Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Vilniaus policija moterį bandė nubausti dėl pareigūnės karikatūros, bet to neleido teismas

Antradienį Vilniaus miesto apylinkės teisme priimtas sprendimas, kad policiją kritikavusi ir pareigūnės karikatūrą paskelbusi moteris savo elgesiu nieko nepažemino, tik išreiškė savo nuomonę.
Eglė Mirončikienė ir jos sukurta karikatūra
Eglė Mirončikienė ir jos sukurta karikatūra / 15min nuotr, ir E.Mirončikienės karikatūra

15min jau rašė, kad metų pradžioje kilo didelis sujudimas, kai sostinės Trispalvės alėjoje policija sulaikė vėliava mojavusią mokytoją.

Sulaikymo įrašą pamačiusi Eglė Mirončikienė pasipiktino tai atlikusios pareigūnės veiksmais ir feisbuke išrėžė aštrią nuomonę, o ją iliustravo nuotrauka, kurioje policininkė apvilkta sovietinio kareivio uniforma.

Policija ilgai netruko kirsti atgal, moters kritiką įvertino kaip pareigūnės įžeidimą ir surašė administracinio nusižengimo protokolą.

Tačiau į bylą įsigilinusi teisėja Giedrė Norvilienė moters veiksmuose neįžvelgė jokio pareigūnų žeminimo.

"E.Mirončikienė savo veiksmais nesiekė įžeisti policijos pareigūnės bei pažeminti jos garbę ir orumą, bet tokiu būdu siekė išreikšti savo nuomonę (nepasitenkinimą) dėl minėtos pareigūnės veiksmų vykdant sulaikymą", - konstatavo teisėja.

Nuosprendyje rašoma, kad E.Mirončikienės veiksmuose nebuvo tiesioginės tyčios, o tai viena iš būtinų sąlygų traukiant žmogų administracinėn atsakomybėn.

Tiesa, šis nuosprendis dar nėra įsiteisėjęs, ji policija gali skųsti aukštesnės instancijos teismui.

Įvertino kaip garbės ir orumo įžeidimą

Sausio 5 dieną feisbuke E.Mirončikienė paskelbė ilgą įrašą, kur kritikavo policiją ir pareigūnę.

„Metų pradžios „Raudonoji žvaigždė“ – policijos pareigūnė Karina Antipova įkūnija viską, ko policijos sistemoje neturėtų būti: politikos, nelojalumo valstybei, nepagarbos jos simboliams, žmogaus teisių ir laisvių negerbimo bei nekompetencijos“, – savo įrašą pradėjo E.Mirončikienė.

Tokie žodžiai kartu su K.Antipovos karikatūra policijoje įvertinti kaip Administracinių nusižengimų kodekso 508 straipsnio pažeidimas, kur numatyta atsakomybė už statutinio valstybės tarnautojo orumo pažeminimą. Toks elgesys užtraukia baudą nuo 90 iki 140 eurų.

Minima pareigūnė tiek E.Mirončikienei, tiek tūkstančiams jos nuomonę palaikiusių žmonių ypač užkliuvo dėl pareiškimo: „Man pagrindo nereikia. Aš policijos pareigūnė.“ Šiuos žodžius ji ištarė, kai vėliava mosavusi mokytoja Astra Genovaitė Astrauskė atsisakė pateikti asmens dokumentus ir prisistatyti, o vėliau buvo sulaikyta ir išvežta į komisariatą.

Vytenio Miškinio nuotr./Eglės Mirončikienės teismo posėdis
Vytenio Miškinio nuotr./Eglės Mirončikienės teismo posėdis

„Karikatūrą inspiravo pareigūnės veiksmai, jie man sukėlė tokias asociacijas. Tik okupacijos metais buvo draudžiama iškelti trispalvę vėliavą, būtent tada žmonės būdavo uždaromi ir kankinami. Tokie pažeidimai labai pažemino pačių pareigūnų garbę ir orumą, – aiškino E.Mirončikienė, teisėjos paklausta, kodėl būtent šią pareigūnę sulygino su sovietiniu kareiviu. – Tas pareigūnės pasakymas, kad jai nereikia jokio pagrindo, man iškart priminė okupacijos laikus ir posakį: Kareivi, tu ir teisėjas.“

Ji tvirtino buvusi labai šokiruota, nes nesitikėjo, kad galima žmogų sulaikyti už tai, kad gatvėje neša valstybinę vėliavą.

„Tai mane sukrėtė ir tokiu būdu norėjau tai išreikšti“, – kalbėjo ji.

Protokolą surašęs Vilniaus apskrities policijos Imuniteto skyriaus viršininkas kaip įžeidimą įvertino ir E.Mirončikienės pareiškimą, kad „už durnumą ir neišmanymą Lietuvos įstatymai pareigūnams atsakomybės nenumato“.

Pati E.Mirončikienė aiškino, kad šie jos žodžiai buvo skirti ne konkrečiai pareigūnei, bet tinka ir K.Antipovai.

„Anksčiau buvo numatyta atsakomybė už atskirus procesinius veiksmus, jei jie atliekami neteisėtai. Dabar galioja tik atsakomybė už piktnaudžiavimą, o tai įrodyti sunku, – šiuos savo žodžius aiškino moteris. – Norėjau pasakyti, kad pareigūnas gali būti nekompetentingas, neišmanėlis ar išvis nesugebėti perskaityti teisės aktų, buitine kalba, būti kvailas, bet atsakomybės už tai jokios nėra, viskas priklauso nuo viršininko vertinimo.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius