Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Blinkenas: Europos šalys, kurios yra TBT narės, turėtų areštuoti V.Putiną, jei šis jose apsilankytų

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas trečiadienį pareiškė, kad bet kuri Europos šalis, kuri yra Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) narė, turėtų suimti Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, jei jis jose apsilankytų.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / „Scanpix“/AP nuotr.

„Manau, kad kiekviena, kuri yra teismo šalis ir turi įsipareigojimų, turėtų juos vykdyti“, – sakė A.Blinkenas, atsakydamas į respublikono senatoriaus Lindsey Grahamo klausimą Senato asignavimų komiteto posėdyje.

A.Blinkenas nenorėjo pasakyti, ar JAV valdžios institucijos perduotų Rusijos prezidentą TBT, jei jis atvyktų į šią šalį, pažymėdamas, kad JAV nėra šio teismo šalis.

„Nemanau, kad jis artimiausiu metu planuoja čia keliauti“, – sakė A.Blinkenas.

Pastaraisiais metais V.Putinas labai retai išvykdavo iš Rusijos, o į JAV jis nekeliavo nuo 2015 m.

Praėjusią savaitę TBT išdavė V.Putino arešto orderį dėl jo vaidmens didžiulėse Kremliaus pastangose prievarta deportuoti ukrainiečių vaikus į Rusiją.

Vasario viduryje Jeilio humanitarinių tyrimų laboratorijos paskelbtoje ataskaitoje, kurią parengė JAV valstybės departamento remiama „Konfliktų stebėjimo tarnyba“, nustatyta, kad daugiau kaip 6 000 vaikų, kurių amžius svyruoja nuo vos kelių mėnesių iki 17 metų, tam tikru karo metu buvo Rusijos globoje, nors „bendras vaikų skaičius nėra žinomas ir greičiausiai yra gerokai didesnis nei 6 000“.

Ataskaitoje nustatytos 43 įstaigos, kurios yra dalis didžiulio tinklo, į kurį buvo siunčiami vaikai ir kuris driekiasi „nuo vieno Rusijos galo iki kito“, įskaitant Rusijos okupuotą Krymą, „rytinę Ramiojo vandenyno pakrantę – arčiau Aliaskos nei Maskvos“ ir Sibirą, sakė Jeilio humanitarinių tyrimų laboratorijos darbuotojas Nathanielis Raymondas.

„Atrodo, kad pagrindinis stovyklų tikslas yra politinis perauklėjimas“, – sakė jis, pažymėdamas, kad bent 32 iš ataskaitoje nurodytų įstaigų „atrodo, yra vykdomas sistemingas perauklėjimas, kurio metu vaikai iš Ukrainos įtraukiami į Rusijai skirtą akademinį, kultūrinį, patriotinį, o dviem atvejais – į karinį ugdymą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius