Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Užuot patruliavę gatvėje, policininkai patys saugo ir vežioja nusikaltėlius

Naktis policijos komisariate arba šimtai kilometrų kartu su įtariamuoju pakeliui į apskričių centrus – su tokia dilema nuo sausio mėnesio pradžios susiduria rajonuose dirbantys patruliai. Reforma siekta padidinti policijos efektyvumą, tačiau 15min šaltiniai atskleidė jos spragas.
Asociatyvi iliustracija
Asociatyvi iliustracija / 15min/Pauliaus Ramanausko nuotr.

Policija skelbiasi suradusi būdą, kaip geriau užtikrinti žmonių saugumą – panaikinus budėtojų dalis komisariatuose daugiau pareigūnų turėjo pradėti dirbti gatvėse.

Tačiau realybė rajoniniuose policijos komisariatuose rodo ką kita.

15min žiniomis, nuo šių metų pradžios rajonuose naktimis dirbantys patruliai turi patys saugoti areštinėje patupdytus nusikaltėlius arba sukarti kelis šimtus kilometrų, kad juos atiduotų naktį dirbančiam apskrities komisariatui.

Budėtojai – nereikalingi?

Policijos komisariatas atrakinamas ir asmenį pristatę pareigūnai saugo pristatytą asmenį, jei reikia, ir per naktį.

Pastaraisiais metais per parą vidutiniškai, pavyzdžiui, į Biržų rajono policijos komisariatą buvo pristatoma – 2,16, į Plungės – 2,5, o Radviliškyje – beveik 5 asmenys. Todėl policijos vadovybė mano, kad budėtojai rajoniniuose policijos komisariatuose yra nereikalingi.

Policijos departamento atstovė Revita Janavičiūtė džiaugiasi, kad nuo sausio 1-osios atsisakius budėtojų šie skaičiai rajoniniuose policijos komisariatuose dar labiau sumažėjo – beveik penktadaliu.

Tačiau ką naktį ar savaitgalį daro policijos patruliai, kai prireikia įtariamuosius patupdyti už areštinės grotų? Po 17 valandos komisariatas juk tuščias ir užrakintas, o saugoti nusikaltėlio nėra kam.

Per naktį saugo patruliai

Nors patrulių budėjimas naktį prie areštinės grotų prieštarauja pačiam reformos tikslui – išleisti kuo daugiau pareigūnų į gatves – policijos vadovybė problemos nemato.

„Jei būna tokių atvejų – policijos komisariatas atrakinamas ir asmenį pristatę pareigūnai saugo pristatytą asmenį, jei reikia, ir per naktį“, – 15min paaiškino Policijos departamento atstovė R.Janavičiūtė.

15min žiniomis, Jurbarko rajono policijos komisariate savaitgalio naktimis dirba du policijos ekipažai. Vienam saugant areštinėje laikomą įtariamąjį, kitam – reaguojant į iškvietimą, nebelieka galimybės atsakyti į dar vieną žmonių pagalbos šauksmą.

Kai kurie pareigūnai vis dėlto bando surasti išeitį iš šios paradoksalios padėties, tačiau jų pasirinktas problemos sprendimas – ne ką geresnis.

Smurtautoją vežiojo 540 kilometrų

Galime paskaičiuoti, kiek kainavo penkių budėtojų atlyginimai, kuriuos anksčiau turėjome mokėti, ir kiek dabar atsieina 20 konvojų per mėnesį. Tikrai sutaupom.

Nors policijos vadovybei oficialiai pavyko padidinti policijos ekipažų skaičių nuo 200 iki 250, tačiau kelyje esantys policijos ekipažai nebūtinai reaguoja į gyventojų iškvietimus ar patruliuodami užtikrina viešąją tvarką.

Labai gali būti, kad naktį ar savaitgalį rajone pastebėtas policijos tarnybinis automobilis skuba ne padėti žmonėms, o atiduoti rimčiau prasikaltusį įtariamąjį apskrities policijos komisariatui, dirbančiam be išeiginių visą parą.

15min šaltinių teigimu, prieš kiek daugiau nei savaitę Jurbarko rajone po pranešimo apie smurtą šeimoje buvo sulaikytas vienas rajono gyventojas. Įstatymai reikalauja, kad tokie asmenys nedelsiant atsidurtų areštinėje

Policijos patruliai nenorėjo praleisti dienos saugodami įtariamą smurtautoją, todėl jį gabenti teko į Marijampolę, iki kurios – apie 90 kilometrų. Po to jiems teko grįžti atgal į Jurbarką.

Kitą dieną į Marijampolės apskrities komisariatą iš Jurbarko turėjo vykti tyrėjai, kad pareikštų įtarimus Jurbarko rajono gyventojui.

Na, aišku, tas važiavimas gali nepatikt kažkuriems patruliams, bet toks yra jų darbas, nesvarbu, ar jie patruliuoja, ar veža įtariamąjį į areštinę.

Lyg to būtų negana, pirmadienį pareigūnams vėl teko važiuoti į Marijampolę, kad smurtautoją parvežtų į teismą.

15min žiniomis, dėl panaikintos budėtojų dalies savo komisariate Jurbarko rajono policijos komisariato pareigūnams iš viso teko sukarti 540 kilometrų, kad įtariamasis būtų sulaikytas, kaip to reikalauja įstatymai.

Tuo tarpu Policijos departamento skaičiavimais, reagavimas į iškvietimus pagerėjo keliais procentiniais punktais.

Tačiau tai bendra statistika, kuri neatskleidžia situacijos rajoniniuose policijos komisariatuose, kuriuose savaitgaliais ir naktimis dirbantys patruliai susiduria su dilema – reaguoti į įvykius ar rūpintis jau sučiuptais įtariamaisiais, todėl 15min susisiekė su Jurbarko rajono policijos komisariato viršininku.

„Toks darbas“

Jurbarko rajono policijos komisariato viršininko Aivaro Dumčiaus teigimu, kai kurie patruliai gali skųstis laikinais nepatogumais, bet reforma jo vadovaujamame komisariate vyksta sklandžiai.

Pasak A.Dumčiaus, atvejo, kai pareigūnai nebūtų galėję sureaguoti į iškvietimą, nes saugojo arba konvojavo įtariamąjį, dar nėra pasitaikę ir ateityje to taip pat neturėtų būti.

„Mes išteklių klausimą bandome spręsti ūkiškai – pajėgas susidėliojame taip, kad savaitgalį būtų ne mažiau du ekipažai, o dieną būna ir šeši, ir septyni. Naktį miestas būna apytuštis, kartais nuo 22 val. iki 6 val. ryto negauname nė vieno iškvietimo, o blogiausiu atveju, galėtų reaguoti pareigūnai iš Šakių rajono komisariato“, – sakė Jurbarko rajono PK vadas.

A.Dumčiui nė nekyla abejonių, kad atsisakius budėtojų dalių komisariatuose – laimi policija ir žmonės.

Ypač turint omenyje, kad ne kiekvieną dieną Jurbarko rajono policijos komisariate įtariamuosius reikia tupdyti už grotų. Komisariato viršininko skaičiavimais, per mėnesį už areštinės grotų vidutiniškai atsiduria tik apie dvi dešimtis nusikaltimais įtariamų Jurbarko rajono gyventojų.

„Galime paskaičiuoti, kiek kainavo penkių budėtojų atlyginimai, kuriuos anksčiau turėjome mokėti, ir kiek dabar atsieina 20 konvojų per mėnesį. Tikrai sutaupom. Na, aišku, tas važiavimas gali nepatikt kažkuriems patruliams, bet toks yra jų darbas, nesvarbu, ar jie patruliuoja, ar veža įtariamąjį į areštinę“, – 15min sakė Jurbarko rajono policijos komisariato viršininkas A.Dumčius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius