-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Dudos ir D.Trumpo susitikime – galimi sprendimai dėl pajėgų Lenkijoje

Lenkijos vadovas Andrzejus Duda trečiadienį susitiks su JAV prezidentu Donaldu Trumpu. Spėjama, kad gali būti susitarta dėl papildomų amerikiečių pajėgų Lenkijoje dislokavimo. Pasak politologo, šis susitikimas naudingas abiem jo dalyviams: A.Duda prieš savaitgalį vyksiančius prezidento rinkimus girsis užsienio politikos laimėjimais, o D.Trumpas siekia lenkų kilmės amerikiečių balsų.
Andrzejus Duda ir Donaldas Trumpas
Andrzejus Duda ir Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

A.Dudos administracijos vadovas Krzysztofas Szczerskis pirmadienį sakė, kad iš Vašingtono „bus gerų naujienų“.

„Bus trys pagrindinės temos: pirmiausia – sveikata, visų antra, investicijos ir plėtra, trečia – saugumas“, – jį cituoja „Reuters“.

Pasak K.Szczerskio, saugumo temos apims energetiką, Trijų jūrų iniciatyvą ir kibernetinį saugumą, bus kalbamasi apie tokius sveikatos klausimus koronaviruso pandemijos pažabojimas. A.Duda aptars regiono šalių saugumo rūpesčius.

Tarsis dėl pajėgų perkėlimo

Birželį paskelbus, kad JAV ketina iš Vokietijos išvesti ketvirtadalį – 9,5 tūkst. – karių, premjeras Mateuszas Morawieckis sakė besitikintis, jog jie bus perkelti į Lenkiją.

Pasak Rytų Europos studijų centro (RESC) direktoriaus, politologo Lino Kojalos, yra pagrindo manyti, kad bus susitarta bent dėl dalies iš Vokietijos išvedamų karių perkėlimo į Lenkiją.

„Mes nežinome, ar tie kariai, kurie atsidurtų Lenkijoje, būtų tiesiogiai susiję su sprendimu Vokietijoje, nes pastarasis nėra niekaip apibrėžtas, ir detalizuotas, kol kas vis dar labiau svarstymų žiniasklaidoje negu oficialių dokumentų lygmenyje.

„Scanpix“/AP nuotr./JAV kariai Vokietijoje
„Scanpix“/AP nuotr./JAV kariai Vokietijoje

Akivaizdu, kad Lenkija tikisi konkrečių sprendimų. O faktas, kad susitikimas įvyks, ko gero, leidžia tikėtis, jog bent dalis jų tikrai bus paskelbti“, – 15min sakė L.Kojala.

Pernai susitarta dėl papildomo tūkstančio amerikiečių karių iš Vokietijos į Lenkiją perkėlimo ir amerikietiškos ginkluotės pirkimo. Tačiau neišsipildė Lenkijos lūkesčiai, kad šioje šalyje bus įkurta nuolatinė amerikiečių bazė, kurią siūlyta pavadinti „Fort Trump“. A.Duda prie jos įsteigimo siūlėsi prisidėti 2 mlrd. dolerių – mažiau, nei kainuotų pajėgų perkėlimas ir laikymas.

Anot L.Kojalos, amerikiečiai norės matyti tam tikrą įsipareigojimą iš Lenkijos pusės ir toliau prisidėti prie ginkluotės iš JAV įsigijimo.

„Galbūt bus pasirašytas, kaip spekuliuoja lenkų spauda, memorandumas dėl branduolinės jėgainės statybų ir tam tikro JAV vaidmens šiame procese, pavyzdžiui, suteikiant paskolą, dalijantis technologijomis ir panašiai“, – tikino politologas.

RESC direktorius sakė manąs, kad susitikimo metu bus kalbama apie didėjantį amerikiečių karių buvimą ir JAV įsitraukimą į regiono problematiką. „Kad Lenkija yra naudinga partnerė tuo supratimu, kuris yra aktualus Donaldui Trumpui“, – teigė L.Kojala.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Andrzejus Duda ir Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Andrzejus Duda ir Donaldas Trumpas

NATO partneres, nesilaikančias įsipareigojimo gynybai skirti bent 2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP,) kritikuojantis D.Trumpas ne kartą gyrė Lenkiją ir vadino „pavyzdine sąjungininke“.

„Reuters“ praeitą savaitę paskelbus, kad planus įsteigti „Fort Trump“ stabdo nesutarimai dėl finansavimo ir infrastruktūros, JAV ambasadorė Lenkijoje Georgette Mosbacher tai pavadino melagingomis naujienomis.

„Derybos vyksta. Prezidentų Trumpo ir Dudos vizija dėl padidinto JAV buvimo Lenkijoje bus net geresnė nei nurodyta. Greitai bus paskelbtas pranešimas“, – tviteryje rašė ji.

Ketvirtadienį regiono saugumo klausimus su A.Duda aptaręs prezidentas Gitanas Nausėda tikino, kad kaimyninės šalies prezidentas susitikime su D.Trumpu išreikš lūkesčius stiprinti JAV karines pajėgas Europoje, praneša BNS.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ir Krašto apsaugos ministerija jau anksčiau teigė, kad palaikytų JAV sprendimą dalį iš Vokietijos išvedamų karių perkelti į Lenkiją.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrzejus Duda ir Gitanas Nausėda
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrzejus Duda ir Gitanas Nausėda

Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos Mokslo centro tyrėjas Liudas Zdanavičius tuomet 15min teigė, kad papildomų amerikiečių karių dislokavimas Lenkijoje sustiprintų saugumo situaciją regione.

„Apskritai kuo daugiau JAV karių yra Europoje, tuo Lietuvos saugumo situacija yra geresnė. Kai šie kariai yra arčiau, iškilus krizinėms situacijoms jie gali pakankamai greitai atvykti. Šios pajėgos veikia kaip atgrasymo faktorius“, – sakė tyrėjas.

Proga laimėti balsų

Trečiadienio susitikimas gali būti politiškai svarbus D.Trumpui, siekiančiam perrinkimo lapkritį vyksiančiuose rinkimuose.

„Lenkų kilmės elektoratas JAV užima reikšmingą dalį. Trumpui artėjančių rinkimų kontekste svarbu, kad tie žmonės, kurie gyvena Viskonsine, Pensilvanijoje, Mičigane ar kituose su Lenkija sąsajų turinčiuose regionuose, matytų, jog jis yra prezidentas, prisidedantis prie jiems artimos valstybės strateginio saugumo.

Trumpas ir prieš 2016 metų rinkimus buvo susitikęs su Amerikos lenkų bendruomene, akcentavo, kad būtų labai draugiškas prezidentas“, – 15min tikino L.Kojala.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas Varšuvoje
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas Varšuvoje

Prezidento rinkimų pirmasis turas Lenkijoje vyks jau šį savaitgalį. Perrinkimo siekiantis A.Duda neabejotinai pateks antrąjį turą, tačiau apklausos prognozuoja apylygį rezultatą su neseniai į varžybas įsijungusiu Varšuvos meru Rafalu Trzaskowkiu.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Linas Kojala
Luko Balandžio / 15min nuotr./Linas Kojala

Todėl, pasak L.Kojalos susitikimas naudingas ir A.Dudai.

„Toks vizitas, pompastika, faktas, kad jis vyksta likus vos kelioms dienoms iki balsavimo, gali turėti šiokios tokios pozityvios įtakos Dudai. Jis galėtų akcentuoti, kad užsienio politikoje pasiekė gerų rezultatų ir jau trečią kartą lankosi Baltuosiuose rūmuose, apskritai su Trumpu susitinka vienuoliktą kartą“, – sakė politologas.

Valdančiajai partijai „Teisė ir teisingumas“ (PiS) A.Dudos pergalė itin svarbi, kadangi jie parlamente nebeturi daugumos, kurios užtektų atmesti prezidento veto.

„Mylime Donaldą Trumpą, manome, kad jis yra puikus prezidentas, tikiu, kad jis padės mums nugalėti rinkimus. Jis padės Andrzejui Dudai nugalėti“, – sakė PiS parlamentaras Dominikas Tarczynskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius