Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti
2023 08 16 /16:20

Lietuvoje – naujas karščio rekordas: itin įkaito Alytuje, Birštone, Kalvarijoje

Ši vasara itin karštais orais poilsiautojų Lietuvoje šiemet nelepina – dažni lietūs, temperatūra vos apie 20 laipsnių. Tačiau pastarosios dienos priminė, kad labai karšta gali būti ir pas mus. Trečiadienį sinoptikai skelbė, kad iki šios dienos rekordo trūksta visai nedaug. Ir tas rekordas pasiektas.
Popietė Palangoje
Popietė Palangoje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Remiantis 14 val. duomenimis, Alytuje išmatuota 33,8 °C. Iki rugpjūčio 16-osios karščio rekordo trūksta vos 0,3 laipsnio“, – feisbuke skelbia Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba (LHMT).

Tarnybos teigimu, rugpjūčio 16-osios rekordas kol kas priklauso Utenai, kur 2010-08-16 oras įkaito iki 34 laipsnių.

Po tokiu įrašu pasipylė žmonių iš visos Lietuvos komentarai, kuriuose jie tvirtino, kad jų termometrai šiomis dienomis rodė ir gerokai daugiau.

Tačiau sinoptikai kantriai aiškino, kad „virš asfalto ar tamsaus automobilio gali būti ir 40-50 °C“: „Oro temperatūros matavimai vykdomi ne bet kaip. Yra visas sąrašas reikalavimų. Vienas iš jų – oro temperatūra turi būti matuojama virš natūralios žolės 1,5-2,0 metrų aukštyje ir būtinai šešėlyje.“

Truputį po 16 val. LHMT paskelbė, kad situacija tokia: „Fiksuojame naują rugpjūčio 16-osios karščio rekordą. Alytuje, Birštone ir Kalvarijoje oras įkaito iki 34,2 °C. Ši reikšmė kol kas negalutinė.“

Į klausimą, kada atvės, LHMT sinoptikai atsakė, kad „ženklesnio atvėsimo tikimasi nuo pirmadienio, bet nebus šalta“.

Kiek anksčiau LHMT pasidalino faktais apie rugpjūčio temperatūrą, pridėdami kreives, kuriose – kiekvienos rugpjūčio dienos rekordai ir vidutinė daugiametė oro temperatūra.

LHMT nuotr./Rugpjūčio temperatūros
LHMT nuotr./Rugpjūčio temperatūros

„Visas mėnuo patenka į >15 laipsnių vidutinės oro temperatūros intervalą, t. y. meteorologinės vasaros laikotarpį. (...)

2022 m. rugpjūtis buvo sausas ir karščiausias per visą modernių meteorologinių stebėjimų laikotarpį. 2021 m. rugpjūčio mėn. pasitaikė vėsus ir labai drėgnas (priminė ankstyvą rudenį), o 2019 ir 2020 metais rugpjūčiai – šilti, didesnėje šalies dalyje buvo sausiau už normą. Taigi, rugpjūčių pasitaiko labai įvairių. Beje, mėnesio pradžioje buvo prognozuojama, kad šiemetis rugpjūtis bus drėgnesnis ir truputį šiltesnis už daugiametę normą“, – skelbia LHMT.

Rugpjūčio oro temperatūros rekordai:

  • Žemiausia oro temperatūra -2,9 °C buvo užfiksuota Varėnos meteorologijos stotyje 1966 metų rugpjūčio 30 d. Įdomu tai, kad net 27 dienų (iš 31) minimalios oro temperatūros rekordai buvo pasiekti būtent Varėnoje. Tai lemia toje vietovėje vyraujantys smėlingi dirvožemiai, kurie ilgesnėmis vasaros naktimis atvėsta greičiausiai (t. y. atiduoda šilumą).
  • Aukščiausia oro temperatūra +37,4 °C buvo užfiksuota Birštono meteorologijos stotyje 2015 m. rugpjūčio 8 d. Tai yra nedaug absoliučiam aukščiausios oro temperatūros rekordui nusileidžianti reikšmė (visų metų rekordas +37,5 °C). Daugiausia rugpjūčio mėn. šilumos rekordų (22/31) užfiksuota rytinėje šalies pusėje (o iš jų net 14 Dzūkijoje).

O kaip jūs saugotės nuo kaitros? Pasidalinkite, kokius esate radę būdus atsivėsinti – nuotraukas siųskite 15min@15min.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius