Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 26 /15:38

Terorizmu įtariamas jaunasis nacis veikė vienas, pastatą bandė susprogdinti kovodamas prieš globalizmą

Teisėsauga išaiškino ir teismui atidavė bylą dėl 2019 metų spalio 6-osios dienos įvykių sostinėje. Tądien prie „Western Union“ pastato aptiktas labai galingas sprogmuo, o ant sienų buvo išteplioti nacistiniai užrašai. Netrukus buvo išaiškinta, kad teroro aktą surengti bandė ultradešiniųjų pažiūrų ekstremistų „Feuerkrieg Division“ grupuotei save priskiriantis jaunuolis. Tragedija neįvyko tik dėl gaminant bombą padarytos nedidelės klaidos.

Vaikinas kaltinamas pasikėsinimu sugadinti svetimą turtą dideliu mastu, įbauginti visuomenę, sukelti pavojų daugelio žmonių gyvybei ir padaryti didelę žalą Lietuvos Respublikoje veikiančioms finansinėms įmonėms, įvykdydamas savo planuotą teroro aktą.Nusikalstamos veikos kaltinamasis nebaigė tik dėl aplinkybių, nepriklausiusių nuo jo valios.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas 2019 m. spalio 6 d., kai prie pastato, kuriame Vilniuje įsikūrusi tarptautinė bendrovė „Western Union“ sienos buvo aptiktas savadarbis sprogmuo bei juodos spalvos dažais ant pastato sienos išpurkšti užrašai „FK DIVISION“, „SIEGE“ ir svastikos ženklas.

Nedelsiant įvedus planą „Skydas“, Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ išminuotojai neutralizavo savadarbį sprogmenį ir išvežė į Lietuvos policijos kriminalistinių tyrimų centrą. Atlikus sprogstamosios medžiagos tyrimą paaiškėjo, kad savadarbis sprogmuo pagamintas iš 6 kg sprogstamosios medžiagos, laidų, laikrodinio mechanizmo ir kitų sprogmeniui detonuoti būtinų elementų, o jo sprogstamoji galia prilygtų maždaug 2,5 kg trotilo.

Atlikdami pirminius ikiteisminio tyrimo veiksmus Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai nustatė, kad pastato išorinės apsaugos kameros užfiksavo vidurnaktį prie pastato atvykusį asmenį, kuris ant pastato juodos spalvos dažais užrašė aukščiau minėtus užrašus ir prie įėjimo išorinių durų padėjo maišelį su savadarbiu sprogmeniu.

Asmuo siekė būti neatpažintas, todėl dėvėjo juodos spalvos rūbus, gumines pirštines, veidą slėpė po gobtuvu ir naudojo papildomas veido maskavimo priemones.

Tačiau net ir tokios maskavimosi priemonės nesutrukdė Lietuvos kriminalinės policijos biuro bei Lietuvos Respublikos valstybės saugumo departamento pareigūnams itin operatyviai nustatyti ir įtariamojo tapatybę, ir jo buvimo vietą.

2019 m. spalio 15 d., įtariamasis – Lietuvos Respublikos pilietis, gim. 1999 m., buvo sulaikytas. Šiuo metu asmuo yra suimtas. 15min žiniomis, šis vaikinas – Gediminas Beržinskas.

Įtariamasis – „vienišas vilkas“

Lietuvos policijos generalinio komisaro pavaduotojas Arūnas Paulauskas, kad įtariamojo veikla buvo stebima kurį laiką. Pareigūnai žinojo, kad vaikinas prijaučia ultradešiniųjų pažiūroms.

Pastaruoju metu jis gyveno ir studijavo informacines technologijas sostinėje. Iš kur yra vaikinas, policija neatskleidžia, bet 15min žiniomis, jis greičiausiai gimė ir augo Jurbarke.

„Sprogmuo rastas pakankamai greitai nuo tada, kai jis ten buvo padėtas. „Aro“ pareigūnai nedelsiant sprogmenį neutralizavo, – pasakojo A.Paulauskas ir pridūrė, kad sprogimas galėjo būti stiprus. – Įsivaizduokite, 2,5 kg trotilo miesto centre. Tai išdužę langai kelių šimtų metrų spinduliu, jei būtų buvę žmonių netoli, galėjome ir neišvengti aukų.“

Anot jo, kaip pasigaminti sprogmenį vaikinas išmoko žiūrėdamas filmukus internete.

„Tomis instrukcijomis naudojasi teroristinių grupuočių nariai, pradedant nuo ISIS iki ultradešiniųjų organizacijų“, – pasakojo policijos vado pavaduotojas.

15min nuotr./Arūnas Paulauskas
15min nuotr./Arūnas Paulauskas

Jo teigimu, teisėsauga anksčiau apie šį įvykį neskelbė ir neinformavo visuomenės, nes buvo siekiama išaiškinti visą ekstremistų tinklą.

Tiesa, pats jaunuolis veikė vienas ir bendrininkų Lietuvoje neturėjo.

„Mes jį traktuojame kaip „vienišą vilką“, kuris radikalizavosi interneto pagalba“, – kalbėjo A.Paulauskas.

Kadangi vaikino namuose rasta ir daugiau sprogmenų, neabejotina, kad jis planavo daugiau užpuolimų. Kaip taikinys „Western Union“ pastatas, pareigūno teigimu, pasirinktas kaip vakarų simbolis.

„Jo motyvai tie, kurie būdingi ultradešiniesiems. Tai protesto forma prieš globalizmą, pasaulyje nusistovėjusią tvarką, imperializmą ir visus kitus dalykus. Tie patys žodžiai „Western Union“ turi globalizmo potemę“, – paminėjo jis.

Anksčiau nebaustam vaikinui gresia ilgi metai kalėjime. Šiuo metu jis suimtas, tikėtina, kad į laisvę nebus paleistas, nes gali daryti naujus nusikaltimus.

„Turime išlikti budrūs, neatsipalaiduoti, nuolat vertinti situaciją ir negalime atmesti, kad gali įvykti ir realus teroro aktas“, – sakė jis.

Likviduota nacių organizacija

Tęsiant ikiteisminį tyrimą buvo gauta duomenų, kad sulaikytasis priskiria save ultradešiniųjų pažiūrų ekstremistų „Feuerkrieg Division“ grupuotei ir, kaip įtariama, teroristiniais tikslais gamino ir laikė didelės sprogstamosios galios sprogmenis, sprogstamąsias medžiagas.

„Feuerkrieg Division“ yra tarptautinė šiuo metu teisėsaugos institucijų pastangomis bene išardyta ultradešinių pažiūrų ekstremistų grupuotė, kuri vadovaujasi JAV žinomo neonacisto Jameso Masono veikalu „Siege“.

ADL nuotr./„Feuerkrieg Division“ logotipas
ADL nuotr./„Feuerkrieg Division“ logotipas

Veikale dėstoma nacionalsocialistinė ideologija, skatinama ir kurstoma neapykanta seksualinių mažumų, žydų bei kitų rasių atstovų atžvilgiu.

15min jau skelbė, kad organizacijai „Feuerkrieg Division“ vadovavo 13-metis iš Estijos.

 Unicorn Riot nuotr./Įtariamo FKD lyderio nuotrauka
Unicorn Riot nuotr./Įtariamo FKD lyderio nuotrauka

Specialios sulaikymo operacijos metu, kurioje dalyvavo Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnai, pas įtariamąjį rasta bei iš neteisėtos apyvartos išimta jau paruošta sprogdinimui didelės sprogstamosios galios sprogstamoji medžiaga ir cheminės medžiagos, iš kurių galima pagaminti savadarbį didelės sprogstamosios galios mechanizmą.

Taip pat rastas ir iš neteisėtos apyvartos išimtas tinkamas šaudyti savadarbis šaunamasis ginklas ir C kategorijos ginklo dalis, kuri, vadovaujantis Lietuvos Respublikos ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymu, priskiriama prie šaunamųjų ginklų. Kratų metu taip pat rasti ir paimti kiti tyrimui reikšmingi daiktai, ultradešiniųjų pažiūrų ekstremistinė ir nacionalsocialistinė literatūra bei simbolika.

Birželio 17 d. baudžiamoji byla su kaltinamuoju aktu perduota nagrinėti Vilniaus apygardos teisme. Už pasikėsinimą įvykdyti teroro aktą Lietuvos Respublikos baudžiamajame kodekse nustatyta laisvės atėmimo bausmė iki 10 metų.

Šį ikiteisminį tyrimą atliko Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai, bendradarbiaudami su Valstybės saugumo departamentu, informuoja prokuratūra.

VSD: terorizmo grėsmė išlieka žema

Ekspertų vertinimu, 2018-2019 metais Europoje padaugėjo vienai iš radikaliausių neonacizmo atmainų, vadinamajai „Siege“ ideologijai, simpatizuojančių asmenų.

Kaip teigiama VSD šiemet pateiktame „Grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime“, tokia tendencija padidina teroro aktų ir kitų smurtinių nusikaltimų tikimybę, nes „Siege“ rėmėjai smurtą, terorą, sabotažą ir partizaninio karo veiksmus laiko vieninteliu būdu pasiekti tikslą – sugriauti demokratinę santvarką ir įtvirtinti vadinamąją „baltųjų viršenybę“.

VSD vertinimu, Lietuvoje terorizmo grėsmės lygis išlieka žemas.

Nuo šių metų pradžios Lietuvoje nebuvo nustatyta ekstremistinių organizacijų ar pavienių ekstremistų, ketinančių ir galinčių rengti teroristinius aktus. Lietuvoje nefiksuota smurtinio ekstremizmo apraiškų, teroristiniai aktai išlieka mažai tikėtinis.

Pandemijos sukelta krizė nepaskatino ekstremistinių ideologijų sklaidos ir radikalizacijos Lietuvoje. Dėl suvaržyto judėjimo tarp Europos šalikų ir trečiųjų šalių sumažėjo galimybių radikalių pažiūrų asmenims atvykti į Lietuvą.

Anot VSD analitikų, „Siege“ ideologijos propaguotojų veiklos taktika turi daug panašumų su ISIL teroristų naudojamasi metodais. Raginama teroro aktus ir kitus smurto išpuolius rengti savarankiškai, naudojant „vienišo vilko“ ar nedidelių grupių taktiką.

Naudojami konspiracijos metodai ir anonimiškumą padedantys išlaikyti informacinių technologijų įrankiai. Potencialių „Siege“ smogikų sąrašas yra labai platus: į jį patenka ne tik rasinių, etninių ar religinių mažumų atstovai, bet ir visi dešiniojo ekstremizmo ideologijų nepropaguojantys asmenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius