Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
04 23 /13:13

Per pusantros paros – mėnesio kritulių kiekis: kai kur sniego tiek, kad keliai nepravažiuojami

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba praneša, kad pirmadienį daug kur Lietuvoje prisnigo kaip gilią žiemą, kai kur sniego danga siekė net 12–17 cm, o neatlaikę šlapio sniego lūžo medžiai ir jų šakos. Ugniagesiai per parą sulaukė 72 iškvietimų dėl virtusių medžių ant kelio, daugiausiai rytinėje šalies dalyje.

Ant kelių virto medžiai

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo Komunikacijos skyriaus vedėja Vida Šmigelskienė teigė, kad daugiausiai pranešimų apie nuvirtusius medžius gauta Utenos ir Panevėžio apskrityse. Panevėžyje šlapio sniego svorio neatlaikė 19 medžių, vienas kliudė šalia stovėjusį automobilį, Utenoje – 21.

Iš viso gauti trys pranešimai apie penkis apgadintus automobilius.

Pirmadienio vakarą apie 21 val. Anykščiuose, Ramybės gatvėje, virtęs medis kliudė tris automobilius: „Audi 80“, „Opel Zafira“, „Audi A4“.

Virstantys medžiai ne tik užtverdavo kelius ir niokojo automobilius, bet ir traukė elektros laidus. Antradienį apie vidurdienį elektros dar neturėjo apie 30 tūkst. vartotojų.

Kur kiek buvo kritulių?

Meteo.lt skelbia, kad pirmadienį orus lėmė pietinis ciklonas. Visoje šalyje buvo debesuota, snigo visur. Vietomis smarkiai, formavosi šlapio sniego apdraba. Buvo sumažėjęs matomumas.

Aukščiausia oro temperatūra siekė vos 0–5 laipsnius šilumos. Naktį daugiausia snigo šiauriniuose rajonuose. Žemiausia oro temperatūra -1...0 °C, tik pajūryje ir pamaryje buvo tarp 0–2 laipsnių šilumos.

Remiantis antradienio 8 val. duomenimis storiausia sniego danga buvo susidariusi Panevėžio, Šiaulių ir Radviliškio apylinkėse, kur siekė net 12–17 cm.

Mokslo svetainė „Orai ir klimatas Lietuvoje“ rašo, kad, sprendžiant pagal pavienes nuotraukas, vietomis sniego galėjo būti ir keletu centimetrų daugiau. Balandžio gale toks sniego kiekis laikytinas dideliu.

Meteo.lt rašo, kad per pusantros paros (nuo sekmadienio vakaro iki antradienio ryto) pietinis ciklonas daugiausia kritulių atnešė rytiniams ir šiaurės rytiniams rajonams. Mažiausiai kritulių buvo pajūryje. Dažniausiai tokie žemo slėgio sūkuriai atneša labai daug kritulių į Rytų Lietuvą. Ne išimtis buvo ir šis kartas. Vietomis išmatuota daugiau nei 2/3 balandžio mėn. kritulių normos arba, paprasčiau sakant, maždaug >3 savaičių kritulių kiekis vos per 1,5 paros.

Nors storiausia sniego danga susiformavo Šiaulių ir Panevėžio apylinkėse, tačiau daugiausia kritulių per 1,5 paros iškrito:

Anykščiuose – 43,1 mm (tai sudaro net 108 % balandžio mėn. normos);

Utenoje – 33,1 mm (apie 85 % normos);

Ukmergėje – 29,3 mm (~73 %);

Elektrėnuose – 27,5 mm (~67 %);

Molėtuose – 27,1 mm (~66 %);

Švenčionyse – 27,1 mm (~62 %);

Vilniuje – 26,9 mm (~63 %).

Dėl gausaus snygio ant medžių, krūmų, laidų, šiltnamių ir įvairių statinių formavosi šlapio sniego apdraba, kuri išlaužė arba nulenkė medžių šakas, todėl dalį gyventojų paliko be elektros. Kai kurios kelių atkarpos dėl nuvirtusių medžių tapo nepravažiuojamos.

Antradienį didesnėje šalies dalyje nedideli krituliai, vyraus lietus, šlapdriba. Vėjas pietvakarių, pietų, 8–13 m/s. Aukščiausia temperatūra 3–8 laipsniai šilumos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius