Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 02

Hidrometeorologijos tarnyba: ši žiema buvo rekordiškai šilta

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (LHMT) duomenimis, 2019/2020 m. kalendorinė žiema Lietuvoje buvo šilčiausia per visą meteorologinių stebėjimų laikotarpį. Vidutinė žiemos mėnesių oro temperatūra buvo 2,6 laipsniai šilumos, rašoma išplatintame pranešime žiniasklaidai.
Žiema sausio mėnesį Vilniuje
Žiema sausio mėnesį Vilniuje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Tai yra kur kas šilčiau už vidutinę daugiametę kalendorinės žiemos temperatūrą (1981-2010 m. žiemos oro temperatūros vidurkis Lietuvoje yra 2,8 laipsniai šalčio). Šios žiemos visi mėnesiai buvo kur kas šiltesni už įprastines daugiametes normas“, – dėstoma pranešime.

„Iki šiol šilčiausia žiema Lietuvoje buvo 1989/1990 m., kai vidutinė žiemos mėnesių oro temperatūra buvo 1 laipsnis šilumos“, – teigia LHMT klimatologas Donatas Valiukas.

Pasak jo, pastovaus oro temperatūros perėjimo per nulį, kai ir fiksuojama klimatologinė žiemos pradžia, šiais metais nebuvo – klimatologinė žiema net nebuvo atėjusi.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos nuotr./Šalčio dienų skaičius 2019/2020 m. žiemą Lietuvoje
Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos nuotr./Šalčio dienų skaičius 2019/2020 m. žiemą Lietuvoje

Žemiausia šios žiemos oro temperatūra Lietuvoje buvo registruota vasario 5 d. Rokiškyje – vos 8,9 laipsnio šalčio. Žemiausios oro temperatūros rekordas Lietuvoje yra 42,9 laipsnio šalčio – registruotas 1956 m. vasario 1 d. Utenoje. Aukščiausia šios žiemos temperatūra buvo išmatuota gruodžio 18 d. Marijampolėje – 11,1 laipsnio šilumos.

„Šių metų žiemos mėnesiai išsiskyrė ne tik aukšta oro temperatūra, bet ir besniegėmis dienomis, per visus tris žiemos mėnesius buvo vos keletas dienų su sniego danga, o tai yra pirmas toks atvejis per visą meteorologinių stebėjimų istoriją“, – pabrėžė D.Valiukas.

Dažnai žiema apibūdinama ir šalčio (ledo) dienų skaičiumi. Šalčio dienos fiksuojamos tada, kai maksimali oro temperatūra visą parą nepakyla aukščiau nulio ir yra neigiama.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos nuotr./Vidutinis šalčio dienų skaičius žiemą Lietuvoje
Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos nuotr./Vidutinis šalčio dienų skaičius žiemą Lietuvoje

Tokių dienų šią žiemą buvo vos 1-2 didžiojoje Lietuvos dalyje, 6-8 –rytinėje šalies dalyje, o vakarinėje Lietuvoje tokių dienų neregistruota apskritai.

Įprastai tokių šalčio dienų Lietuvoje turėtų būti po keliasdešimt. Šalčiausia žiema Lietuvoje buvo 1969/1970 m., kai vidutinė mėnesio oro temperatūra buvo 8,9 laipsnio šalčio.

Vykstant globaliai klimato kaitai, žiemos iš visų metų sezonų sušilo labiausiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius