-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 08 /17:51

Vilniuje prie „Forum Palace“ rastas 100 kg sprogmuo: pavojinga bomba išvežta, eismas atidarytas

Sostinės centre pirmadienį priešpiet prasidėjęs specialiųjų tarnybų sujudimas dėl aptikto didžiulio sprogmens tapo išbandymu išminuotojams ir laikinais apribojimais eismo dalyviams. Išminavimo operacija užsitęsė ilgiau nei šešias valandas. Aviacinę bombą išminuotojams pavakarę pavyko neutralizuoti, o netrukus ji sėkmingai išvežta ir pagaliau atidarytas eismas Upės gatvėje.
Įvykio vietoje
Įvykio vietoje / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Papildyta 17.51 val.: Vilniaus apskrities policija pavakarę pranešė, kad 16.35 val. sprogmuo nukenksmintas vietoje, jis išvežamas sunaikinimui. Eismas Upės gatvėje, prasidėjus vakarinio piko metui, liko uždarytas, tačiau neilgam.

Netrukus išminuotojai su palyda bombą išsivežė į poligoną sunaikinimui, o Upės gatvė vėl buvo grąžinta vilniečiams.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Įvykio vietoje
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Įvykio vietoje
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Įvykio vietoje
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Įvykio vietoje

Beje, daugeliui sostinės vairuotojui ši kliūtis tapo staigmena iki pat išminavimo operacijos pabaigos: vilniečiai vienas po kito važiavo iki užtvertos vietos, o tik tuomet sužinodavo, jog teks apsisukti.

VIDEO: Dėl bombos Vilniaus upės gatvėje uždarytas eismas vairuotojams tapo staigmena

Pradžia. 10.45 val. Vilniuje, Konstitucijos pr., prie „Forum Palace“ nuo Upės g. pusės, rastas karo laikų aviacinis sprogmuo.

Teigiama, kad 100 kg sprogmuo tūno žemėje trijų metrų gylyje. Jis rastas ekskavatoriumi vykdžius žemės kasimo darbus. Čia įmonės „Lonsta“ darbuotojai kasė lietaus drenažo sistemą, rašė BNS.

10.53 val. čia įvestas planas „Skydas“.

Paaiškėjo, kad rasta apie 100 kg svorio aviacinė bomba, kurios nukenksminimas, specialistų vertinimu, gali būti ypač sudėtingas ir pavojingas – bomba yra su sprogstamąja medžiaga ir aktyviu sprogdikliu. Todėl, dabar turimais duomenimis, veikiausiai ji negali būti pakankamai saugiai išvežta sunaikinti.

Rasta apie 100 kg svorio aviacinė bomba, kurios nukenksminimas, specialistų vertinimu, gali būti ypač sudėtingas ir pavojingas.

Laukiama atvykstant daugiau specialistų iš Lietuvos kariuomenės inžinerijos bataliono Kaune, kurie bandys sprogmenį nukenksminti vietoje.

Vilniaus apskr. VPK nuotr./Upės g. rastas sprogmuo
Vilniaus apskr. VPK nuotr./Upės g. rastas sprogmuo

Numatoma, kad darbai gali užtrukti iki paros. Visą laiką, kiek tik jo prireiks problemos sprendimui, bus draudžiama įeiti ir įvažiuoti į Upės gatvę – atkarpa nuo Vilniaus prekybos centro CUP (važiuojant nuo miesto centro) iki „Forum Palace“.

Eismas Upės gatvėje ne tik ties sklypu, kuriame aptiktas pavojingas sprogmuo su sprogdikliu, o kur kas ilgesnėje atkarpoje, yra uždarytas.

15min fotoreporteris Josvydas Elinskas iš įvykio vietos pranešė, kad saugumą užtikrinančios pajėgos yra užtvėrusios gana didelę teritoriją.

Teritorija aplink sprogmenį buvo uždaryta 600 metrų spinduliu.

Dalis automobilių, kurių žmonės negalėjo pasiimti, buvo ir už STOP juostos.

Prieš 16 val. Lietuvos policija paprašė gyventojų, palikusių savo automobilius aikštelėje prie „Forum Palace“ nuo Upės g. pusės, paimti juos ir parkuoti juos kitose aikštelėse.

Tiesa, evakuoti šio laisvalaikio centro darbuotojų ir lankytojų specialistai šiuo metu taip pat nemato būtinybės.

Vairuotojų ir gyventojų pareigūnai prašo supratimo ir bendradarbiavimo, jie rekomenduoja vengti važiuoti arti įvykio vietos ir rinktis atokesnius, alternatyvius kelionių maršrutus.

Tačiau dalies vilniečių ši informacija nepasiekė. Pranešama, kad prieš besibaigiant darbo dienai nemažai vairuotojų buvo nemaloniai nustebinti radę uždarytą Upės gatvę, buvo priversti apsisukti ir rinktis kitą maršrutą.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Įvykio vietoje
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Įvykio vietoje

Maždaug 16 val. visi, taip pat ir pareigūnai pasitraukė nuo sprogmens. Čia liko tik išminuotojai, pradėję aktyviąją operacijos fazę – bombos neutralizavimą.

„Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono išminuotojai ruošiasi išsukti bombos sprogdiklį ir jį naikinti vietoje, o bombą be sprogdiklio išvežti į Generolo Silvestro Žukausko poligoną (Pabradė) neutralizavimui“, - pranešė KAM atstovai.

Juozo Vitkaus Inžinerijos bataliono išminuotojai patvirtino, kad rastas sprogmuo yra 100 kg svorio II pasaulinio karo laikų aviacinė bomba. Šiuo metu sprendžiama dėl jos neutralizavimo būdo.

„Sovietinė aviacinė bomba FAB-100 surasta kasybos darbų metu, pasak karo inžinierių, bomba yra su koviniu sprogdikliu. Tokių sprogmenų Lietuvos teritorijoje randama ne pirmą kartą – šios bombos buvo naudojamos Antrojo pasaulinio karo mūšiuose. Pasitaikė atvejų, kai nukritusios nesusprogdavo ir po kelių dešimtmečių gulėjimo žemėje surandamos.

Sprogmenų neutralizavimas yra vienas pagrindinių iššūkių, kasmet tenkančių Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono kariams. Pernai vykdant planinius darbus patikrinti ir išvalyti 27 hektarai Lietuvos teritorijos, kuriuose rasta ir nukenksminta apie 103 vnt. įvairių standartinių sprogmenų. Per 2018 metus į neplaninius iškvietimus buvo vykstama 976, neutralizuoti 1309 vienetai standartinių sprogmenų ir 4839 rankinių granatų sprogdikliai, neįskaičiuojant daiktų, kurie buvo nesusiję su sprogmenimis ir šoviniais“, – pranešė Krašto apsaugos ministerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius