nusiteikę agresyviai ir nors visiškai nesipriešino, jie nereagavo į pareigūnų žodinius nurodymus, o tai paskatino lemtingą patrulio V.Vaitkevičiaus suduotą smūgį. Kai smūgio sulaukęs vaikinas parkrito, sulaikyti ir kitus asmenis neliko jokių problemų, juolab V.Vaitkevičius ir L.Saukevičius netrukus sulaukė pastiprinimo.

Kaip skelbta anksčiau, į prokurorus kreipėsi nukentėjusiais nuo policijos patrulių pasijutę piliečiai, kurių atžvilgiu per sulaikymą dėl karantino tvarkos pažeidimų buvo panaudotos fizinės prievartos priemonės: smūgis (teleskopine lazda), dujos, antrankiai.

Ši istorija įvyko sausio pradžioje, kai V.Vaitkevičius ir jo kolega reagavo į iškvietimą dėl susibūrimo bute, kur konfliktuojama ir mušamasi.

„Laiptinėje buvo kraujo. Duris atidarė moteris su vaikinu, pas kurį buvo prakirsta lupa. Užėjus į butą radome dar 5 žmones. Vieno iš jų kelnės buvo suplėšytos, kas bylojo, kad būta nemažo konflikto. Bandant nustatyti visų asmenų duomenis, į mūsų pusę nuolat buvo įvairiai replikuojama, į klausimus neatsakoma. Aiškino, kad švenčia draugo sugrįžimą iš zonos. Norėjom tik surinkti duomenis ir surašyti protokolą už karantino nesilaikymą“, – Policijos departamento perduotame komentare situaciją dėsto pareigūnai.

Feisbuke paviešintame vaizdo įraše nesimato susidūrimo ištakų, jis prasideda konfliktui bute jau įsibėgėjus.

„Už reikalavimų nevykdymą“, – pakeltu tonu sako pareigūnas.

„Kokių reikalavimų“, – atkerta jam augalotas vyrukas ir sulaukia V.Vaitkevičiaus smūgio teleskopine lazda.

Pačių pareigūnų akimis, taip jie pasielgė jausdami grėsmę iš bute esančių asmenų.

„Tada asmenys pradėjo mus filmuoti, iš zonos išėjęs vaikinas tyliai pasakė kitiems, kad, citata „su***am šituos musarus“. Matant asmenų neadekvatų elgesį į įvykio vietą padėti buvo iškviesti kiti kolegos.

Vaikinas, prieš kurį buvo panaudotas teleskopas, savo veiksmais mums kėlė realią grėsmę, taip pat kaip ir kiti likę vyrukai. Vertindami situaciją, pažeidėjų būseną, agresyvumą, kokios tai asmenybės – pavojingumo laipsnį, buvo priimtas sprendimas nedelsiant juos sulaikyti, kas ir buvo padaryta“, – taip savo elgesį trenkti teleskopine lazda nesipriešinusiam žmogui motyvavo patys pareigūnai.

Ne pirmas skandalingas įvykis

Tai ne pirmas kartas, kai V.Vaitkevičius nufilmuotas panaudojantis jėgą prieš nesipriešinančius piliečius.

Anksčiau paviešintame įraše užfiksuotas konfliktas gatvėje, kur vyras su alkoholio buteliu rankoje ginčijasi su pareigūnais.

„Su kokiais mes lochais dirbam, tu įsivaizduoji“, – kolegai pakomentuoja V.Vaitkevičius, o tada dar pasiginčija su pažeidėju.

„Viskas, eik“, – dar pasako V.Vaitkevičius ir nueidamas vaikinui į veidą papurškia ašarinių dujų.

VIDEO: Pareigūnas V.Vaitkevičius be priežasties pažeidėją nupurškia ašarinėmis dujomis

Tąkart policija dėl pareigūno veiksmų nusprendė nesiimti jokių priemonių.

Šį kartą Vilniaus apskrities policijos vadovybė atvejo sostinės Architektų gatvėje plačiau nekomentuoja. Teigiama, kad tarnybinio patikrinimo medžiaga yra konfidenciali, skirta susipažinti tik pačiam asmeniui, kurio atžvilgiu atliktas tyrimas. Papildomai Vilniaus apskrities vyriausiajame policijos komisariate 15min sužinojo tik tiek, kad lakoniškame pranešime spaudai minimos „taktinės klaidos“ įvardintos pagal Lietuvos policijos mokyklos (LPM) pateiktą išaiškinimą: LPM instruktorių vertinimu, šiuo konkrečiu atveju V.Vaitkevičiaus naudota taktika nebuvo visiškai teisinga.

Nei kokios tos taktinės klaidos, nei kiek jų, pareigūnai nesukonkretina.

Sostinės policijos atstovai tik akcentuoja, kad prokuroras, kuravęs šią istoriją, pripažino, jog Imuniteto valdyba pagrįstai nusprendė atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą Baudžiamojo kodekso 228-ojo straipsnio (Piktnaudžiavimas) pagrindu, nes V.Vaitkevičius teisėtai panaudojo fizinės prievartos priemones.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius