Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 07 01

A.Galvonaitė: lietuviškos vasaros nebesiskiria nuo turkiškų

Lietuviams niekur važiuoti nereikia – mūsų vasaros nebesiskiria nuo turkiškų, LRT radijui sako klimatologė Audronė Galvonaitė. Beje, priduria ji, nors liepos 10-oji – „miegančių brolių“ diena, pastaraisiais metais broliai tą dieną vis „pramiega“.
Vilniečių savaitgalio linksmybės prie ežerų
Vilniečių savaitgalio linksmybės prie ežerų / Luko Balandžio / 15min nuotr.

– Nors sinoptikai vis žada lietų, bet jo taip ir nesulaukiame. Kodėl?

– Šiemet birželis buvo margas. Iš pradžių lijo, o vėliau buvo sausa. Arba penkias dienas būdavo labai karšta, ir staiga temperatūra nukrisdavo 10 °C. Tokie bangavimai kartojosi visą birželį. Daugelis poilsiautojų nepatenkinti tokiomis orų permainomis, nes dėl staiga pakilusio vėjo atvėsdavo jūros vanduo.

Pastaraisiais metais birželį paprastai būdavo gana vėsu, o šiemet, kaip jau minėjau, orai labai permainingi. Liepą vidutinė aukščiausia temperatūra prognozuojama rytinėje šalies dalyje – apie 19 °C. Tai išties nemažai, juk naktį temperatūra žemesnė, todėl dienos turėtų būti karštos.

Vidurio Lietuvoje prognozuojama kiek žemesnė temperatūra, o vėsiausia bus pajūryje. Vidutinė liepos temperatūra Lietuvoje siekia 17,9 °C. Tačiau tiksliai pasakyti, kokie orai liepą mūsų lauks, nėra paprasta.

– Vis daugiau lietuvių nevyksta ilsėtis į šiltus kraštus ir atostogauja savo šalyje.

– Visada sakiau, kad niekur važiuoti nereikia. Lietuviškos vasaros nebesiskiria nuo turkiškų. Kartais netgi naktys būna tropinės, temperatūra nenukrinta žemiau 20 °C. Tokios naktys išties vargina (ypač pajūryje), sunku išsimiegoti. Beje, liepa – ne tik šilčiausias, bet ir lietingiausias mėnuo.

– Ar šiemet liepą turėtų dažnai lyti?

– Liepos 10-oji – „miegančių brolių“ diena [senovėje buvo tikima, kad jei visą šią dieną lyja, lis dar septynias dienas ar net savaites – LRT.lt]. Tačiau pastaraisiais metais broliai kažkodėl „pramiega“ liepos 10-ąją. Noriu tikėti, kad bent šį savaitgalį galėsime bent šiek tiek atsikvėpti.

– Kokie orai prognozuojami artimiausiomis dienomis?

– Artimiausiomis dienomis turėtų būti karšta: apie 28 °C pietiniuose ir rytiniuose rajonuose, Panevėžyje ir Šiauliuose – maždaug 26 °C, pajūryje – apie 24 °C. Sekmadienį bus šiek tiek vėsiau. Kitos savaitės pradžioje prognozuojami 21–23 °C. Vėsiausia bus ketvirtadienį. Liepos 6-ąją turėtų būti 20–23 °C, kai kur – apie 18 °C.

– Kokie orai buvo birželio 30-ąją ankstesniais metais?

– 1997 m. Šilutėje užfiksuotas 32,9 °C karštis, bet tą dieną karšta buvo visoje Lietuvoje. O 1998 m. birželio 30-osios naktį žemiausia užfiksuota temperatūra Lietuvoje – tik 1,6 °C. Beje, 2005 m. buvo apie 6 °C.

Informacija pateikta remiantis Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius