-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

8 turtingiausi pasaulio žmonės: kas jie ir kaip susikrovė turtus?

8 turtingiausi pasaulio žmonės kartu valdo tiek pat turto, kiek pusė skurdžiausiai gyvenančių pasaulio gyventojų, skelbia labdaros organizacijos „Oxfam“ statistika. Savo ataskaitą apie pasaulyje nuolat augančią pajamų nelygybę „Oxfam“ pristatys sausio 17 d. prasidedančiame Pasaulio ekonomikos forume Davose, Šveicarijoje.
Atlyginimas
Turtai / 123rf.com nuotr.

„Oxfam“ savo ataskaitoje neįvardino 8 turtingiausių pasaulio žmonių, tačiau turtingiausius pasaulio žmones kasmet skelbia „Forbes“ leidinys. Kas, pasak „Forbes“, yra turtingiausių pasaulio žmonių aštuntukas ir kaip jo nariai susikrovė turtus?

8 vieta – žiniasklaidos ir finansų rinkų magnatas, buvęs Niujorko meras Michaelas Bloombergas

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Michaelas Bloombergas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Michaelas Bloombergas

Tautybė: amerikietis

Amžius: 74 metai

Turtas: 40 milijardų JAV dolerių

Kaip praturtėjo: M.Bloombergas įkūrė bendrovę „Bloomberg“. „Bloomberg“ užsiima finansinių paslaugų teikimu, technologijų vystymu, taip pat bendrovei priklauso žiniasklaidos priemonių tinklas. Bendrovėje dirba beveik 20 tūkst. žmonių, o pagrindinis pelną generuojantis jos produktas yra „Bloomberg Terminal“ – programinė įranga, kuri realiu laiku leidžia stebėti finansų rinkų duomenis ir pirkti ar parduoti akcijas. Ją naudoja dauguma finansų rinkų dalyvių visame pasaulyje.

Ką veikia dabar? M.Bloombergas iki šiol yra „Bloomberg“ vadovas bei pagrindinis akcininkas. 2002-2013 m. jis buvo Niujorko meras. M.Bloombergas nuolat aukoja didžiules sumas labdarai. Jo labdaros bendrovė „Bloomberg Philantropies“ didžiulėmis sumomis remia kovą su tabako plėtra besivystančiame pasaulyje ir remia kovos su klimato kaita iniciatyvas.

Citata: „Būti verslininku – tai ne vien tik pradėti verslą. Buvimas verslininku – tai požiūrio į pasaulį būdas: progų matymas ten, kur kiti mato kliūtis, drąsus žengimas į priekį, kai kiti nori slėptis“.

7 vieta – „Oracle“ bendrovės įkūrėjas Larry Ellisonas

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Larry Ellisonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Larry Ellisonas

Tautybė: amerikietis

Amžius: 72 metai

Turtas: 43 milijardai JAV dolerių

Kaip praturtėjo: L.Ellisonas 1977 m. įkūrė technologijų bendrovę „Oracle Corporation“ ir iki 2014 m. jai vadovavo. Jam priklauso 25 proc. „Oracle“ akcijų. Ši bendrovė daugiausia užsiima duomenų bazių valdymo sistemų ir kitokios programinės įrangos kūrimu. 2015 m. „Oracle Corporation“ buvo antra pagal gautą pelną programinės įrangos kūrėja JAV, nusileisdama tik „Microsoft“.

Ką veikia dabar? L.Ellisonas, nors ir nebėra bendrovės vadovas, išlieka svarbus asmuo „Oracle Corporation“ valdyme. Laisvalaikiu mėgsta buriuoti, taip pat yra sukaupęs didelę sportinių automobilių kolekciją. Jis taip pat turi lėktuvo piloto teises, jam priklauso du kariniai naikintuvai. 2016 m. L.Ellisonas paskelbė paaukosiantis 200 milijonų dolerių kovai su vėžiu. Be to, jis neseniai nusipirko salą Havajuose ir pareiškė, kad joje vykdys eksperimentą – ar sala gali išsilaikyti pati, pasitelkdama tik žaliąsias technologijas.

Citata: „Pagrindinis korporacijos tikslas – uždirbti pinigus. Pagrindinis valstybės tikslas – paimti dalį tų pinigų ir perskirstyti juos kitiems“.

6 vieta – „Facebook“ įkūrėjas Markas Zuckerbergas

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./10. Markas Zuckerbergas – „Facebook“ vadovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./10. Markas Zuckerbergas – „Facebook“ vadovas

Tautybė: amerikietis

Amžius: 32 metai

Turtas: 44,6 milijardų dolerių

Kaip praturtėjo: 2004 m. M.Zuckerbergas su keliais mokslo draugais Harvarde sukūrė socialinį tinklą „Facebook“, kuris tapo populiariausiu socialiniu tinklu pasaulyje: dabar juo naudojasi apie 1,8 mlrd. pasaulio gyventojų. M.Zuckerbergui dabar priklauso 28 proc. „Facebook“ akcijų.

Ką veikia dabar? M.Zuckerbergas iki šiol yra „Facebook“ vadovas, didelį dėmesį skiria ir labdarai. 2012 m. M.Zuckerbergas su žmona paskelbė, kad per savo gyvenimą jie 99 proc. savo turimo „Facebook“ akcijų uždirbamo pelno paaukos labdarai, finansinės atskirties ir skurdo mažinimui, švietimo galimybių plėtimui. Tuo metu akcijų vertė sudarė 45 milijardus dolerių.

Citata: „Kai mes kūrėme „Facebook“, mes jį kūrėme ne kaip bendrovę. „Facebook“ buvo sukurtas, kad įgyvendintų socialinę misiją – padarytų pasaulį atviresniu ir labiau sujungtu“.

5 vieta – „Amazon.com“ įkūrėjas Jeffas Bezosas

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jeffas Bezosas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jeffas Bezosas

Tautybė: amerikietis

Amžius: 53 metai

Turtas: 45,2 milijardų JAV dolerių

Kaip praturtėjo: 1994 m. Jeffas Bezosas įkūrė „Amazon.com“ – puslapį, kuris dabar yra didžiausias elektroninės prekybos puslapis pasaulyje. „Amazon.com“ pradžia buvo knygų prekyba, bet dabar puslapyje galima įsigyti visko nuo drabužių iki maisto ar video žaidimų. Taip pat „Amazon.com“ gamina vartotojams skirtus elektronikos produktus – televizorius, elektronines skaitykles. 2016 m. pabaigoje „Amazon.com“ dirbo apie 300 tūkst. žmonių visame pasaulyje. 1998 m. J.Bezosas taip pat buvo vienas pirmųjų investuotojų į „Google“ – J.Bezosas investavo 750 tūkst. dolerių į „Google“ akcijas, kurių vertė dabar yra per 4 mlrd. dolerių.

Ką veikia dabar? J.Bezosas iki šiol yra „Amazon.com“ vadovas ir didžiausias akcininkas – jam priklauso 17 proc. akcijų. Taip pat jam priklauso dienraštis „Washington Post“. Be to, jis įkūrė bendrovę „Blue Origin“, kuri siekia siųsti žmones į kosmosą.

Citata: „Jeigu nenori būti kritikuojamas, dėl Dievo meilės, tiesiog nedaryk nieko naujo“.

4 vieta – Meksikos telekomunikacijų magnatas Carlosas Slimas

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./15. Meksikos milijardierius Carlosas Slimas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./15. Meksikos milijardierius Carlosas Slimas

Tautybė: meksikietis

Amžius: 76 metai

Turtas: 50 milijardų dolerių

Kaip praturtėjo: C.Slimui priklauso konglomeratas „Grupo Carso“. Konglomeratą sudaro 13 bendrovių, kuriose dirba beveik 80 tūkst. žmonių. Konglomeratas apima labai įvairių sričių bendroves – statybų, energetikos, telekomunikacijos, finansinių paslaugų, transporto, pramonės gamybos ir kitų. C.Slimo turtas sudaro 6 proc. viso Meksikos bendrojo vidaus produkto, 2000-2013 m. jis buvo turtingiausias pasaulio žmogus.

Ką veikia dabar? C.Slimas ir toliau aktyviai dalyvauja versle, valdydamas savo imperiją. Jis taip pat įkūrė tris ne pelno fondus, skirtus gražinti Meksiko miestą: vienas yra orientuotas į meną, švietimą ir sveikatos apsaugą, kitas – į sporto rėmimą, trečias – į miesto senamiesčio atnaujinimą. Jis sulaukia ir nemažai kritikos – daug kas jį laiko monopolistu, kaltu dėl to, kad kainos kai kuriuose Meksikos sektoriuose yra aukštos.

Citata: „Kai gyveni dėl kitų nuomonės, tu esi miręs. Aš nenoriu gyventi svarstydamas, kaip mane prisimins žmonės“.

3 vieta – investicijų bendrovės „Berkshire Hathaway“ vadovas ir pagrindinis akcininkas Warrenas Buffettas

AFP/„Scanpix“ nuotr./Warrenas Buffettas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Warrenas Buffettas

Tautybė: amerikietis

Amžius: 86 metai

Turtas: 60,8 milijardų dolerių

Kaip praturtėjo: investicijų srityje W.Buffetas dirba nuo 1951 m., o milijonieriumi tapo dar 1962 m. Tais pačiais metais jis įsigijo „Berkshire“ bendrovę, kuri tuomet užsiėmė tekstilės produktų gamyba. Dabar „Berkshire Hathaway“ yra viena iš didžiausių pasaulio investicinių bendrovių, kuriai priklauso daug sėkmingų JAV kompanijų. „Berkshire Hathaway“ yra ketvirtoji pagal dydį bendrovė pasaulyje, kurios akcijos yra viešai parduodamos.

Ką veikia dabar: W.Buffetas vis dar yra „Berkshire Hathaway“ vadovas ir pagrindinis akcininkas. Jis taip pat aktyviai užsiima labdara. Prieš keletą metų jis pažadėjo, kad 99 proc. savo turto skirs labdarai. Be to, jis mėgsta žaisti bridžą ir domisi amerikietišku futbolu.

Citata: „Reputaciją susikurti trunka 20 metų, o ją sugadinti galima per 5 minutes. Jei apie tai pagalvosite, kai kuriuos dalykus darysite kitaip“

2 vieta – mados verslo magnatas Amancio Ortega

AFP/„Scanpix“ nuotr./Holdingo „Inditex“ įkūrėjas Amancio Ortega
AFP/„Scanpix“ nuotr./Holdingo „Inditex“ įkūrėjas Amancio Ortega

Tautybė: ispanas

Amžius: 80 metų

Turtas: 67 milijardai dolerių

Kaip praturtėjo: A.Ortega įkūrė mados kompaniją „Inditex“, kurios žinomiausias prekės ženklas yra „Zara“. „Inditex“ priklauso ir tokie prekės ženklai kaip „Bershka“, „Massimo Dutti“ ar „Stradivarius“. Bendrovės parduotuvėse visame pasaulyje dirba per 90 tūkst. žmonių.

Ką veikia dabar: 2011 m. pasitraukė iš „Inditex“ vadovo pareigų ir šiuo metu ramiai gyvena Ispanijoje su žmona. Labai saugo savo privatumą, per gyvenimą yra davęs vos tris interviu. 2012 m. paaukojo 20 milijonų eurų krikščioniškai labdaros organizacijai „Caritas“.

Citata: „Aš noriu, kad gatvėje mane atpažintų tik šeima, draugai ir bendradarbiai“.

1 vieta – „Microsoft“ įkūrėjas Billas Gatesas

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Billas Gatesas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Billas Gatesas

Tautybė: amerikietis

Amžius: 61 metai

Turtas: 75 milijardai dolerių

Kaip praturtėjo: 1975 m. B.Gatesas kartu su Paulu Allenu įkūrė „Microsoft“ – didžiausią pasaulyje programinę įrangą gaminančią bendrovę. B.Gatesas ilgai buvo bendrovės valdybos pirmininkas, vadovas ir vyriausiasis inžinierius, o iki 2014 m. – ir didžiausias jos akcininkas.

Ką veikia dabar: 2014 m. B.Gatesas atsistatydino iš „Microsoft“ vadovo pareigų, nuo tada jis bendrovėje yra tik vadovo patarėjas technologijų klausimais. Nuo tada B.Gatesas daugiausia užsiima labdaringa veikla, labdarai jis skiria didžiules sumas. Kartu su M.Zuckerbergu, W.Buffettu ir kai kuriais kitais turtingiausiais JAV žmonėmis B.Gatesas kartu įsipareigojo bent pusę savo turto skirti labdaringiems tikslams. B.Gatesas mėgsta žaisti bridžą, tenisą ir golfą.

Citata: „Aš atlikti sunkiems darbams pasirenku tinginius. Nes tinginiai randa būdus, kaip sunkius darbus atlikti lengvai“.

Parengė Ugnius Antanavičius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius