Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Blinkenas ragina „nusiraminti ir deeskaluoti“ įtampą Artimųjų Rytų konflikte

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas paragino „nusiraminti ir deeskaluoti“ įtampą tarp izraeliečių ir palestiniečių, konflikte paaštrėjus smurtui.
JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas Tel Avive
JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas Tel Avive / „AP“/„Scanpix“

Izraelis gedi po išpuolio, per kurį penktadienį Rytų Jeruzalėje prie vienos sinagogos užpuolikas nušovė septynis žmones.

Išpuolis įvykdytas kitą dieną po didelės Izraelio ir palestiniečių konflikto eskalacijos, įskaitant kariuomenės reidą okupuotame Vakarų Krante, per kurį žuvo dešimt žmonių.

„Pastarosiomis dienomis matėme siaubingus teroristinius išpuolius, kuriuos smerkiame“, – Saudo Arabijos televizijos kanalui „Al Arabiya“ sakė A.Blinkenas.

A.Blinkenas, atvykęs į pirmąją savo vizito Artimuosiuose Rytuose stotelę, dalyvavo spaudos konferencijoje Kaire, kurioje paragino „visas šalis nusiraminti ir deeskaluoti įtampą“.

Jis taip pat pabrėžė, kad „svarbu siekti dviejų valstybių sprendimo“.

A.Blinkeno po susitikimų su Egipto prezidentu Abdel Fattah al Sisi ir šalies diplomatijos vadovu dar laukia vizitai Jeruzalėje ir Ramaloje.

Per naujausią kraujo praliejimą Izraelio pajėgos nušovė palestinietį Vakarų Kranto Hebrono mieste, pranešė palestiniečių sveikatos apsaugos ministerija. Tai jau 35-as šį mėnesį nužudytas palestinietis, praneša naujienų agentūra AFP, remdamasi oficialiais abiejų pusių šaltiniais.

Jungtinės Valstijos istoriškai vadovavo Artimųjų Rytų diplomatijai, o Egiptas, palaikantis santykius su Izraeliu, ilgą laiką tarpininkavo sprendžiant Izraelio ir palestiniečių konfliktą.

Vėliau A.Blinkenas turi susitikti su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu, politikos veteranu, kuris praėjusių metų pabaigoje grįžo į valdžią ir vadovauja dešiniojo sparno vyriausybei, ir palestiniečių prezidentu Mahmudu Abbasu.

„Pavojingi įvykiai“

A.Blinkenas jau seniai planavo šį vizitą, tačiau po didžiausio smurto per pastaruosius metus kelionė tapo dar aktualesnė.

Ginkluotas palestinietis Rytų Jeruzalėje prie vienos sinagogos penktadienį nužudė septynis žmones, o šeštadienį įvykdytas dar vienas išpuolis.

Per Izraelio kariuomenės reidą Džanino pabėgėlių stovykloje okupuotame Vakarų Krante ketvirtadienį žuvo 10 žmonių – tai daugiausiai aukų pareikalavusi operacija per pastaruosius metus.

Izraelis teigė, kad ketvirtadienio reidas Džanine buvo nukreiptas prieš „Islamo džihado“ kovotojus, kurie kartu su „Hamas“ vėliau paleido kelias raketas iš Gazos Ruožo, todėl Izraelis surengė atsakomuosius smūgius į „Hamas“ objektus.

B.Netanyahu kabinetas pažadėjo imtis griežtų atsakomųjų priemonių ir sekmadienį ėmėsi bausti „teroristų šeimas, kurios remia terorizmą“, griaunant jų namus ir taikant kitas priemones.

Vyriausybė planuoja panaikinti užpuolikų giminaičių teises į socialines išmokas, taip pat svarsto galimybę palengvinti Izraelio civilių gyventojų prieigą prie ginklų.

M.Abbasas sekmadienio vakare Ramaloje susitiko su CŽA vadovu Williamu Burnsu aptarti „pavojingų įvykių“, pranešė oficiali palestiniečių naujienų agentūra „Wafa“.

JAV ambasada atsisakė komentuoti šį pranešimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius