Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilnietei Irinai Šaltis už sukčiavimą – tik 75 tūkst. litų bauda, bet 4 mln. litų ieškiniai

Vilniaus apygardos teismas penktadienį paskelbė, kad palieka galioti nuosprendį finansinės piramidės byloje, kurioje 53 metų vilnietė Irina Šaltis pripažinta kalta dėl sukčiavimo. Jai nuosprendžiu skirta 75 tūkst. litų bauda. Nukentėjusiems ji turės atlyginti civilinių ieškinių už beveik 4 mln. litų.
Irina Šaltis
Irina Šaltis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Kolegija nusprendė atmesti nuteistosios, advokato, prokuroro, nukentėjusiųjų ir civilinių ieškovų apeliacinius skundus. Vilniaus miesto apylinkės teismo nuosprendis yra teisėtas ir pagrįstas, naikinti jį ar keisti nėra pagrindo“, – paskelbė teisėja Daiva Pranytė-Zalieckienė. Po apygardos teismo verdikto nuosprendis įsiteisėjo – tai reiškia, kad jis bus pradėtas vykdyti.

Nukentėjusieji šioje byloje – garbaus amžiaus žmonės, kurie į Lietuvoje nelegaliai veikusį į banką „Liberty bank“ 2004-2006 metais investavo nemažas sumas eurais ir JAV doleriais. 

Nukentėjusieji šioje byloje – garbaus amžiaus žmonės, kurie į Lietuvoje nelegaliai veikusį į banką „Liberty bank“ 2004-2006 metais investavo nemažas sumas eurais ir JAV doleriais. Teisėsauga yra areštavusi Vilniaus senamiestyje esantį moters butą, siekiant, kad būtų grąžinti iš žmonių apgaule išvilioti pinigai.

I.Šaltis viešbučiuose Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose vedė seminarus apie investavimą, padėdavo interesantams užpildyti dokumentus. Žmonėms buvo aiškinama, kad jų investicijos atsipirks, nes bankas pinigus investuos į nekilnojamąjį turtą ir deimantų kasybą.

Žmonės tikėjo, kad investavę į Kipre veikiantį banką „Liberty bank“, jie gaus 36  proc. dydžio palūkanas. Palūkanas gavo tik kai kurie asmenys. Manoma, kad jos išmokėtos, jog būtų pritraukta dar daugiau žmonių. Dar 7 proc. mokėti už naujai atvestą žmogų.

Kai žmonės imdavo teirautis, kodėl stringa jų finansiniai reikalai, jiems buvo meluojama, jog esą banke atliekamas auditas, ar sulaikytas vadovas.

Laisvės atėmimo bausmė moteriai neskirta, nes ji nebuvo nei finansinės piramidės sumanytoja, nei iniciatorė. Taip pat atsižvelgta į jos šeimines aplinkybes, asmenybę. Be to, teismas paskelbė, kad aferos užuomazgos buvo Latvijoje ir Estijoje, tik paskui sukčiavimai vykdyti Lietuvoje.

I.Šaltis banke oficialiai įdarbinta nebuvo.

Ikiteisminis tyrimas šioje byloje pradėtas 2005 metais pagal Vertybinių popierių komisijos pranešimą. Tarnyba internete taip pa įspėjo gyventojus apie galimą apgaulę. Byla teismui perduota 2012 metais.

Teismas taip pat nutartimi nusprendė informuoti prokuratūrą apie užsienio šalių piliečių galimai melagingus parodymus šioje byloje.

Kartu su I.Šaltis nuosprendį turėjo išgirsti dar du asmenys, tačiau vienas mirė, kitas pasislėpė ir dabar ieškomas Interpolo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius