Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VMI tyrimas: elektroniniai važtaraščiai praskleidė autoservisų paslapčių šydą

Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos specialistai, naudodamiesi elektroninių važtaraščių posistemiu i.VAZ, tikrino didelius kiekius automobilių dalių įsigyjančius gyventojus ir įmones. Taikytos priemonės pasiteisino – 6 autoservisai ir vienas individualią veiklą vykdantis automobilių meistras papildomai deklaravo daugiau nei 154 tūkst. eurų anksčiau į apskaitą neįtrauktų pajamų.
Nelegalus autoservisas
Autoservisas/ Asociatyvi nuotr. / Šiaulių AVPK nuotr.

„Tikrindami transporto priemonių remonto veikla besiverčiančius asmenis ir įmones šį kartą rėmėmės elektroninių važtaraščių ir elektroninių sąskaitų faktūrų posistemiuose i.VAZ bei i.SAF pateikiama informacija – lyginome gaunamų prekių ir išrašomų sąskaitų faktūrų bei uždirbamų pajamų duomenis“, – apie vykdytą priemonę pranešime spaudai pasakojo Kauno AVMI viršininkė Judita Stankienė.

Pasak jos, atrinkus ir patikrinus rizikingiausius mokesčių mokėtojus, pažeidimų nustatyta beveik visais atvejais.

Didžiausia papildomai deklaruota pajamų suma siekia 40 tūkst. eurų.

„Pavyzdžiui, vienas asmuo įsigijo beveik 700 dalių, skirtų transporto priemonėms, tačiau nurodė, kad jokių pajamų negavo. Dalis tikrintų mokesčių mokėtojų į apskaitą įtraukdavo ne visas dalis“, – apie nustatytus pažeidimus sakė J.Stankienė.

Anot jos, svarbiausia, kad didžioji dalis verslininkų nutarė geranoriškai pasitaisyti ir deklaravo apie 154 tūkst. eurų pajamų. Didžiausia papildomai deklaruota pajamų suma siekia 40 tūkst. eurų.

Automobilių prekybos ir remonto bei autodetalių prekybos sektorius šiais metais išlieka tarp VMI prioritetų. Tęsiamos pasiteisinusios priemonės, taip pat imamasi ir naujų veiksmų. Valstybinės mokesčių inspekcijos specialistai pastebi, kad naudotų automobilių prekeiviai vis dar ragina gyventojus sandorį baigti pasirašant fiktyvią užsienietišką pirkimo-pardavimo sutartį, tad kaip ir praėjusiais metais, reguliariai lankomasi VĮ „Regitra“ padaliniuose.

Didelė dalis naudotų automobilių prekybos vyksta elektroninėje erdvėje, todėl dėmesys skiriamas ir internetiniams automobilių prekybos portalams bei aukcionams. Bendradarbiaujant su Muitinės departamentu tikrinama gyventojų ir įmonių, importuojančių automobilius iš Jungtinių Amerikos Valstijų, veikla.

VMI primena, kad visi mokesčių mokėtojai dar 4 dienas turi galimybę deklaruoti anksčiau pamirštas pajamas ir sumokėti priklausančius mokesčius be baudų ir delspinigių. Viskas ko reikia – patikslinti ar pateikti deklaraciją už 2014-2018 m. Siekiant užtikrinti mokesčių mokėtojų konfidencialumą ir anonimiškumą, deklaracijos priimamos bendra tvarka, prie jų jokių pajamas pagrindžiančių dokumentų pateikti nereikia. Deklaravus praeityje pamirštas pajamas, mokesčius nuo jų reikia sumokėti per 20 dienų.

Jeigu mokesčių mokėtojui sumokėti visą sumą išsyk yra sudėtinga, kyla finansinių sunkumų, VMI suteikia galimybę sudaryti ir periodinių mokėjimų grafiką – laikotarpiui iki 2 metų. Tokiu atveju siūlome nedelsti, per 20 dienų kreiptis į VMI ir pasinaudoti galimybe mokesčių sumą išdėstyti bei sumokėti dalimis be jokių palūkanų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius