Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

500 milijonų dolerių keliasdešimties Sirijos karių parengimui išleidusi JAV atsigręžė į kurdus

JAV prezidento Baracko Obamos administracija tikėjosi, kad 500 milijonų dolerių kainavusi Naujųjų Sirijos pajėgų rengimo programa padės kovoje su „Islamo valstybe“. Programa tapo visišku fiasko, o naujieji kariai tapo lengvu grobiu teroristams. Dabar JAV visas viltis deda į kurdų kovotojus, sulaikančius „Islamo valstybės“ plėtrą Sirijoje, rašo dailybeast.com.
Kurdų kovotojos prieš IS džihadistus
Kurdų kovotojos prieš IS džihadistus / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Naujųjų Sirijos pajėgų, iš kurių labai daug tikėjosi JAV, parengimas tapo visiška nesėkme. Vietoje 15 tūkstančių puikiai parengtų karių kol kas atsirado tik 54. Net ir šie puikiai ginkluoti sirai tapo lengvu grobiu „Islamo valstybės“ kovotojams.

500 milijonų dolerių kainavusi parengimo programa toliau bus tęsiama, tačiau Pentagonas jau nebededa daug vilčių, kad Sirijos karių rengimas gali atnešti reikiamų rezultatų. 

Žymiai perspektyviau kovoje su visą pasaulį gąsdinančiais teroristais atrodo tūkstančiai ryžtingų kurdų kovotojų, ginančių savo miestus ir savo šeimas.

„Nesuprantu, kodėl mes vis dar tęsiame tą karių rengimo ir treniruočių programą. Administracija negali pripažinti, kad ši programa buvo visiška nesėkmė“, – sakė vienas aukšto rango JAV karininkas. 

„Tikėjomės, kad jiems bus sunku, bet nemanėme, kad kovos lauke jie pasirodys būtent taip“, – apie naujųjų Sirijos karių pralaimėjimus pasakojo kitas pareigūnas.

Tiesa, Baltieji rūmai vis dar nenori pripažinti, kad šimtus milijonų dolerių prarijusi programa nedavė jokių rezultatų. „Sirijos opozicijos kovotojai, kartu su Sirijos kurdais, remiami koalicijos oro pajėgų įrodė, kad gali sėkmingai kautis su teroristais šiaurės rytų Sirijoje“, – teigė Nacionalinės saugumo tarybos atstovė Alstair Baskey.

Netgi JAV demokratai nerodo pasitikėjimo tokiais apmokymų planais ir nori naujų sprendimų. Vakarų Virdžinijos senatorius Joe Manchinas teigė, kad 10 metų pastangos sukurti veiklias karines pajėgas Irake ir jų nesėkmės mūšio lauke jau įrodė tokios strategijos neveiklumą.

Nepaisant to, kad JAV ketina paleisti į mūšio lauką dar šimtą naujų Sirijos karių, vis daugiau vilčių dedama į kurdus ir valstybių sąjungininkių pagalbą. Kol kas naujo plano kovai su „Islamo valstybe“ nėra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius