Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vicemero Romo Adomavičiaus teisme – netikėtas prokuroro prašymas

Teismas sostinėje mėgina toliau nagrinėti rezonansinę Vilniaus valdžios korupcijos bylą. Prokuroras nuo bylos paprašė nušalinti vicemero Romo Adomavičiaus advokatą.
Romas Adomavičius
Romas Adomavičius / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Linas Kuprusevičius nuo korupcija įtariamo Vilniaus vicemero Romo Adomavičiaus bylos prašo nušalinti jo advokatą Romualdą Mikliušą.

Šį prašymą valstybės kaltintojas pateikė teismo posėdyje trečiadienį.

Prokuroro teigimu, advokatas naudojo neteisėtas gynybos priemones – esą ragino pagrindinį bylos liudytoją Darių Norkų pakeisti parodymus, o tai padarius, D.Norkui R.Adomavičius grąžins 120 tūkst. litų skolą. Pats R.Adomavičius šios skolos D.Norkui nepripažįsta.

Darius Norkus teisme
Darius Norkus

L.Kuprusevičius taip pat teismo paprašė prijungti prie bylos operatyvinio tyrimo garso įrašus ir protokolus, kurie, jo manymu, atskleidžia, kaip buvo daromas poveikis liudytojui, ir kodėl jis teisme pakeitė parodymus.

Pernai gruodį duodamas parodymus Vilniaus apygardos teisme pagrindinis teisėsaugos liudytojas vicemero byloje pareiškė, kad R.Adomavičius iš jo jokių pinigų neprašė ir sumų nenurodė.

„Pateikiu patikslintus parodymus prie bylos. Baudžiamojo byloje liudytoju buvau apklaustas keletą kartų, buvo nutylėtos aplinkybės. Nebuvo užduoti klausimai, kokiu būdu ir kada, kas buvo pažadėta už bendradarbiavimą, kas pažadėta už pinigų perdavimą R.Adomavičiui“, – yra sakęs D.Norkus.

Su gautais prokuroro prašymais proceso dalyviai dabar susipažins ir pateiks savo nuomonę.

Bylos duomenimis, R.Adomavičius nuo 2012 metų birželio iki rugsėjo provokavo bendrovės „Utenos melioracija“ interesams netiesiogiai atstovaujantį buvusį „Vilniaus vandenų“ vadovą D.Norkų jam duoti 40 tūkst. litų kyšį.

Posėdyje trečiadienį teismas daugiau nieko nesprendė. Planuota Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) darbuotojo apklausa neįvyko, nors pareigūnas ir buvo atvykęs. Teisėja ketina jį apklausti, kai posėdyje dalyvaus ir D.Norkus. Į kitą teismo posėdį, kuris vyks vasario 21 dieną, šį liudytoją ketinama atvesdinti.

Teisme nagrinėjamos bylos duomenimis, R.Adomavičius nuo 2012 metų birželio iki rugsėjo provokavo bendrovės „Utenos melioracija“ interesams netiesiogiai atstovaujantį buvusį „Vilniaus vandenų“ vadovą D.Norkų jam duoti 40 tūkst. litų kyšį. D. Norkus pinigus R.Adomavičiaus prašymu paliko jo automobilyje „Mercedes-Benz“. Už tai R. Adomavičius esą žadėjo paveikti bendrovės „Vilniaus vandenys“ generalinį direktorių, kad bendrovė „Utenos melioracija“ būtų pripažinta nugalėtoja beveik 9 mln. litų vertės vandentiekio statybos ir renovacijos darbų viešajame pirkime. Be to, anot prokuroro, jis provokavo duoti 5 proc. kyšį nuo viso projekto vertės.

Vicemeras yra minėjęs, kad jo automobilyje rasti pinigai buvo skirti Seimo rinkimų kampanijai. Į parlamentą R.Adomavičius nebuvo išrinktas.

R.Adomavičiaus byloje teismas jau apklausė visus pagrindinius liudytojus – buvusį „Vilniaus vandenų“ vadovą D.Norkų, kitų bendrovių vadovus, kurie minimi baudžiamojoje byloje – dabartinį „Vilniaus vandenų vadovą“ Valentiną Miltienį, „Utenos melioracijos“ generalinį direktorių Liuonių Purvinį bei inžinerinių tinklų statyba užsiimančios bendrovės „Rimgauda“ vadovą Andrių Grekauską. Apklausus pagrindinius liudytojus, nušalinimas nuo pareigų sostinės politikui netaikomas.

Rūtos Strakšaitės nuotr./Advokatas Romualdas Mikliušas
Rūtos Strakšaitės nuotr./Advokatas R.Mikliušas

Pernai rugsėjį vykusiame teismo posėdyje Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras L.Kuprusevičius, skaitydamas kaltinamąjį aktą, paskelbė, kad nuo pareigų nušalintas sostinės 60-metis vicemeras, būdamas Vilniaus miesto savivaldybei priklausančios bendrovės „Vilniaus vandenys“ stebėtojų tarybos nariu, žadėjo pasinaudoti savo tarnyba, įgaliojimais ir pažintimis, reikalavo ir priėmė didelės vertės kyšį – 40 tūkst. litų. Be to, anot prokuroro, jis provokavo duoti 5 proc. kyšį nuo viso projekto vertės.

R.Adomavičius teigia esąs nekaltas dėl kyšio reikalavimo ir paėmimo. Jis tvirtino teisme duosiąs parodymus, kai bus apklausti visi bylos liudytojai ir ištirti pateikti jo kaltės įrodymai.

Anksčiau jis yra minėjęs, kad jo automobilyje rasti pinigai buvo skirti Seimo rinkimų kampanijai. Į parlamentą R. Adomavičius nebuvo išrinktas.

Liudytojas D.Norkus yra nuteistas kitoje baudžiamojoje byloje dėl korupcijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius