Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vienam svarbiausia gyvybė, kitam – „žuveliokas“: skęstančio žvejo gelbėtojas įlūžo pats

„Vienam žmogui svarbiausia gyvybė, o kitam – žuveliokas, dėl kurio galima ja rizikuoti“, – sakė vakar įlūžusį žvejį ir jo draugą gelbėjęs Utenos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vyriausiasis ugniagesys gelbėtojas Agnius Berniūnas. Trečiadienio vidurdienį buvo gautas pranešimas, kad Alaušo ežere įlūžo žvejys. Gelbėtis teko ir pačiam gelbėtojui.

Kaip skelbia Valstybinė priešgaisrinė gelbėjimo valdyba, į įvykio vietą Utenos rajone, Sudeikių seniūnijoje, Alaušų kaime buvo išsiųsti Utenos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ir Užpalių ugniagesių komandos ugniagesiai gelbėtojai, medikai ir policijos pareigūnai.

Gelbėtojams privažiavimą prie ežero apsunkino sniegas, jų automobilis užklimpo likus 200 m iki ežero.

„Paėmęs gelbėjimo ratą ir prisirišęs virvę bėgau ledu iki skęstančio žvejo, kuris buvo už 300 metrų nuo kranto, bėgdamas pats įlūžau, bet su smaigais greit išlipau. Įšokęs į eketę prie skęstančiojo, bandžiau jį kalbinti, bet žmogus nebekalbėjo. Uždėjau jam gelbėjimo ratą, pririšau virvę ir parodžiau ant kranto likusiems ugniagesiams, kad trauktų jį.

Paskui mane su gelbėjimo rogėmis bėgo ugniagesys gelbėtojas Aurimas Motiejūnas. Paguldėm nukentėjusįjį ant rogių ir stūmėme į krantą. Skendusio vyro draugui tuo metu liepiau gulėti ir nesikelti, kad neįlūžtų. Paskui grįžau, pririšau prie jo virvę partempėme į krantą. Bėgdamas ledu pats net keturis kartus įlūžau, nes ledo storis tesiekė 3-4 centimetrus“, – pasakojo A.Berniūnas.

Pasak ugniagesio gelbėtojo, ši gelbėjimo operacija buvo itin sudėtinga ir pareikalavo daug jėgų, nes vyrai buvo ežero viduryje, iki jų atstumas didelis, ne tik nubėgti iki jų, bet ir partempti juos ant kranto buvusiems ugniagesiams buvo nelengva, jiems padėjo ir policijos pareigūnai.

Išgelbėję žmones, narai antrą kartą lipo ant ledo surinkti ten likusios žvejų įrangos.

Iš eketės ištrauktas žvejys buvo perduotas greitosios pagalbos medikams ir nuvežtas į ligoninę. Kitas vyras dėkojo gelbėtojams ir teigė nuo šios dienos švęsiantis antrąjį savo gimtadienį.

„Noriu palinkėti žvejams branginti savo gyvybes. Vienoje vietoje ledas galbūt yra pakankamo storio, bet už kelių žingsnių jis gali būti pražūtingas. Manau, šie išgelbėti vyrai suprato, kaip lengvai gali prarasti gyvybę ir daugiau taip nerizikuos“, – sakė gelbėtojas.

Pranešimą apie šią permainingą gelbėjimo operaciją ketvirtadienio popietę skelbia ir Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyris.

Gelbėti įlūžusį ir ežere skęstantį vyrą skubėjo ir Utenos policijos pareigūnai, pažymima pranešime.

Sausio 11 d. apie 12 val., skubiosios pagalbos tarnybos gavo pranešimą, kad Utenos r., Sudeikių sen., Alaušų k., Alaušo ežere įlūžo ir skęsta vyras (g. 1958 m.). Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Reagavimo skyriaus specialistas Lukas Matuškevičius ir vyriausiasis patrulis Jokūbas Kuzma nedelsdami reagavo į pagalbos šauksmą. Atvykusius į nelaimės vietą pareigūnus pasitiko vyras, kuris nurodė, kad žvejojo kartu su kaimynu ir šis įlūžo. Vyras bandė gelbėti kaimyną, tačiau nepavyko. Pareigūnai kartu su priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos narais, panaudoję gelbėjimo roges ir gelbėjimo virvę, vyrą sėkmingai ištraukė ant kranto. Peršlapęs ir sušalęs vyras buvo nuneštas iki greitosios medicinos pagalbos automobilio ir perduotas medikams.

Policijos pareigūnai ragina ant užšalusių vandens telkinių elgtis itin atsargiai ir atsakingai.

Pernai Utenos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos narai į iškvietimus vyko 15 kartų. 2022 m. iš vandens telkinių buvo ištraukti 3 skenduoliai, 2021 m. – 1, 2020 m. – 2,

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius