-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 07 02

Pacientai paspirtukininkai: gydytojų nestebina žandikaulių lūžiai ir amputuotos nosys

Sulaužytomis plaštakomis, nosimis ir žandikauliais į skubios pagalbos skyrius atvykę žmonės gydytojams skundžiasi, kad nesitikėjo, jog tokias pasekmes gali patirti naudodamiesi iš pažiūros nepavojinga transporto priemone – elektriniais paspirtukais. „Pasipylė veido kaulų lūžiai, masyvios žaizdos, kraujavimai, minkštųjų audinių defektai – dalį veido audinių palieka kažkur gatvėje“, – taip medikai apibūdina per šventinį Joninių savaitgalį paspirtukininkų patirtas traumas.
Autoįvykis
Autoįvykis / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Gegužės pradžioje Urtė važiuodama elektriniu paspirtuku Kauno centre nukrito ir susilaužė dešinės rankos riešą. „Važiavau gatve ir užkliuvau už įdubusio kanalizacijos šulinio. Gerai, kad kritau į šaligatvio pusę, ne į važiuojančias mašinas“, – pasakojo kaunietė.

Ligoninės priimamajame gydytojai merginą vadino viena iš paspirtukininkų.

Medikai jau kelerius metus išskiria naują pacientų kategoriją – paspirtukininkus. Tai žmonės, kurie traumas patyrė važiuodami elektriniais paspirtukais.

„Rytinę penkiaminutę mes pradedame – per praėjusią parą traumas patyrė tiek ir tiek paspirtukininkų. Kiekvieną rytą mes juos atskirai išskiriame, jau esame įpratę taip“, – teigė Vilniaus universiteto ligoninės Žalgirio klinikos priėmimo skyriaus vedėjas, veido ir žandikaulių chirurgas Dalius Matkevičius.

Rytinę penkiaminutę mes pradedame – per praėjusią parą traumas patyrė tiek ir tiek paspirtukininkų.

Dėl didelio greičio – sudėtingi kaulų lūžiai

Medikai pastebi, jog nukritus nuo paspirtuko kaulų lūžių traumos būna itin sudėtingos.

„Kai žmonės žiemą slysteli ant rankos – trauma nebūna sudėtinga, tačiau kai krenta nuo dviračio, slidžių ar paspirtuko, greitis būna nemažas ir smūgis būna didelis. Tuomet kaulai lūžta didesne apimtimi – sprogsta sąnarys, skeveldrų daugiau būna, plyšta raiščiai.

Todėl kai atveža paspirtukininką su deformuota ranka, žinom, kad bus rimtas lūžis, tikimės jau tam tikros apimties operacijos“, – darbo patirtimi dalijosi Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės ortopedas, traumatologas, plaštakos chirurgas Simonas Sereika.

123RF.com nuotr./Chirurginė operacija
123RF.com nuotr./Chirurginė operacija

Amputuotos nosys ir lūžę žandikauliai

Gydytojai teigia, jog žmonės, važiuodami dideliu greičiu ir nesuvaldę paspirtuko, dažnai verčiasi į priekį ir nukrenta ant priekinės kūno dalies, todėl bene kasdien medikai sulaukia ir pacientų su veido sužalojimais. Tokias traumas apsunkina ir šalmų bei kitų apsauginių priemonių nedėvėjimas.

Be žaizdų ir nubrozdinimų, pasitaiko ir lūžių, dažniausias – apatinio žandikaulio.

„Vienas iš baisesnių atvejų – trauminė nosies amputacija. Gatvėje nosies galiukas nupjaunamas, pavyzdžiui, į vandens nubėgimo groteles. Tokios traumos yra baisiausios ir ilgiausiai gydomos. Tam, kad atkurtume taisyklingą kvėpavimą, reikia paimti iš kitos kūno vietos audinį ir jį persodinti“, – pasakojo D.Matkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius