Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Verslininkai Ezra Gerberis ir Pranas Nekriošius nuteisti dėl PVM grobstymo

Nuteisti golfo laukus prie Vilniaus viešbučio „Le Meridien Villon“ įrengę verslininkai, valstybei atlyginta daugiau kaip 1 mln. litų.
Golfas
Asociatyvinė iliustracija / V.Mikaičio nuotr.

Vilniaus miesto apylinkės teismo nuosprendžiu verslininkai Ezra Gerberis ir Pranas Nekriošius pripažinti kaltais dėl didelės vertės sukčiavimo, apgaulingos buhalterinės apskaitos tvarkymo ir dokumentų suklastojimo. Kaltinimai patvirtinti ir juridiniam asmeniui – įmonei UAB „Corolla Ventures“. Per kelerius metus nuteistieji apgaule išvengė sumokėti 700 tūkst. litų PVM ir pelno mokesčių.

Teisme išnagrinėta baudžiamoji byla iš viso yra devinta iš didelės grupuotės asmenų, kuri veikė ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje bei Estijoje, jų padaryti nusikaltimai buvo išaiškinti 2009 metais.

Pagrindinėje byloje įtarimai dėl finansinių aferų pateikti 43 fiziniams ir daugiau kaip 30 juridinių asmenų. Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad grupė asmenų, panaudodami specialiai įsteigtas bendroves už esą suteiktas įvairias paslaugas išduodavo suklastotas PVM sąskaitas–faktūras, kurias vėliau Lietuvos bendrovės apmokėdavo. Po to pinigai būdavo išgryninami.

Nusikalstamoje veikoje kaltinamieji prisipažino dalyvavę todėl, kad užsiėmė statybine veikla, o susidūrę su finansinėmis problemomis, panaudojo nusikalstamu būdu išgrynintas pinigines lėšas, nuo kurių mokesčiai apgaule nebuvo sumokėti.

Tyrimui vadovavusio ir valstybinio kaltinimą teisme palaikiusio Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros prokuroro Vytauto Kukaičio teigimu, šį tyrimą profesionaliai ir sėkmingai atliko Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos pareigūnai. Jų ir prokurorų dėka Lietuvos valstybės biudžetas pasipildys daugiau kaip 1,1 mln. litų.

„Į valstybės biudžetą pavyko sugrąžinti visą pagrobtą 709 tūkst. litų mokesčių sumą, o kaltinamiesiems už finansinius nusikaltimus teismas skyrė pakankamai griežtas finansines bausmes. Įmonė, kuri buvo pagrindinė nusikaltimo schemos dalyvė nuteista 364 tūkst. litų bauda, įmonės vadovai nuteisti atitinkamai 39 tūkst. ir 36 tūkst. litų baudomis“, – pabrėždamas, kad teismas pripažino įrodytais visus prokurorų inkriminuotus epizodus, sakė prokuroras V.Kukaitis.

Apkaltinamųjų nuosprendžių skaičius PVM grobimo ir mokesčių sukčiavimo srityje bei griežti teismų sprendimai reiškia, kad nesąžiningi verslininkai, klastodami PVM sąskaitas–faktūras bei imdamiesi kitų neteisėtų veiksmų, neišvengia baudžiamosios atsakomybės pagal didelės vertės mokestinį sukčiavimą valstybės atžvilgiu.

Tokių nuosprendžių pasekmės itin skaudžios: didelės baudos, priverstinis žalos atlyginimas, ilgas teistumo terminas, reputacijos praradimas, turto konfiskavimas, patekimas į nepatikimų įmonių sąrašus, negalėjimas dalyvauti įvairiuose Europos Sąjungos projektuose, viešuose pirkimuose.

Šis nuosprendis per 20 dienų dar gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos teismui, rašoma Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus atstovų pirmadienį paviešintame pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius