Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

15min paaiškina: kodėl Brazilijos prezidentei Dilmai Rousseff gresia apkalta?

Brazilijos Kongreso komisija pirmadienį rekomendavo tęsti apkaltos procesą prieš prezidentę Dilmą Rousseff. Šalyje verda aistros dėl užsitęsusios recesijos, brazilai piktinasi didžiuliu skandalu dėl kyšininkavimo valstybinėje naftos bendrovėje „Petrobras“, bet galima apkalta D.Rousseff nesusijusi nė su viena šių istorijų. Kas laukia Brazilijos, paklausė naujienų agentūra AP.
Dilma Rousseff
Dilma Rousseff / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kuo kaltinama D.Rousseff?

Teigiama, kad Brazilijos prezidentė prieš savo perrinkimo kampaniją 2014 metais pažeidė fiskalinės drausmės įstatymus ir „pažaidė“ valstybės biudžeto lėšomis.

Opozicinių partijų teigimu, D.Rousseff nuslėpė tikruosius biudžeto deficito skaičius, o savo rinkimų kampaniją finansavo neteisėtomis aukomis. Tokiu būdu brazilai buvo įtikinti už ją balsuoti, ir D.Rousseff buvo perrinkta.

Pati prezidentė neigia pažeidusi įstatymus – esą taip elgėsi ir visos ankstesnės administracijos. Be to, D.Rousseff pabrėžia, kad nėra kaltinama konkrečiu nusikaltimu, o tik tai gali tapti pagrindu apkaltai.

Pirmasis žingsnis apkaltos link

Speciali Kongreso komisija, kurią sudaro 65 nariai, jau nusprendė tęsti apkaltos procesą prieš D.Rousseff. Tolesniam prezidentės nušalinimo procedūrų vykdymui komisija pritarė 38 balsais prieš 27.

Jei mažiausiai 342 iš 513 įstatymų leidėjų balsuos už apkaltą prieš D.Rousseff, klausimo svarstymas persikels į Senatą.

Tiesa, analitikai jau pastebėjo, kad 37 komisijos nariai ir patys įtariami įvairiais nusikaltimais. Be to, daugelis jų yra prisipažinę, kad yra nusiteikę prieš D.Rousseff, todėl komisijos sprendimą Brazilijoje dažnas vadina neobjektyviu.

Kas dabar bus?

Dabar laukia debatai Atstovų rūmuose. Jei mažiausiai 342 iš 513 įstatymų leidėjų balsuos už apkaltą D.Rousseff, klausimo svarstymas persikels į Senatą.

Jei paprastoji senatorių dauguma balsuotų už tolesnį bylos nagrinėjimą, D.Rousseff būtų nušalinta nuo pareigų iki 180 dienų – kol bus nagrinėjama byla. Ją pavaduotų viceprezidentas Michelis Temeras.

O jei baigus nagrinėti bylą už apkaltą balsuotų 54 iš 81 Senato nario, D.Rousseff turėtų palikti valdžią, o kadenciją užbaigtų tas pats M.Temeras. Kadencija pasibaigs 2018 metų gruodžio 31-ąją.

Kaip situaciją vertina D.Rousseff rėmėjai ir kritikai?

Dabartinės kairiųjų valdžios šalininkai apkaltos proceso inicijavimą vadina perversmu, nes D.Rousseff neįvykdė jokio nusikaltimo. Prezidentės rėmėjų teigimu, elitą išvedė iš kantrybės populiarios Darbininkų partijos vykdomos socialinės reformos, tad siekiama susigrąžinti valdžią.

Anot D.Rousseff priešininkų, apkaltos inicijavimas negali būti laikomas perversmu, nes toks procesas leidžiamas Konstitucijoje.

Tuo metu kritikai įsitikinę, kad D.Rousseff neteisėtai žongliravo valstybės lėšomis, be to, bandė nuslėpti didžiausios Pietų Amerikos ekonomikos problemas – pavyzdžiui, vis didesnes skyles biudžete.

Anot D.Rousseff priešininkų, apkaltos inicijavimas negali būti laikomas perversmu, nes toks procesas leidžiamas Konstitucijoje.

Kas Brazilijos Kongrese siekia D.Rousseff apkaltos?

Pagrindinis proceso iniciatorius – ilgametis D.Rousseff priešininkas Eduardo Cunha, Atstovų rūmų pirmininkas. Tiesa, „Petrobras“ apėmusio skandalo kontekste jis ir pats kaltinamas kyšių ėmimu. E.Cunha neigia kaltinimus.

Vis dėlto apkaltos procesą į priekį stumia Kongreso nariai daugiau nei iš 10 partijų – nuo centristinės Brazilijos socialdemokratų partijos iki konservatyvios Demokratų partijos.

Kaip su visu tuo susijęs buvęs prezidentas?

D.Rousseff paprašė savo pirmtako Luizo Inacio Lulos da Silvos padėti jai išvengti apkaltos ir kovo viduryje paskyrė jį savo administracijos vadovu. Prezidentė tikisi, kad buvęs Brazilijos lyderis padės numalšinti aistras šalyje.

„Scanpix“/AP nuotr./D.Rousseff ir L.I.L.da Silva
„Scanpix“/AP nuotr./D.Rousseff ir L.I.L.da Silva

Ar skandalai nepakenks Rio de Žaneiro olimpinėms žaidynėms?

Brazilijos žiniasklaidoje abi temos – skandalai dėl korupcijos ir artėjančios olimpinės žaidynės – kol kas nesiliečia.

123rf.com/Olimpiniai žiedai Rio de Žaneiro panoramos fone
123rf.com/Olimpiniai žiedai Rio de Žaneiro panoramos fone

Bet Graikijos olimpinis komitetas jau paskelbė, kad D.Rousseff atšaukė numatytą pasirodymą olimpinio deglo uždegimo ceremonijoje, kuri įvyks balandžio 21 dieną istoriniame Graikijos mieste Olimpijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius