Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus oro uostas: saugumu besirūpinančių tarnybų pilna, bet kai prireikia – nieko nėra

Tarptautinis Vilniaus oro uostas neturi apsaugininkų, kurie rūpintųsi keleivių saugumu terminaluose ir oro uosto teritorijoje. Keleivių saugumą turėtų užtikrinti policija – atvykimo salės antrame aukšte yra įsteigtas policijos Oro uosto poskyris (OUP), tačiau šiemet daugiau nei pusė oro uosto patrulių protokolų buvo surašyta kitose Vilniaus vietose. 15min pabandė išsiaiškinti, kas ir kaip saugo Vilniaus oro uostą ir jo keleivius.
Po pranešimo apie sprogmenį evakuotas Vilniaus oro uostas 2015 m. kovo 19 d.
Vilniaus oro uostas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šeštadienį 15min skaitytojas Vytautas parvyko iš kelionės, tačiau jo grįžimą namo apkartino nemalonus incidentas. Grįžęs išnuomotu automobiliu ir išpakavęs daiktus vyras suvokė netekęs kompiuterio.

Vytautas dievagojosi, jog nešiojamojo kompiuterio iš rankų paprastai nepaleidžia, todėl jam įtikinamiausia atrodė, jog kompiuterio neteko būtent tarptautiniame Vilniaus oro uoste. Apie įvykį vyras nusprendė iškart pranešti policijai.

Ir tada Vytautas bei jo bendrakeleivis Jonas atsimušė į uždarytas Oro uosto policijos poskyrio duris.

Vytautas nesiruošė taip lengvai nuleisti rankų, todėl paskambino ant durų užrašytu telefono numeriu ir maždaug po pusės valandos laukimo išvydo atvykstančius Oro uosto policijos poskyrio pareigūnus.

Nors abiem vyrams policijos pareigūnai padarė nekokį įspūdį, tačiau kartu su jais nutarė peržiūrėti, ką užfiksavo vaizdo stebėjimo kameros. Tai, ką pamatė monitoriuje, policijos pareigūnams atrodė normalu, tačiau pritrenkė tiek Joną, tiek Vytą.

„Negana, kad kai kurių jų (vaizdo įrašų – aut. past.) vaizdo kokybė tokia, lyg filmuotų mikrobangė, tai dar ir tos kameros net nedengia pagrindinių oro uosto erdvių! Pagrindinėje laukimo salėje yra viena veikianti kamera, kuri nemato maždaug trečdalio visos patalpos, – po įvykio „Facebook“ rašė Jonas. – Taip jau išėjo, kad Vytas su kompu būtent tame trečdalyje ir buvo.“​

Pirmadienį sostinės policijos pareigūnai jau žinojo, kad Vytautas išėjo iš oro uosto su kompiuteriu rankose ir išvažiavo sėdęs į išnuomotą automobilį.

Vyriškis su tuo sutinka ir mano, kad kompiuterį galėjo pamesti net ne oro uosto teritorijoje, o palikęs jį ant automobilio stogo. „Po naktinio skrydžio buvau pavargęs“, – sakė Vytautas.

Oro uostui viskas atrodo gerai

Nepaisant netikėtos šios istorijos atomazgos, beviltiška padėtis, į kurią buvo patekęs kompiuterio netekęs vyras ir jo bendrakeleivis, 15min privertė aptarti keletą nerimą keliančių klausimų.

Kur Vytautui ir Jonui prireikus buvo oro uosto apsauga? Kodėl policijos pareigūnų nebuvo Oro uosto poskyryje? Apskritai, ar keleivių saugumu tarptautiniame Vilniaus oro uosto rūpinamasi pakankamai?

Tuo, kad pakankamai, neabejoja nei Tarptautinio Vilniaus oro uosto atstovai, nei policija. Juk strateginio objekto saugumu rūpinasi ne viena institucija, kurios šiemet buvo suburtos į Lietuvos oro uostų Vilniaus filialo aviacijos saugumo komisiją.

Agnė Mažeikytė, Tarptautinio Vilniaus oro uosto atstovė, 15min tai paaiškino detaliau.

„Oro uoste patruliuoja policijos pareigūnai ir aviacijos saugumo darbuotojai. Papildomai viešąją tvarką užtikrinti padeda Viešojo saugumo (Viešojo saugumo tarnybos VST – aut. past.) prie Vidaus reikalų ministerijos pareigūnai, kurie dirba kartu su aviacijos saugumo darbuotojais ir yra pasiruošę valdyti ekstremalias situacijas. Esant reikalui, dėl oro uosto saugumo bendradarbiaujama ir su Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT)“​, – sakė A.Mažeikytė.

Tačiau kodėl prireikus nei Vytautas, nei Jonas negalėjo rasti nė vieno iš policijos, VST pareigūnų ar oro uosto apsaugos darbuotojų?

A.Mažeikytė paaiškino, jog oro uosto administracija nėra atsakinga už viešąją tvarką terminaluose, todėl jie net nėra sudarę sutarties su jokia apsaugos bendrove, o jų turimi apsaugininkai rūpinasi tik skrydžių sauga.

„Viešąją tvarką čia visų pirma užtikrina policija. Pareigūnams padeda ir Viešojo saugumo prie Vidaus reikalų ministerijos pareigūnai, kurie dirba drauge su aviacijos saugumo darbuotojais. Pastarųjų atsakomybė – skrydžių sauga – t.y. jie rūpinasi, kad į orlaivius nepatektų draudžiami daiktai ar neadekvačiai besielgiantys asmenys“​, – sakė A.Mažeikytė.

VST užtikrina tik Vilniaus oro uosto teritorijos apsaugą

Lieka – policija ir Viešojo saugumo tarnyba (VST). 15min kreipėsi į riaušes ir kitus neramumus pasiruošusius malšinti VST pareigūnus, kurie, sulaukę klausimo apie jų atsakomybę užtikrinant viešąją tvarką terminaluose, šiek tiek suglumo.

Anot VST atstovo Evaldo Vaitkaus, jų pareigūnai užtikrina tik Vilniaus oro uosto teritorijos apsaugą. Ten, kur lankosi keleiviai, jie paprastai nedirba.

„Viešojo saugumo tarnyba prie VRM užtikrina Vilniaus tarptautinio oro uosto vidinę teritorinę apsaugą, tačiau nevykdo keleivių terminalų apsaugos. Dėl savaime suprantamų priežasčių apie personalo skaičių ir darbo režimą informacijos pateikti negalime“​, – 15min atsakė Tarptautinio bendradarbiavimo ir informacinės paramos skyriaus vedėjas E.Vaitkus.

„Oro uosto policija“ dirba ne tik oro uoste

Galiausiai iš Policijos departamento atstovo Ramūno Matonio 15min sulaukė atsakymo, jog tik policija rūpinasi viešuoju saugumu oro uostų terminaluose.

„Už aviacijos saugumą Vilniaus oro uoste atsakingas VĮ Vilniaus oro uostai Vilniaus oro uosto filialas, už viešąją tvarką keleivių terminale ir oro uosto prieigose, visuomenės saugumą (už viešųjų vietų saugumą) – Lietuvos policija“​, – sakė R.Matonis.

Daugiau nei pusė Oro uosto poskyrių patrulių surašytų protokolų šiemet buvo surašyta už Vilniaus oro uosto teritorijos ribų, iš viso – 1348.

Tam tikslui dar 2007 metais Vilniaus oro uosto atvykimo salės antrame aukšte buvo įkurtas policijos poskyris.

„Poskyryje yra 14 pareigybių, jų veikla organizuojama visą parą. Poskyrio pareigūnai užtikrina viešąją tvarką keleivių terminale ir oro uosto prieigose, visuomenės saugumą – atvykusių asmenų, darbuotojų, keleivių. Poskyrio darbas yra organizuojamas dviem pamainomis, savaitgaliais tyrėjai nedirba, o patruliai tarnybą vykdo numatytame patruliavimo maršrute“​, – teigia policijos atstovas.

Tiesa, kadangi Oro uosto poskyris yra priskirtas Vilniaus miesto 2-ajam policijos komisariatui, jiems tenka reaguoti ir į įvykius kitose Vilniaus vietose. Pavyzdžiui, priešingoje sostinės pusėje – Tarandėje, kur tuo metu ir buvo vieninteliai oro uosto viešosios tvarkos saugotojai, kai jų prireikė kompiuterį pametusiam Vytautui.

„Tuo metu, kai į Oro uosto poskyrį kreipėsi pil. V.Mikaitis, oro uosto patruliai, informavę Vilniaus aps. VPK Operatyvaus valdymo skyriaus budėtoją, buvo išvykę į įvykį Kelmiškių gatvėje (Tarandėje – aut. past.). Be to, norime atkreipti dėmesį, kad pagal įvykių klasifikaciją šis įvykis (vagystė) yra C kategorijos, o, į C kategorijos įvykius policija reaguoja per valandą“, – sakė R.Matonis.

Oro uosto poskyrio pareigūnai taip pat dalyvauja reiduose Kirtimų tabore, konvojuoja įtariamuosius iš komisariato į areštinę ir vykdo kitas nenuolatinio pobūdžio užduotis.

Policijos atstovas problemos dėl to nemato.

„Yra duotas mobilusis telefonas, kuriuo paskambinus nedelsiant galima susiskambinti su oro uosto patruliais“, – sakė R.Matonis.

Negana to, oro uoste dirbantys policijos pareigūnai neturi prieigos prie visų oro uoste esančių kamerų, o esančios jų žinioje – apverktinos kokybės (tiesa, šiuo metu oro uostas vykdo konkursą dėl vaizdo kamerų sistemos keitimo).

Visą oro uosto teritoriją policija gali matyti tik leidus Aviacijos saugumui, todėl nėra ką kalbėti apie nuolatinį tvarkos stebėjimą terminaluose ir oro uosto teritorijoje.

Rygos oro uoste dirba ir policija, ir apsauga

Tačiau galbūt pro pirštus į viešąją tvarką oro uostuose žiūrima ir kitose šalyse? 15min kreipėsi į tarptautinio Rygos oro uosto administraciją.

Gvido Dzerve, Rygos oro uosto atstovas, iškart paneigė tokius svarstymus.

„Taip, mes turime policijos poskyrį oro uoste. Kartu su policijos pareigūnais terminaluose ir kitose viešose vietose keleivių saugumą užtikriną mūsų apsaugos darbuotojai“, – sakė G.Dzerve.

Policijos duomenimis, tarptautiniame Vilniaus oro uoste ir jo prieigose vien šiemet gauti 492 iškvietimai, 2015 metais – 476 iškvietimai.

Daugiausia tai – pranešimai apie vagystes, plėšimus, sukčiavimus, narkotines medžiagas ir pamestus daiktus.

Tačiau daugiau nei pusė Oro uosto poskyrių patrulių surašytų protokolų šiemet buvo surašyta už Vilniaus oro uosto teritorijos ribų, iš viso – 1348.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius