Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

800 palestiniečių piligrimų išleisti iš Gazos Ruožo į Meką

Maždaug 800 Gazos Ruože gyvenančių palestiniečių sekmadienį kirto Egipto sieną ir išvyko piligriminės kelionės į Meką.
Piligrimai iš Gazos Ruožo
Piligrimai iš Gazos Ruožo / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tai yra pirmas atvejis nuo 2014 metų, kai Egipto valdžia išdavė vizas tokiai kelionei į islamo švenčiausią vietą.

Piligrimai paryčiais nuvyko į vietovę Egipte, kur juos turėjo pasitikti autobusai ir nuvežti juos į Kairo oro uostą, iš kurio tikintieji ruošėsi išskristi į Saudo Arabijoje esančią Meką, Gazos Ruožo Rafos perėjoje sakė vienas palestiniečių pareigūnas.

15 iš tų 800 Gazos Ruožo gyventojų nebuvo leista kirsti sieną, neatskleisdamas priežasčių informavo kitas Rafos pareigūnas.

Egipto pasienyje budinčios saugumo pajėgos patvirtino, kad tai yra pirmas kartas nuo Egipto karinių operacijų šiauriniame Sinajuje pradžios 2014 metais, kai Gazos Ruožo gyventojams buvo leista atlikti umrą.

Umra yra musulmonų piligriminė kelionė, kurios galima išvykti bet kuriuo metų laikotarpiu, o ne konkrečiomis dienomis, kaip kad hadžas.

Maždaug 2 500 Gazos Ruožo piligrimų kasmet leidžiama išvykti į Saudo Arabiją per Egiptą atlikti hadžo. Hadžas yra vienas iš penkių islamo stulpų – jį bent kartą gyvenime turi siekti atlikti kiekvienas pajėgus ir išgalintis musulmonas.

Kairas jau daugelį metų mėgina numalšinti džihadistų sukilimą, įsiplieskusį Sinajaus pusiasalyje 2013 metais, kai kariuomenė nuvertė išrinktą islamistinių pažiūrų prezidentą Mohamedą Morsi.

Pernai vasarį saugumo pajėgos Sinajuje pradėjo plataus masto operaciją prieš džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) vietos atšaką.

Pagrindinis šios operacijos taikinys – nestabilioje Šiaurės Sinajaus provincijoje veikiantys kovotojai, bet džihadistų kuopelės likviduojamos ir kitose šalies dalyse.

Izraelis jau daugiau kaip dešimtmetį taiko islamistų judėjimo „Hamas“ valdomam Gazos Ruožui blokadą. Palestiniečių kovotojai ir Izraelis nuo 2008 metų tris kartus kariavo.

Su Egiptu anklavą jungianti Rafos perėja yra vienintelis toks punktas, kurio nekontroliuoja žydų valstybė. Pastaruosius kelerius metus jis buvo uždarytas ir tik prieš maždaug 10 mėnesių vėl pradėjo veikti.

Remiantis gruodį paskelbta Gazos Ruožo blokadą stebinčios nevyriausybinės organizacijos „Gisha“ statistika, per Rafą sieną kasdien kerta apytiksliai 300 žmonių, keliaujančių į abi puses.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius