Tiesiogiai

Kandidatų spaudos konferencijos po pirmo Prezidento rinkimų turoKandidatų spaudos konferencijos po pirmo Prezidento rinkimų turo

Žemaitiją ir Airiją apraizgiusioje narkotikų byloje: dar 2 įtariamieji ir 180 tūkst. eurų

Klaipėdos kriminalistams tęsiant tyrimą dėl didelių kokaino kiekių platinimo Šiaurės Airijoje, Lietuvoje ir Šiaurės Airijoje sulaikyti dar du įtariamieji, per kratas rasta apie 180 000 eurų.

Lapkričio 23 d. Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos ir Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus pareigūnai atliko sulaikymų ir kratų operaciją Lietuvoje ir Šiaurės Airijoje (Jungtinėje Karalystėje).

Operacija atlikta glaudžiai bendradarbiaujant su Šiaurės Airijos (Jungtinės Karalystės) ir Airijos pareigūnais, koordinuojant Eurojustui bei talkinant Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinei „Aras“.

Klaipėdos apskrities VPK nuotr./Pareigūnai per kratas rado 180 tūkst. eurų
Klaipėdos apskrities VPK nuotr./Pareigūnai per kratas rado 180 tūkst. eurų

Gerai koordinuoti pareigūnų procesiniai veiksmai atlikti sudėtingame ikiteisminiame tyrime dėl didelių narkotinės medžiagos – kokaino kiekių platinimo Šiaurės Airijoje.

Lapkričio 23 d. Lietuvoje ir Šiaurės Airijoje pareigūnai sulaikė du įtariamuosius. Lietuvoje sulaikytas 1980 m. gimęs vyras, kuris nurodytą nusikalstamą veiką įtariama organizavo būdamas Lietuvoje. Jam teismas paskyrė griežčiausią kardomąją priemonę – suėmimą 3 mėnesiams.

Šiaurės Airijoje pagal Lietuvos išduotą Europos arešto orderį sulaikytas 1981 m. gimęs, anksčiau už vagystes, plėšimą, nesunkų sveikatos sutrikdymą, išžaginimą teistas, bendrininkas iš Lietuvos.

Pareigūnai atliktų kratų metu gyvenamosiose patalpose ir automobiliuose rado ir paėmė: apie 180 000 Eur vertės grynųjų, du prabangius laikrodžius, nedidelį kiekį, kaip įtariama, narkotinių medžiagų bei kitus, tyrimui reikšmingus, daiktus.

Klaipėdos apskrities VPK nuotr./Rasta ir narkotinių medžiagų
Klaipėdos apskrities VPK nuotr./Rasta ir narkotinių medžiagų

Areštuotas įtariamojo ir su juo susijusių asmenų turtas – butas, namas, žemės sklypas bei automobilis. Šioje byloje bus tikrinama, ar įtariamųjų disponuojamos piniginės lėšos, kilnojamasis ir nekilnojamasis turtas nebuvo įgyti iš nusikalstamos veikos gautų pajamų.

Jau anksčiau, 2019-2020 m. tarptautinio tyrimo metu, bendradarbiaujant ir keičiantis informacija, pareigūnai Šiaurės Airijoje sulaikė su minėta grupuote susijusius šešis asmenis, pas kuriuos buvo rasti ir paimti įvairūs kokaino kiekiai.

Pastaroji operacija yra trijų šalių – Lietuvos, Airijos bei Šiaurės Airijos (Jungtinės Karalystės) sėkmingo bendradarbiavimo tęsinys, kurio metu 2020 m. buvo demaskuota tarptautiniu mastu, minėtose trijose šalyse veikusi kita lietuvių organizuota nusikalstama grupuotė, įtariama suburta ir vadovaujama 1983 m. gimusio Klaipėdos apskrities gyventojo Kęstučio Klemausko.

Ši grupuotė buvo išvysčiusi milžinišką narkotinių medžiagų platinimo tinklą Airijoje ir Šiaurės Airijoje, pasižymėjo brutalumu bei smurtu.

Klaipėdos apskrities VPK nuotr./Per kratas rasta narkotikų
Klaipėdos apskrities VPK nuotr./Per kratas rasta narkotikų

Ankstesniame tyrime iki šiol vyksta aktyvus bendradarbiavimas tarp minėtų trijų šalių teisėsaugos institucijų, keičiamasi informacija bei atliekami bendri tyrimo veiksmai.

Tyrime šiuo metu pranešimai apie įtarimus yra pateikti 30 asmenų, dar 4 asmenys yra pripažinti įtariamaisiais, areštuotas įtariamųjų milijoninės vertės turtas (pastatai, žemės sklypai, butai, automobiliai). Liudytojais apklausta apie 320 asmenų, 13 žmonių yra pripažinti nukentėjusiaisiais (prekybos žmonėmis aukomis).

Nurodytas tarptautinis tyrimas atskleidė jau beveik dešimtmetį veikusią, organizuoto nusikalstamo pasaulio atstovų gerai sustyguotą, prekybą žmonėmis. Nustatyta, jog daugiau nei 100 žmonių buvo išvežti iš Lietuvos.

Aukoms, išvežtoms į užsienį, buvo atimti asmens dokumentai, jų atžvilgiu naudojamas psichologinis, fizinis smurtas, prievarta pratinama prie narkotikų, pastarieji buvo verčiami/ išnaudojami daryti nusikalstamas veikas.

Likvidavus minėtą grupuotę, buvo užkirstas kelias tolimesniam žmonių išnaudojimui bei šiuolaikinei vergovei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius