Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 03 06 /17:56

V.Gapšį gynęs advokatas S.Juzukonis girtas sukėlė avariją, išsisuko nuo teistumo, bet atkreipė Teisingumo ministerijos dėmesį

Pirmadienį teisme advokatas Saulius Juzukonis nė nepasirodė išklausyti nuosprendžio dėl vasario 16-ąją įvykusios avarijos, kurią advokatas sukėlė būdamas girtas. Nuo teistumo jam pavyko išsisukti, tačiau šis atvejis atkreipė Teisingumo ministerijos dėmesį. Ministrė Milda Vainiutė pateikė prašymą Advokatų tarybai įvertinti S.Juzukonio pažeidimą.
Advokatas Saulius Juzukonis
Advokatas Saulius Juzukonis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Kaip anksčiau pranešė BNS, avarija įvyko vasario 16-ąją, kai S.Juzukonio vairuojamas automobilis kliudė stovintį automobilį Rūdninkų gatvėje. Įvykio vietoje advokatui buvo nustatytas vidutinis 2,01 prom. girtumas, o kraujo patikrinimo rezultatai liudijo apie dar didesnį 2,32 prom. girtumą.

S.Juzukonis pripažino savo kaltę, neneigė aplinkybių ir neginčijo savo kaltės, o praėjusią savaitę į teismo posėdį S.Juzukonis net buvo išsikvietęs stačiatikių dvasininką.

Byla nutraukta

Pirmadienį Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Ovidijus Ramanauskas paskelbė nuosprendį S.Juzukoniui, kurio išklausyti pats advokatas nepasirodė.

„Teismas priėmė sprendimą Saulių Juzukonį atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą, perduodant jį laiduotojo Edmundo Rusino atsakomybei be užstato, nustatant vienerių metų laidavimo terminą. Baudžiamąją bylą nutraukti“, – paskelbė teisėjas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Teisėjas Ovidijus Ramanauskas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Teisėjas Ovidijus Ramanauskas

Teismo sprendimu bus konfiskuotas S.Juzukonio automobilis „Lexus RX 350“, advokatas taip pat turi įmokėti 753 eurus į nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Su vairuotojo pažymėjimu advokatui teks atsisveikinti dvejiems metams, tačiau nutraukus bylą jam pavyko išvengti teistumo.

Galėjo netekti licencijos

Remiantis Advokatūros įstatymo 8 straipsniu, advokato praktika gali verstis tik nepriekaištingos reputacijos asmenys. Teistas arba neišnykusį teistumą turintis asmuo tokiu nėra laikomas.

Jei teismas būtų priėmęs apkaltinamąjį nuosprendį, S.Juzukonis galėjo būti išbrauktas iš Lietuvoje praktikuojančių advokatų sąrašo, kadangi jis neatitiktų sąlygų, suteikiančių teisę verstis advokato praktika.

Tačiau lemiama žodį dėl S.Juzukonio būtų tarusi Advokatų taryba.

Kaip BNS sakė tarybos pirmininkas Ignas Vėgėlė, nė nebuvo svarstoma laikinai nušalinti S.Juzukonio nuo pareigų, nes jam pareikšti įtarimai dėl vairavimo neblaiviam nebuvo susiję su profesine veikla.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vytautas Gapšys ir jo advokatas Saulius Juzukonis po STT apklausos
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vytautas Gapšys ir jo advokatas Saulius Juzukonis po STT apklausos

Verta pažymėti, kad nuo 2017 m. sausio 1 d. girtiems prie vairo sučiuptiems ir daugiau nei 1,5 prom. įpūtusiems vairuotojams numatyta baudžiamoji atsakomybė - piniginė bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki vienerių metų.

Tiesa, S.Juzukonio atvejis toli gražu ne pirmas atvejis, kai įkaušusiam vairuotojui pavyksta išsisukti nuo teistumo. Dar Naujųjų metų naktį Kaune nuo kelio nulėkęs ir 1,86 prom. įpūtęs vairuotojas teisme atgailavo ir buvo atleistas pagal laidavimą.

Praėjusiais metais panašiai pareigūnams įkliuvo ir Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Valerijus Paškevičius, tačiau jo likimas pasisuko visiškai kitaip nei valstybės tarnautojui teismų praktikoje prilyginamam advokatui S.Juzukoniui.

Avariją sukėlęs teisėjas įpūtė 1,86 prom. ir už tai, be teismo paskirtos baudos ir vairuotojo pažymėjimo atėmimo, V.Paškevičius prezidentės dekretu buvo atleistas iš pareigų.

15min primena, kad per 15 metų trunkančią advokato praktiką S.Juzukonis dalyvavo ne vienoje rezonansinėje byloje, tarp jų – ir Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ byloje, kurioje atstovavo Vytautą Gapšį. S.Juzukonis V.Gapšį taip pat lydėjo ir į STT apklausą.

Atkreipė ministrės dėmesį

Praėjus kelioms valandoms po paskelbto verdikto S.Juzukoniui, Teisingumo ministerija išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad M.Vainiutė kreipėsi į Advokatų tarybos pirmininką, prašydama principingai įvertinti advokato Sauliaus Juzukonio padarytą pažeidimą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Milda Vainiutė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Milda Vainiutė

„Advokatams, kaip ir kitų teisinių profesijų atstovams, valstybė kelia itin aukštus nepriekaištingos reputacijos reikalavimus, kad šios svarbios ir atsakingos profesijos atstovais negalėtų būti asmenys, patys sudūrę su teisėsauga ir padarę įstatymų pažeidimus“, – sako M. Vainiutė.

Ministrė pabrėžė, kad advokato profesija yra viena iš tų profesijų, kurios atstovams taikomi didesni, griežtesni elgesio standartai.

Tuo tarpu advokatų tarybos pirmininkas BNS sakė, kad asmeniui, kuriam taikomas laidavimas, pagal Advokatūros įstatymą negali būti apribota teisė verstis advokato veikla.

„Kadangi advokato veikla yra individuali veikla, tai nėra valstybės tarnyba. Šiuo atveju pašalinti advokatą, stabdyti jo veiklą, taryba tiesiog negali pagal įstatyminį reguliavimą. Įstatyminis reguliavimas yra keičiamas ir Seimui perduotos tam tikrų Advokatūros įstatymo normų redakcijos, pagal kurias mes galėsime naujai vertinti advokato nepriekaištingos reputacijos reikalavimus“, – BNS sakė I.Vėgėlė.

BNS pažymi, kad baudžiamosios atsakomybės taikymo prasme advokatas laikomas valstybės tarnautojui prilygintu asmeniu laikomas, kai jis eina savo pareigas, bet tik teikiant paslaugą. Ne savo pareigų metu jis tampa eiliniu piliečiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius