Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

11 demokratų, kurie gali įveikti Donaldą Trumpą 2020 metais

Donaldas Trumpas laimėjo ir kitų metų sausį bus prisaikdintas 45-uoju JAV prezidentu. Už demokratę Hillary Clinton balsavusiems amerikiečiams, kurių, beje, buvo daugiau nei D.Trumpo rinkėjų, tenka laukti kito šanso. Kas iš iškilių demokratų galėtų mesti iššūkį magnatui per 2020 metų rinkimus, klausia „Mother Jones“.
D.Trumpas ir B.Obama Baltuosiuose rūmuose
D.Trumpas ir B.Obama Baltuosiuose rūmuose / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Sunku įsivaizduoti, kad H.Clinton ryžtųsi jau trečiajam Baltųjų rūmų šturmui – 2008-aisiais ji irgi buvo laikoma favorite, bet demokratų pirminiuose rinkimuose nusileido būsimajam prezidentui Barackui Obamai.

Joe Bidenui po ketverių metų bus 77-eri, o Bernie Sandersui – 79-eri.

Aišku, ir be šių sunkiasvorių Demokratų partijoje užtenka asmenybių, kurios galėtų mesti iššūkį D.Trumpui, kuris 2020 metais sieks perrinkimo.

1. Elizabeth Warren

Šios demokratų milžinės kandidatūra – akivaizdžiausia. E.Warren itin mėgstama progesyvaus Amerikos jaunimo. Masačusetsui atstovaujanti senatorė kaitina minias tiradomis prieš Volstrito finansininkų savivalę, be to, sumaniai elgiasi socialiniuose tinkluose. Galiausiai E.Warren niekada neatsisako galimybės pulti D.Trumpą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Elizabeth Warren
AFP/„Scanpix“ nuotr./Elizabeth Warren

2. Timas Kaine'as

Virdžinijai atstovaujantis senatorius T.Kaine'as sulaukė kritikos dėl gana nuobodaus pasirodymo per kandidatų į viceprezidentus debatus, tačiau per kampaniją jo populiarumas skaudesnių smūgių nesulaukė. Savojoje valstijoje progresyvus politikas mėgstamas, o iki lapkričio 8-osios dar nebuvo pralaimėjęs nė vienų rinkimų. Be to, amerikiečiai balsavo ne už jį, o už – ir prieš – H.Clinton.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Timas Kaine'as
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Timas Kaine'as

3. Amy Klobuchar

Minesotoje šiai valstijai atstovaujanti JAV senatorė yra ypatingai populiari, o apie galimą jos dalyvavimą demokratų pirminiuose prezidento rinkimuose ateityje jau kalbėta. Dienraščiui „The Star Tribune“ politkė pernai jau teigė, kad galvoja, ar pabandyti laimėti demokratų nominaciją.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Amy Klobuchar
AFP/„Scanpix“ nuotr./Amy Klobuchar

4. Kirsten Gillibrand

Kai 2008 metais B.Obama laimėjo prezidento rinkimus ir JAV valstybės sekretore paskyrė H.Clinton, pastarosios vietą Senate užėmė būtent K.Gillibrand. Dabar jau svarstoma, kad ši 49 metų politikė gali dalyvauti demokratų pirminiuose rinkimuose 2020 metais.

„Scanpix“/AP nuotr./Kirsten Gillibrand
„Scanpix“/AP nuotr./Kirsten Gillibrand

5. Kamala Harris

Kalifornijos valstijos generalinė prokurorė lapkričio 8 dieną buvo išrinkta į JAV Senatą. Jei ji nuspręstų pabandyti mesti pirštinę D.Trumpui, patirties federalinėse pareigose ji turėtų tik dvejus metus. Bet tiek laiko Senate prieš laimėdamas prezidento rinkimus dirbo ir B.Obama. Pernai „The Washington Post“ vienoje antraštėje klausė: „Ar Kamala Harris – pamaina Barackui Obamai?“

„Scanpix“/AP nuotr./Kamala Harris
„Scanpix“/AP nuotr./Kamala Harris

6. Tammy Duckworth

T.Duckworth dvi kadencijai Kongrese atstovavo savo apygardai Ilinojaus valstijoje, o antradienį įveikė respublikoną Marką Kirką rinkimuose į Senatą. Irako karo veteranei, kuri per šį konfliktą prarado abi savo kojas, buvo suteiktas „Purpurinės širdies“ apdovanojimas. T.Duckworth galėtų tapti pirmąja Azijos kilmės amerikiete, pretenduojančia į JAV prezidento postą.

„Scanpix“/AP nuotr./Tammy Duckworth
„Scanpix“/AP nuotr./Tammy Duckworth

7. Cory Bookeris

Naujajam Džersiui atstovaujantis senatorius ir buvęs Niuarko miesto meras Amerikoje žinomas kaip reformatorius. Pirmąjį jo mūšį su valstijos politiniu elitu dėl Niuarko mero posto įamžino dokumentinio filmo „Street Fight“ kūrėjai. C.Bookeris kartą išgelbėjo moterį iš degančio pastato.

„Scanpix“/AP nuotr./Cory Bookeris
„Scanpix“/AP nuotr./Cory Bookeris

8. Martinas O'Malley

Buvęs Merilando valstijos gubernatorius šiemet dalyvavo demokratų pirminiuose rinkimuose, bet po pirmojo balsavimo Ajovoje iškart pasitraukė iš kovos. Šis liberalas siekia, kad JAV valdytų kompetentingi technokratai. Šįkart rinkėjų M.O'Malley idėjos nesudomino, bet po ketverių metų su D.Trumpu – kas žino?

„Scanpix“/AP nuotr./Martinas O'Malley
„Scanpix“/AP nuotr./Martinas O'Malley

9. Chrisas Murphy

Konektikutui atstovaujantis senatorius Ch.Murphy šiemet buvo atsidūręs antraštėse kaip galimas H.Clinton bendražygis – kandidatas į viceprezidentus. Jis geriausiai žinomas dėl pastangų apriboti prekybą šaunamaisiais ginklais po žudynių Sendi Huko pradinėje mokykloje.

„Scanpix“/AP nuotr./Chrisas Murphy
„Scanpix“/AP nuotr./Chrisas Murphy

10. Johnas Hickenlooperis

Kolorado valstijos gubernatoriaus nemėgsta aplinkosaugos aktyvistai, nes jis puikiai sutaria su skalūnų dujų pramonės lobistais. Bet jis per daug populiarius svyruojančioje Kolorado valstijoje, kad būtų galima atmesti jo kandidatūrą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Johnas Hickenlooperis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Johnas Hickenlooperis

11. Michelle Obama

Dabartinė JAV pirmoji ponia šalyje itin populiari. Ir nors buvęs B.Obamos patarėjas Davidas Axelrodas neseniai pareiškė, kad „lažintųsi iš visko“, jog M.Obama nesieks prezidento posto, ji tikrai nemėgsta D.Trumpo. Be to, apsisprendimo dalyvauti rinkimuose atveju joks kitas demokratas negalėtų jai pasipriešinti. Žinoma, ji dar niekada nedirbo valstybės tarnyboje, bet čia M.Obama niekuo nenusileidžia ką tik prezidentu išrinktam D.Trumpui.

„Scanpix“/AP nuotr./Michelle Obama
„Scanpix“/AP nuotr./Michelle Obama

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius