Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

5 dalykai, kurie artimiausiu metu pasikeis dvišaliuose JAV ir Kubos santykiuose

JAV prezidentas Barackas Obama trečiadienį žengė istorinį žingsnį ir paskelbė apie santykių atšilimą su buvusia Šaltojo karo laikų priešininke. Naujienų svetainė usatoday.com paskelbė penketą svarbių dalykų, kurie pasikeis JAV nusprendus keisti savo politikos gaires.
Havana
Havana / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dvišalių diplomatinių santykių atkūrimas

B.Obama JAV Valstybės departamentui įsakė pradėti derybas su Kuba dėl diplomatinių santykių atkūrimo su Havana. Vašingtonas su Kuba santykius nutraukė 1961 m. sausį.

Atšilus santykiams su Havana, bus atnaujinti komerciniai keleivių skrydžiai į Kubą, be to, JAV gyvenantys kubiečiai galės be apribojimų lankyti savo Kuboje gyvenančius giminaičius.

„Ateinančiais mėnesiais mes atkursime ambasadą Havanoje ir vykdysime aukšto rango mūsų vyriausybių atstovų susitikimus, kurie bus normalizacijos proceso dalis“, – teigė B.Obama.

Kelionių ir prekybos plėtra

Atšilus santykiams su Havana, bus atnaujinti komerciniai keleivių skrydžiai į Kubą, be to, JAV gyvenantys kubiečiai galės be apribojimų lankyti savo Kuboje gyvenančius giminaičius.

JAV prezidento administracijos sprendimas taip pat leis šios šalies piliečiams iš Kubos atsivežti prekių, kurių vertė neviršys 400 dolerių. Tiesa, tabako ir alkoholio gaminių vertė negalės viršyti daugiau negu 100 dolerių.

Iš JAV į Kubą taip pat bus leidžiama eksportuoti statybos medžiagas bei žemės ūkio techniką smulkiesiems šalies ūkininkams.

Didėjančios piniginės perlaidos

Šiuo metu JAV gyvenantys kubiečiai per ketvirtį metų gali Kubos piliečiams pervesti 500 dolerių. Planuojama, kad ši suma bus padidinta iki 2000 dolerių.

Be to, daugiau nebereikės gauti specialių leidimų norint finansuoti humanitarinės pagalbos ir privataus verslo paramos projektus Kuboje.

Interneto plėtra Kuboje

Švelnėjantys santykiai su Kuba reikš ir išaugusią interneto sklaidą šioje Karibų jūros regiono šalyje bei atsivėrusias didesnes galimybes internetu bendrauti su žmonėmis visame pasaulyje.

JAV nuo 1982 m. Kubą laiko šalimi, kuri remia terorizmą. 

Bus leidžiama pardavinėti eilinių vartotojų poreikius tenkinančius ryšio prietaisus, programinę įrangą ir operacines sistemas.

Kubos išbraukimas iš terorizmą remiančių šalių sąrašo

JAV nuo 1982 m. Kubą laiko šalimi, kuri remia terorizmą. Tačiau B. Obamos sprendimas užmegzti diplomatinius ryšius su Havana reikš, kad per artimiausius pusę metų JAV Valstybės departamentas peržvelgs terorizmą remiančių šalių sąrašą ir iš jo išbrauks šią šalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius