Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Visuomenei padarytą žalą suprato po nuosprendžio

Prieš pat Naujuosius metus baigėsi teismų maratonas, padėjęs tašką byloje dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis, turint tikslą jas platinti, bei pasipriešinimo policijos pareigūnams. 20–metis šiaulietis Ignas Čerkauskas išgirdo galutinį teismo nuosprendį – du metai ir šeši mėnesiai nelaisvės pataisos namuose.
Plaktukas
Plaktukas / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.
Temos: 1 Nuosprendis

Vaikinas policijos pareigūnams įkliuvo 2008-ųjų lapkričio 17-ąją. Šiaulių rajono kriminalistai, turėdami informacijos, kad Šiaulių rajone, Ginkūnuose, ties degaline„Abromika", gali būti platinami narkotikai, vėlų vakarą apsilankė čia ir pamatė kažko lūkuriuojantį vaikiną. Kai vienas kriminalistas prie jo prisiartino ir, parodęs tarnybinį pažymėjimą, prisistatė esąs policijos pareigūnas, šis iš kelnių kišenės išsitraukė dujų balionėlį, papurškė pareigūnui į akis ir dėjo į kojas, teigiama Policijos departamento pranešime. Pasprukti jam nepavyko. Kriminalistai uždėjo antrankius, o iš jo striukės ištraukė polietileninį maišelį su, kaip vėliau paaiškėjo, amfetamino milteliais.

Atlikę kratą vaikino gyvenamojoje vietoje, pareigūnai dar rado kvaišalų – 4 maišelius su smulkintomis kanapėmis, ir daug tuščių polietileninių maišelių su amfetamino ir kanapių likučiais bei per 100 tuščių maišelių, skirtų, manoma, narkotinėms ir psichotropinėms medžiagoms dozuoti. Tuo metu neseniai pilnametystės sulaukęs I. Čerkauskas prisipažino, kad kvaišalai buvo skirti ir parduoti, ir jam pačiam vartoti.

Vaikinas pareigūnams papasakojo, kaip tapo narkotikų platintoju. Pasak jo, kurį laiką pas jį gyveno jaunuolis, vardu Aurimas, kuris pats uostydavo amfetamino miltelius ir jų duodavo Ignui. Susiruošęs išvažiuoti į Taliną, Aurimas pasiūlė Ignui pardavinėti kvaišalus. Šis sutiko. Narkotikų platinimas vyko labai konspiruotai.

Kitą diena po Aurimo išvykimo Ignui paskambino nepažįstamas vaikinas ir pranešė, kad vieno Pakruojo g. namo pašto dėžutėje yra padėta 10 g amfetamino ir 10 g kanapių. Ignas centrinėje Šiaulių turgavietėje nusipirko plastmasinių maišelių, namuose į juos supilstė po 1 gramą kvaišalų ir Aurimo nurodytais telefonų numeriais išsiuntė žinutes klientams, pranešdamas, jog narkotikų tiekimą perėmė jis. Narkotines ir psichotropines medžiagas jis pardavinėjo po 40 litų už gramą: 10 litų likdavo jam, 30 – turėdavo grąžinti tiekėjui. Šiuos pinigus jis nunešdavo ir palikdavo sutartoje vietoje, tad, tiekėjo, anot Igno, jis nėra matęs.

Už neteisėtą disponavimą narkotinėmis medžiagomis, turint tikslą jas platinti, bei pasipriešinimą policijos pareigūnams 2009 m. lapkritį I.Čerkauskas buvo nuteistas dvejiems metams ir 6 mėnesiams nelaisvės. Vaikinas nuosprendį apskundė. 2010 metų sausį vykusiame Šiaulių apygardos teismo posėdyje, kurio metu buvo apeliacine tvarka nagrinėjama ši baudžiamoji byla, I. Čerkauskas pareiškė, kad jis tik dabar suprato, kokią žalą visuomenei darė, platindamas narkotikus, ir savo elgesį įvertino kaip neatsakingą ir neprotingą. Teisėjų kolegija nusprendė, kad vaikinui, kuris pagal socialinę brandą prilygsta nepilnamečiui, baudžiamosios atsakomybės tikslai gali būti pasiekti be realaus laisvės atėmimo ir bausmės vykdymą atidėjo trejiems metams.

Šį nuosprendį apskundė prokurorai. Lietuvos aukščiausiasis teismas konstatavo, kad apeliacinės instancijos teismo išvados, jog I.Čerkausko socialinė branda prilygsta nepilnamečiui, padarytos, išsamiai neištyrus visų su tuo susijusių aplinkybių, todėl nutartį panaikino ir bylą perdavė iš naujo nagrinėti apeliacine tvarka. Prieš pat Naujuosius, 2010 m. gruodžio 29 d., pagaliau buvo padėtas taškas šioje byloje – nuteistojo apeliacinis skundas atmestas ir nuo visuomenės jis bus izoliuotas pustrečių metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius