-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VRM užsiėmė dvasiniais reikalais: bažnyčią jau turi, statute įtvirtins ir pareigūnų sielovadą

Vilniaus centre dar XVIII a. viduryje pastatyta unikali Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčia ilgus metus stovėjo nenaudojama. 2017 m. viena labiausiai apleistų sostinės bažnyčių atiteko Vidaus reikalų ministerijai ir po truputį atgimsta naujam gyvenimui. Ministerija jau parengė ir Vidaus tarnybos statuto papildymą – nuo šiol oficialiai bus įtvirtinta pareigūnų sielovada.
VRM susirūpino pareigūnų sielovada
VRM susirūpino pareigūnų sielovada

„Pagal centrinių statutinių įstaigų vadovų susitarimus su tradicinėmis ir kitomis valstybės pripažintomis religinėmis bendruomenėmis ar bendrijomis gali būti vykdoma pareigūnų sielovada ir teikiamos su sielovada susijusios paslaugos. Šiais susitarimais nustatomos kapelionų teisės, pareigos, darbo sąlygos ir kompetencija“, – taip skamba VRM parengtas naujas statuto straipsnis apie pareigūnų sielovadą.

Paprastai tariant, sielovada – tai dvasininkų pagalba žmogui, šiuo atveju, pareigūnui, padėti pažinti Dievą ir stiprinti krikščioniškąjį dvasingumą.

„Mes jau turime kariuomenės sielovadą, – 15min pasakojo Lietuvos policijos kapelionas Algirdas Toliatas. – Pirmiausia, tai dvasinė lyderystė, pagalba pareigūnams, visuomenei. Tai yra judėjimas, kurio tikslas kuo labiau jungti visuomenės ir valstybės interesus kuriant integralumą.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Renatas Požėla, Algirdas Toliatas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Renatas Požėla, Algirdas Toliatas

Tiesa, pareigūnų sielovada jokia naujovė, ji vykdavo ir anksčiau. Tačiau vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas užsiminė, kad tai sukeldavo problemų.

„Buvo situacija, kad vidaus tarnybos statute nebuvo teisinio reglamentavimo apie sielovadą. Kariuomenė turi teisės aktuose numatytą sielovadą, jie gali skirti finansavimą. Pas mus tai daugiau buvo užklasinė veikla ir visi kapelionai statutinėse sistemose buvo tarsi už įstatymo ribų, – aiškino jis. – Tai kėlė realių problemų, nes Valstybės kontrolė visada klausdavo, kodėl investuojate į bažnyčią, kodėl yra su tuo susijusių išlaidų. Nes pagal įstatymo raidę tokios sielovados niekur nėra.“

Anot ministro, sielovada populiari tarp pareigūnų. Nuo šiol tai bus galima daryti oficialiai ir atsilyginti kapelionams.

Pas mus tai daugiau buvo užklasinė veikla ir visi kapelionai statutinėse sistemose buvo tarsi už įstatymo ribų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eimutis Misiūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eimutis Misiūnas

Daug planų ir bažnyčiai

Pareigūnų sielovados reikmėms turėtų pasitarnauti Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčia ir buvusio Augustijonų vienuolyno komplekso erdvė.

Apleista bažnyčia unikali, tai vienintelis Lietuvoje vienabokštis vėlyvojo baroko pastatas. Ilgus metus buvusi apleista, bažnyčia pamažu atgimsta.

VRM ėmėsi gelbėti unikalų pastatą: buvo įvykdyti pagrindiniai šio pastato konstrukcijų stabilizavimo darbai – sutvirtintos sienos ir perdangos. 2018 metais buvo sutvarkyta ir įrengta būtiniausia infrastruktūra veikloms pastate organizuoti – sutvarkytas elektros tiekimas, šildymo sistema, kanalizacija, vandentiekis.

Bažnyčia planuojama naudoti ne tik pareigūnų sielovadai, čia bus vystomos įvairios savanoriškos veiklos, teikiamos socialinės paslaugos, kurios svarbios teisėsaugai.

Šiuo metu bažnyčios pastato antrame aukšte jau veikia renginių ir konferencijų erdvė. Joje organizuojamos vidaus tarnybos pareigūnams aktualios veiklos, diskusijos, įvairaus pobūdžio renginiai. Šis aukštas ir ateityje bus skirtas edukacinei veiklai – ekspozicijoms, mokymams.

Čia neseniai įvyko unikalus susitikimas, susirinkę policijos vadovai su profsąjungos atstovais ieškojo susitaikymo ir sutarimo. Deja, jo nerado.

Bažnyčioje Vidaus tarnybos pareigūnų, jų šeimos narių, veteranų ir savanorių bendruomenė turės galimybę vykdyti įvairias savanoriškas veikas, dirbti su socialiai jautriomis gyventojų grupėmis – teikiant visuomenės saugumui ir gerovei svarbias bei atskirtį mažinančias viešąsias ir socialines paslaugas bus skiriamas dėmesys nusikaltimų prevencijai, aktualiems smurto artimoje aplinkoje, smurto prieš vaikus prevencijos ir kitiems klausimams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius