-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 04

Klimatologė: rugsėjis bus šiltesnis ir sausesnis nei įprasta

Rudenį keičiasi gamta, laukiamas ir orų pokytis. Šįmet prognozuojama, kad ruduo bus šiek tiek sausesnis ir šiltesnis nei įprasta, rugsėjis džiugins, nes sulauksime šiek tiek mažesnio kiekio kritulių, 15min pasakojo klimatologė Viktorija Mačiulytė.
Birštonas
Birštonas / Birštono TIC nuotr.

Klimatologė pažymėjo, kad viso rudens sezono orus prognozuoti sunku, todėl nuspėti įmanoma tik rugsėjį.

Jos teigimu, šio rugsėjo temperatūra numatoma šiek tiek aukštesnė nei įprastą lietuvišką rugsėjį.

„Šiandieniniais duomenimis, vidutinė rugsėjo mėnesio temperatūra bus bent pusę laipsnio aukštesnė nei daugiamečio orų rodiklio. Pusė laipsnio nėra daug, nelabai ir pajusime“, – sakė V.Mačiulytė.

Vis dėlto rugsėjis turėtų džiuginti, nes prognozės rodo, kad sulauksime šiek tiek mažesnio kritulių kiekio.

„Vidutiniškai rugsėjo mėnesį iškrenta apie 60 ml kritulių. Šį rugsėjį jis gali būti 10–15 proc. mažesnis“, – teigė klimatologė.

Specialistė prognozavo, kad rugsėjis šalyje bus šiltesnis ir sausesnis nei praėjusiais metais.

O kaip su bobų vasara, paprastai ateinančia rugsėjo pabaigoje ar spalio pradžioje?

Bobų vasara, nors dažnas reiškinys, bet pasitaiko ne kiekvienais metais, pastebėjo klimatologė. Kad jos sulauktume, prieš tai oras turi gerokai atšalti.

„Tam, kad bobų vasara atkeliautų į Lietuvą, reikalingos tarptautinės sąlygos. Jeigu nuo į vakarus nutolusių Ispanijos krantų rudeniop susidaro anticiklonas ir jo guburys nutįsta šiauriau, į šiaurės rytus, link Lietuvos, tai iš pietų į Lietuvą ateina šiltas oras. Jei tokia cirkuliacija susidaro, turime bobų vasarą“, – kalbėjo V.Mačiulytė.

O štai kitas reiškinys rudenį atkeliauja kasmet – neišvengsime šalnų, jos Lietuvą, tikėtina, pasieks jau artimiausiu metu.

„Šalna – tai dirvožemio paviršiaus arba oro atvėsimas dar vykstant vegetacijai. Kol žaliuoja augalai, temperatūra pakankamai nukrenta ir dėl to baigiasi vegetacija, pradeda ruduoti lapai.

Tikriausiai šalnos užklups artimiausiu metu, nes karščiai jau nuslūgo. Nors prieš keletą metų rugsėjo 1-ąją buvo ir 30 laipsnių karščio, bet šiemet, atrodo, ruduo bus šiek tiek ankstesnis“, – teigė V.Mačiulytė.

Šiluma trunka trumpiau, nes ir dienos rudenį trumpesnės.

„Paskutinis vasaros kalendorinis mėnuo buvo pakankamai vėsus ir dabar tai tęsiasi. Taip pat rugsėjo mėnesį dienos trukmė trumpesnė, tad reikia specifinių sąlygų, kad vis dar būtų pakankamai šilta, kaip, tarkime, liepos mėnesį“, – 15min sakė klimatologė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius