Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

XL dydžio baudos Lietuvoje – su šalutiniu poveikiu: vienas teismas paskiria, o kitas sumažina

Dalis pareigingų visuomenės narių visuomet reikalauja ir pritaria bausmių, įskaitant pinigines baudas, griežtinimui, didinimui. Dalis jų dar padidėjo nuo 2022 metų. Skamba paradoksaliai, tačiau vis dažniau nutinka ir taip – vienas teismas įstatymų numatyta tvarka milžinišką baudą paskiria, o kitam teismui tenka ją mažinti. Pagal kokius principus Lietuvoje skiriamos piniginės bausmės, 15min papasakojo kasacinę praktiką formuojančiame Aukščiausiajame Teisme dirbantis profesorius Aurelijus Gutauskas.
Asociatyvi iliustracija
Asociatyvi iliustracija: mūsų šalyje skiriamos baudos gali ir sugluminti, ir priblokšti. Balanso ieškojimas šioje srityje – nuolatinis procesas. / 15min archyvo nuotraukų koliažas

Pastaruoju metu itin aktualios dėl kovos prieš pandemiją iškeltos bylos praėjusiais metais daugelį šiurpino asmenims skiriamų baudų dydžiais. Atrodytų, „nieko tokio baisaus“ nepadarę žmonės teismuose sulaukė 500, 1500, o kartais net 5000 eurų baudų ir dar turėjo džiaugtis, kad jiems taikoma minimali nuobauda.

Tai priminė teisėtvarkos turimų finansinio baudimo įrankių galią – mūsų šalyje už įvairius nusikaltimus, ypač sunkius ar visuotinai pavojingus, gali būti skiriamos išties įspūdingo dydžio baudos.

Aukščiausiojo Teismo teisėjas specialiame komentare 15min pabrėžė, kad žmonėms skiriamų baudų dydžiai turi būti adekvatūs, atitikti tiek jų padarytus nusikaltimus, tiek bausmės tikslus. O realios finansinės bausmės kaskart turėtų būti skiriamos kiekvieną atvejį vertinant individualiai: tiek ir kas yra baudžiamas „kertant per kišenę“, tiek ir už ką yra baudžiamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius