Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 13

Pirmasis rugsėjo dešimtadienis – labai šaltas

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba savo paskyroje „Facebook“ skelbia, kad rugsėjo pirmasis dešimtadienis Lietuvoje buvo labai vėsus ir tapo antru šalčiausiu nuo 1961 m., kuomet pradėti atlikti detalūs hidrometeorologiniai stebėjimai visoje šalies teritorijoje.
Ruduo
Ruduo / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Vidutinė dešimtadienio oro temperatūra Lietuvoje buvo vos 10,7 °C, o tai yra net 3,8 °C šalčiau už įprastinę daugiametę normą (14,5 °C) ir vos 0,1 °C šilčiau už patį šalčiausią dešimtadienį, registruotą 1993 metais (10,6 °C).

Rytų–Pietryčių Lietuvoje netgi susidarė daugiau nei 3 dienų laikotarpis su žemesne nei 10 °C vidutine paros oro temperatūra, o tai reiškia, jei būtų remiamasi tik oro temperatūra, dalyje Lietuvos jau būtų galima pradėti ir šildymo sezoną.

Gyčio Valaikos/LHMT iliustracija/
Gyčio Valaikos/LHMT iliustracija/

„Kaip ir visada, daliai žmonių atkeliavus šaltiems orams iškyla klausimas, o kur dingo klimato kaita. Galime atsakyti – niekur. Paskutiniai du dešimtadieniai puikus pavyzdys to, ką labai dažnai akcentuoja klimatologai: vykstant klimato kaitai didėja orų ekstremalumas, t.y. susidaro dideli kontrastai tarp atskirų dienų, savaičių ar mėnesių.

Ką tik turėjome rekordiškai šiltą rugpjūtį, pačius karščiausius antrąjį ir trečiąjį rugpjūčio dešimtadienius, po kurių iš karto atkeliavo beveik rekordiškai šaltas pirmasis rugsėjo dešimtadienis. Dėl dažnėjančios orų pernašos iš pietų į šiaurę ir iš šiaurės į pietus, ateityje tokių situacijų galime sulaukti vis dažniau. Tačiau, nepaisant visu kontrastų, globali oro temperatūra ir toliau kyla“, – rašo Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius