-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 06 06 /17:25

Vytautui Gapšiui praplėsti įtarimai korupcija atskleidžia, ko siekė koncernas „MG Baltic“

Generalinė prokuratūra praneša, kad ikiteisminiam tyrimui politinės korupcijos byloje artėjant į pabaigą, 2012-2016 m. kadencijos Seimo nariui, buvusiam Darbo partijos pirmininko pirmajam pavaduotojui Vytautui Gapšiui įteiktas praplėstas pranešimas apie įtarimus kyšininkavimu ir prekyba poveikiu.
Vytautas Gapšys
Vytautas Gapšys / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Rūpėjo ir verslas, ir generalinio prokuroro postas

Prokuratūros pranešime teigiama, kad ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys leidžia pagrįstai įtarti, kad buvęs Seimo narys V.Gapšys iš koncerno „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio už koncernui palankių ir finansiškai naudingų politinių sprendimų priėmimą Seime priėmė 27 100 eurų kyšį. Už dalį šios sumos padarytos nuolaidos už per koncernui priklausančią televiziją transliuotą Darbo partijos politinę reklamą, kita dalis lėšų buvo užmaskuota kaip parama viešajai įstaigai.

Praplėstame pranešime apie įtarimą nurodyta, kad šis kyšis V.Gapšiui buvo perduotas už įtaką 2012–2016 m. kadencijos Darbo partijos frakcijos Seime nariams ir asmenišką balsavimą „už“ svarstant ir priimant „Lietuvos Respublikos vartojimo kredito įstatymo projektą Nr. XIIP-3370“, svarstant ir priimant įstatymo pataisos projektą „Dėl Lietuvos Respublikos pelno mokesčio įstatymo Nr. IX-675“; taip pat už įtaką Darbo partijos frakcijos Seime nariams priimant Seimo nutarimą dėl 169 300 000 eurų viešojo ir privataus sektorių partnerystės projekto „Kelias Vilnius – Utena“ Nr. XIIP-2013(2).

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Raimondas Kurlianskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Raimondas Kurlianskis

Prokurorai taip pat įtaria, kad V.Gapšiui buvo sumokėta už įtaką tuometinei žemės ūkio ministrei, Darbo partijos atstovei Virginijai Baltraitienei, jog būtų priimti koncernui ir jo įmonėms finansiškai palankūs sprendimai; už įtaką paveikiant sprendimą dėl AB „Lietuvos geležinkeliai“ generalinio direktoriaus Stasio Dailydkos palikimo šiose pareigose dar vienai kadencijai.

S.Dailydka yra pripažinęs, kad dalyvavo papirkinėjimu įtariamo koncerno „MG Baltic“ viceprezidento R.Kurlianskio jubiliejuje, tačiau tikino neturintis jokių sąsajų su koncerno valdoma statybų bendrove „Mitnija“, kuri laimi nemažai geležinkelių konkursų.

„Mitnija“ 2011-2013 metais kartu su „Kauno tiltais“ laimėjo itin didelius „Lietuvos geležinkelių“ užsakymus – šios įmonės už maždaug 110 mln. eurų statė europinės vėžės „Rail Baltica“ ruožą nuo Kauno iki Lietuvos-Lenkijos sienos, už 95 mln. eurų tiesė antrus kelius trijuose kituose geležinkelio ruožuose, už 75 mln. eurų – Vilniaus geležinkelio aplinkkelį.

Prokurorai įtaria, kad V.Gapšiui taip pat atsilyginta už įtaką nulemiant Ignalinos atominės elektrinės skelbiamų viešųjų pirkimų „Labai mažo aktyvumo radioaktyviųjų atliekų atliekyno statyba“ bei „Inžinerinių statinių atkarpų projektavimo, statybos ir prijungimo prie esamos IAE infrastruktūros darbų pirkimas“ rezultatus, palankius koncerno įmonei.

„Mitnija“ dalyvauja Ignalinos atominės elektrinės organizuojamame labai mažo aktyvumo atliekų kapinyno įrengimo konkurse. „Eurovia Lietuvos“ prašymų konkursas buvo laikinai sustabdytas, jo nugalėtojas kol kas nepaskelbtas.

V.Gapšiui taip pat galėjo būti atsilyginta už asmenišką balsavimą „prieš“ Seime svarstant ir priimant nutarimą „Dėl pritarimo Editos Dambrauskienės skyrimui Lietuvos Respublikos generaline prokurore“.

2015 metų rudenį prezidentė Dalia Grybauskaitė teikė Seimui Kaišiadorių apylinkės teismo pirmininkės E.Dambrauskienės kandidatūrą į generalinio prokuroro postą. Parlamentarai jai nepritarė, valstybės vadovė turėjo ieškoti kito kandidato.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Edita Dambrauskienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Edita Dambrauskienė

Turimi duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad Seimo narys V.Gapšys yra balsavęs Seime dėl koncernui naudingų teisės aktų priėmimo.

V.Gapšys įtarimus vadina išsigalvojimais

V.Gapšys antradienį BNS teigė, jog prokurorų įtarimai jo atžvilgiu nėra pagrįsti.

Žinote, tai jau darosi panašu ne į raganavimą, o jie kalba apie kažkokias alternatyvias visatas.

„Man bus labai įdomu pamatyti medžiagą, kuo jie remiasi. Žinote, tai jau darosi panašu ne į raganavimą, o jie kalba apie kažkokias alternatyvias visatas“, – BNS sakė V.Gapšys.

Jis tvirtino, jog prokurorų pranešime apie išplėstus įtarimus rašoma „apie asmenis ir dalykus, apie kuriuos aš niekada su jais nesu kalbėjęs“.

„Kartais man jau sudėtinga paaiškinti, iš kur jie išsigalvoja kai kuriuos faktus, kurie neturi jokio pagrindo“, – teigė buvęs „darbietis“.

Buvęs parlamentaras nurodė, kad apklausoje dalyvavo praėjusį penktadienį.

Jis nekomentavo, ar su „MG Baltic“ atstovais yra aptaręs nors vieną prokurorų minimą klausimą. Paklaustas apie koncerno valdomoje televizijoje transliuotą politinę reklamą, V.Gapšys nurodė dėl jų per pernykštę Seimo rinkimų kampaniją derėjęsis su daugeliu žiniasklaidos priemonių. Tačiau buvęs „darbietis“ neatsakė į klausimą, ar už politinės reklamos nuolaidas „MG Baltic“ atstovams yra ką nors žadėjęs.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Gapšys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Gapšys

„MG Baltic“: jėgos struktūros griauna verslo reputaciją

Koncernas įtarimų V.Gapšiui nekomentuoja, o patį baudžiamąjį procesą vadina galios žaidimais.

„Ilgiau nei metus šurmuliuojanti versijų ir įtarimų mugė, mūsų vertinimu, tėra mėginimas jėgos struktūrų pagalba žaisti galios žaidimus ir tokiu būdu griauti lietuviško verslo reputaciją.” – sakė „MG Baltic“ valdybos narys Romanas Raulynaitis. Jo komentarą BNS perdavė koncerno atstovai.

Iš viso dėl šioje byloje tiriamų nusikaltimų pranešimai apie įtarimus yra įteikti penkiems asmenims, keturi iš kurių yra buvę ar esami Seimo nariai, taip pat vienam juridiniam asmeniui. Įtarimai pareikšti buvusiam Liberalų sąjūdžio lyderiui ir buvusiam Seimo nariui Eligijui Masiuliui, buvusiam Liberalų sąjūdžio atsakingajam sekretoriui Šarūnui Gustainiui, dabartiniam Seimo nariui Gintarui Steponavičiui, kuris pareiškus įtarimus pasitraukė iš Liberalų sąjūdžio. Visų jų papirkimu įtariamas tas pats R.Kurlianskis. Įtarimai pareikšti ir koncernui „MG Baltic“. Visi įtariamieji kaltę neigia.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintaras Steponavičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintaras Steponavičius

Teisėsauga teigia turinti duomenų, kad E.Masiulis iš R.Kurlianskio yra paėmęs 106 tūkstančių eurų kyšį už politinės partijos veikimą koncerno naudai. Tyrėjai įtaria, kad E.Masiulis kyšį gavo už įtaką parenkant vietą Jono Basanavičiaus paminklui Vilniuje, Seime svarstant Vartojimo kreditų įstatymo pataisas ir nutarimą dėl kelio Vilnius – Utena.

Pareigūnai įtaria, kad G.Steponavičius su „MG Baltic“ viceprezidentu tarėsi dėl neteisėto Liberalų sąjūdžio finansavimo. Prokurorams įtarimų sukėlė „MG Baltic“ 15 tūkst. eurų parama dviem organizacijoms – G.Steponavičiaus vardo paramos fondui ir „Laisvės studijų centrui“. Pasak pareigūnų, susitaręs dėl paramos šioms organizacijoms, G.Steponavičius balsavo dėl koncernui naudingų teisės aktų priėmimo. Konkrečių teisės aktų projektų teisėsauga neįvardija.

Š.Gustainis įtariamas iš „MG Baltic“ viceprezidento R.Kurlianskio už koncernui palankių ir finansiškai naudingų politinių sprendimų priėmimą Seime priėmęs 8,7 tūkst. eurų kyšį, užmaskuotą kaip paramą viešajai įstaigai.

Apklausta daug politikų

Vykstant tyrimui, kaip specialieji liudytojai buvo apklausti „MG Baltic“ prezidentas Darius Mockus, valdybos narys Romanas Raulynaitis.

Šioje byloje kaip liudytojus prokurorai apklausė didžiąją dalį praėjusios kadencijos Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narių. Be kitų asmenų, taip pat buvo apklausti Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderis Gabrielius Landsbergis, konservatorius Mantas Adomėnas, Socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius, Vilniaus meras liberalų vadovas Remigijus Šimašius.

Šį ikiteisminį tyrimą atlieka STT Vilniaus valdybos pareigūnai. Tyrimą organizuoja ir kontroliuoja Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius