Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 12

Italijoje užfiksuotas potencialus Europos karščio rekordas

Sicilijos tarnybos trečiadienį užfiksavo 48,8 Celsijaus laipsnių temperatūrą, anticiklonui Lucifer į Italiją atnešus didelių karščių bangą.
Siciliją užplūdo rekordinė kaitra.
Siciliją užplūdo rekordinė kaitra. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Jeigu ši temperatūra, išmatuota netoli Sirakūzų, bus patvirtinta, ji taps nauju Italijos ir Europos karščio rekordu. Ankstesnis rekordinis karštis – 48,5 laipsnio – buvo užfiksuotas Sicilijoje 1999 metais, o 1977 metais Atėnų priemiestyje Elefsinoje fiksuota 48 laipsnių kaitra.

Italijos nacionalinės meteorologijos tarnybos atstovas sakė, kad šis rezultatas dar tikrinamas, o Pasaulio meteorologijos organizacija, tebelaikanti Europos kaitros rekordu Graikijoje išmatuotą temperatūrą, į prašymą pakomentuoti neatsakė.

Kitur pietų Italijoje prognozuojama, kad dėl anticiklono Lucifer termometrų stulpeliai trečiadienį pakils iki 39–42 laipsnių. Paskui Lucifer turėtų nuslinkti į šiaurę ir atnešti 40 laipsnių siekiančią temperatūrą į centrinius Toskanos ir Lacijaus regionus, įskaitant Romą.

Trečiadienį sostinėje orui šylant turistai ieškojo pavėsio ir vandens.

„Man tai gana patinka – juk vasarą ir turi būti karštis bei prakaitas, taigi, tiesiog tuo mėgaukitės“, – sakė iš Prancūzijos atvykusi 20-metė Nora Vert.

Sicilijos sala ir Kalabrijos regionas jau nuo vasaros pradžios grumiasi su gaisrais. Dauguma kyla dėl padegimo, bet kaitra sunkina padėtį. Per pastarąsias 12 valandų ugniagesiams teko reaguoti apie 300 kartų.

Netoli Sicilijos sostinės Palermo esantis Madonijės kalnynas jau kelias dienas apsiaustas liepsnų, sunaikinusių nemažai pasėlių, galvijų, namų ir pramoninių pastatų.

Sicilijos gubernatorius Nello Musumeci paragino skelbti nepaprastąją padėtį kalnuose, o Italijos žemės ūkio ministras Stefano Patuanelli trečiadienį apsilankė saloje ir susitiko su vietos merais.

Kalabrijoje gaisrai sukėlė grėsmę Aspromontės kalnynui, kuri UNESCO priskiria tarptautiniu mastu vertingoms geologinėms teritorijoms.

Nevyriausybinės aplinkosaugos organizacijos WWF Italijos skyriaus vadovo pavaduotojas Dante Caserta paragino išskirti daugiau išteklių, tokių kaip parama iš oro, siekiant suvaldyti liepsnas, kad nebūtų „per vėlu ir visam laikui prarastume mūsų neįkainojamą paveldą“.

Ugnies stichija taip pat siaubia Sardiniją, kur antradienį užfiksuota 13 gaisrų. Praėjusį mėnesį salos vakaruose per didžiausius pastarųjų dešimtmečių gaisrus buvo išdegintas didesnis nei 20 tūkst. ha plotas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius