Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 08 /15:42

Orai: įspėjama dėl smarkaus vėjo, naują savaitę pradės šaltis

Galingi vėjai dar lydės šalį savaitgalį, o aprims tik kitą savaitę, tačiau kartu atkeliaus šaltukas, o kai kur – ir sniegas, sako Lietuvos Hidrometeorologijos tarnybos sinoptikas Tadas Kantautas. Apie smarkų vėją perspėja ir ugniagesiai gelbėtojai.
Pirmoji pavasario diena šiluma vilniečių nelepino
Prognozuojamas smarkus vėjas su krituliais / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Savaitgalį vėjai neduos ramybės

Hidrometeorologijos centras penktadienį popiet feisbuke informavo, kad daugelyje vakarinių, vietomis pietiniuose rajonuose šiuo metu jau pasiekti pavojingi 15-18 m/s vėjo gūsiai.

„Vėjas toliau stiprės ir vakare pavojingo stiprumo vėjas apims jau visą šalį. Jūros priekrantėje kils audra, siekianti 23-25 m/s“, – rašoma pranešime.

Pasak T.Kantauto, vėjas išliks stiprus ir artimiausią naktį: daugelyje rajonų gūsiai sieks 17-22 m/s. o kai kur – ir iki 24 m/s. Sinoptiko teigimu, vėjus į Lietuvą atneša audringi Atlanto ciklonai. Nakties dangus bus debesuotas su pragiedruliais, tačiau daug kur palis, kai kur gali įsimaišyti ir šlapdriba, temperatūra bus tarp 0 ir 4 laipsnių šilumos. Šeštadienio diena bus panaši: daugelyje rajonų pasirodys lietus.

„Anksčiausiai pradės lytį vakariniuose šalies rajonuose, į rytinius lietus atkeliaus gerokai po pietų, tik vakarėjant. Dieną vėjas bus stiprokas, bet silpnesnis nei nakčia – daug kur gūsiai bus apie 15-19 m/s. Temperatūra dieną kils iki 3-8 laipsnių šilumos, čia mus gelbės retkarčiais pasirodanti saulė“, – 15min komentavo T.Kantautas.

Sekmadienį į šalį veršis jau šaltesnė oro masė. Anot T.Kantauto, dieną tai lynos, tai kris šlapdriba.

„Ryte kai kur formuosis plikledis, temperatūra bus nuo 0 iki 3 laipsnių šilumos. Tad ten, kur bus apie 0 ir dėl tos pačios šlapdribos gali būti ir slidu“, – teigė sinoptikas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ledas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ledas

Jis aiškino, kad vėjas naktį ir toliau išliks pietvakarių, vakarų krypties. Daug kur gūsiai sustiprės iki 15-20 m/s, o vakariniuose šalies rajonuose gali pūsti iki 23 m/s. Diena žada būti debesuota su krituliais. Termometro stulpeliai kils mažiau negu šeštadienį – iki 1-5 laipsnių šilumos.

Dėl smarkaus vėjo penktadienį įspėja ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD). Išplatintame pranešime ugniagesiai gelbėtojai prašo gyventojų būti atsargių ir primena, kaip elgtis pučiant stipriam vėjui:

  • Nestovėkite po aukštais medžiais, nestatykite automobilių po jais, nes pučiant stipriam vėjui virsta dideli medžiai ir lūžta jų šakos. Taip pat nestovėkite po elektros linijomis ir prie didelių reklamos stendų, nes jie gali kristi.
  • Nelieskite ir ant laidų užvirtusių medžių ar oro linijų atramų, nes tai gali sukelti pavojų jūsų gyvybei. Pučiant stipriam vėjui gali sutrikti elektros energijos tiekimas, todėl namuose turėkite žibintuvėlį, atsarginių elementų, radijo imtuvą, žvakių.
  • Siautėjant vėjui, rekomenduojama gerai uždaryti namų ir kitų pastatų duris.
  • Išneškite iš balkonų daiktus, kuriuos gali pakelti vėjas arba juos gerai pritvirtinkite.
  • Nepalikite gyvenamosios vietos be ypatingos priežasties. Jeigu jūs vis dėlto privalote išvykti, išjunkite elektrą, užsukite dujų, vandens sklendes, uždarykite langus, užrakinkite duris ir atlikite visus įprastus veiksmus, kuriuos darote išvykdami bent kelioms dienoms.
  • Neužmirškite savo kaimynų: pasiteiraukite, ar jie girdėjo pranešimus. Gal šalia gyvena neįgalūs žmonės, vieniši seneliai, pasidomėkite, ar jais kas nors gali pasirūpinti, jei ne – padėkite jiems. O nelaimės atveju skambinkite skubios pagalbos telefonu 112.

Per šventę – šalčiau, gali snigti

Kovo 11-osios naktį debesys pamažu trauksis, dangus giedrės, nedidelių kritulių, sniego ar šlapdribos pasirodys tik vietomis.

„Ir daug kur, kadangi dangus giedrės, o į šalį veršis šalta oro masė, tai naktį temperatūra bus neigiama: nuo 0 iki 5 laipsnių šalčio, tik pajūryje bus iki 1-2 laipsnių šilumos“, – sakė T.Kantautas.

Jis įspėja, kad dėl to šventinį rytą formuosis plikledis. Vėjas aprims ir bus jau nelabai stiprus. Diena bus debesuota su pragiedruliais, daugelyje rajonų jau numatomi krituliai.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./ Žada būti ir sniego, ir šlapdribos
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./ Žada būti ir sniego, ir šlapdribos

„Galima išskirti šiaurinę ir pietinę šalies puses. Šiaurėje kritulių bus mažiau, pietuose – ir daugiau, ir dažniau. Krituliai prasidės nuo pietinio pakraščio, pirmiau snigs, vėliau pereis į šlapdribą. Vėjas jau dieną bus nestiprus, besikeičiančios krypties. Temperatūra pietinėje šalies dalyje bus nuo 0 iki 3, o šiaurėje – iki 4-5 laipsnių šilumos“, – dėstė sinoptikas.

Remiantis Hidrometeorologijos tarnybos penktadienio duomenimis, kovo 11-ąją Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje bus apie 2 laipsnius šilumos, o ryte prasidėjusį sniegą įdienojus pakeis šlapdriba. Šiauliuose, Panevėžyje ir Utenoje prognozuojama temperatūra apie 1 laipsnį šilumos bei nedidelis sniegas. Tokia pati temperatūra žadama ir Telšiuose, tik be gausesnių kritulių. Alytuje, Marijampolė bei Tauragėje termometrai gali rodyti 2-3 laipsnius šilumos, tačiau dieną gali būti gausi šlapdriba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius