-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 19 /18:09

A.Lukašenkai siūlant „pagalbą“ dėl migracijos, URM sako: tai – šantažas

Baltarusijos autokratas Aliaksandras Lukašenka pareiškė, kad jei Lietuva nori pagalbos stabdant nelegalią migraciją, turi nesiimti Baltarusijai kenkiančių veiksmų, nurodo „Sky News Arabia“. Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad tai nėra pagalba, o šantažas.
Aliaksandras Lukašenka
Aliaksandras Lukašenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Paklaustas, ar Baltarusija yra įsitraukusi į nelegalios migracijos Lietuvoje organizavimą, A.Lukašenka tvirtino, kad nusikalstamos grupuotės veikia pačioje Lietuvoje.

„Mes matome potencialias kriminalines grupes Lietuvoje. Kodėl jie to nemato? Kai tik Lietuva likviduos šias grupes, kurios atveža nelegalius imigrantus į Lietuvą, nelegali migracija Lietuvoje bus mažesnė nei pernai“, – sakė jis.

A.Lukašenka sakė, kad Baltarusija yra pasirengusi padėti Lietuvai, bet ne neatlygintinai.

„Ir dar vienas argumentas: jie mums skyrė sankcijas, jie smaugia mano tautą. Aš – šios tautos prezidentas, privalau įvertinti situaciją, imtis tam tikrų veiksmų, kad tauta nebūtų smaugiama, šalis nebūtų sunaikinta.

Imdamiesi tam tikrų veiksmų prieš baltarusių tautą, jie nori, kad mes juos gintumėme šioje situacijoje? Klausykite, tai – mažų mažiausiai keista“, – sakė jis.

Pasak A.Lukašenkos, pasienio apsauga daug kainuoja.

„Jei norite, kad mes jums padėtumėme, nedėkite kilpos mums ant kaklo“, – autokratas sakė interviu „Sky News Arabia“.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sakė, kad tai nėra pagalba, o šantažas.

„Iš teroristinio režimo kitko ir nesitikime. Atsakymas paprastas – jeigu Minskas nesustos ir toliau gabens (migrantus), tai Lietuva siūlys naujas sankcijas“, – 15min sakė ministras.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) lektorius Laurynas Jonavičius sako nematąs daug prasmės tartis su A.Lukašenka dėl migracijos.

VIDEO: Lietuvos pasienyje su Baltarusija kariuomenė pradėjo tiesti spygliuotą tvorą

„Lukašenkos tikslas yra išlikti valdžioje, o Lietuvos tikslas – kad jis valdžioje neišliktų. Pasiūlyti kažką pozityvaus reikštų prieštarauti patiems sau“, – 15min sakė L.Jonavičius.

Atvejų, kai į Lietuvą atvykdavo neteisėtų migrantų, pasitaikydavo kiekvienais metais. Pavyzdžiui, pernai per sieną su Baltarusija neteisėtai atvyko 81, o 2019 metais – 46 žmonės. Ankstesniais metais šis skaičius taip pat svyruodavo nuo kelių dešimčių iki šimto. Tai rodo, kad migrantų kelias į Lietuvą egzistavo jau ilgai.

Tačiau šiemet sulaikyta neįprastai daug – per 2 tūkst. neteisėtų migrantų. Tokie išaugę srautai reikalauja didesnių pareigūnų pajėgų, kyla atvykėlių apgyvendinimo bei aprūpinimo problemų, smarkiai apkraunamos jų teisinius klausimus sprendžiantys Migracijos departamentas ir teismai.

Lietuvos institucijos ir politikai teigia, jog tai nėra įprasta migrantų krizė, bet tikslinga Baltarusijos hibridinė agresija prieš Lietuvą, kaip atsakas į Europos Sąjungos sankcijas.

Pati Baltarusija tvirtina nebestabdanti į ES norinčių patekti migrantų dėl bendrijos įvestų sankcijų, kuriomis režimas baudžiamas dėl susidorojimo su opozicija.

A.Lukašenka pridūrė, kad Lietuvoje veikia nusikalstamų grupuočių, susijusių su migrantų gabenimu.

„Jeigu jie (lietuviai, lenkai, vokiečiai ar prancūzai) nori nuslėpti tiesą – gali priekaištauti Baltarusijai, kad prisidedame prie šios migracijos. Jeigu jie nori iš tikrųjų kovoti su neteisėta migracija ir nukreipti šią neteisėtą migraciją į įprastas vėžes – tegul pradeda nuo savęs“, – tvirtino A.Lukašenka.

Įtampa tarp Minsko ir Vilniaus išaugo pernai po ginčijamų Baltarusijos prezidento rinkimų, kurių nugalėtoju buvo paskelbtas nuo 1994 metų šaliai nepertraukiamai vadovaujantis A.Lukašenka. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Rugpjūtį įvykę rinkimai Baltarusijoje išprovokavo beprecedentę opozicijos protestų bangą, į kurią Minsko režimas atsakė griežtomis represijomis prieš demonstrantus, nepriklausomą žiniasklaidą ir pilietinės visuomenės aktyvistus. Vakarų šalys į šiuos A.Lukašenkos veiksmus atsakė virtine sankcijų.

Gegužės pabaigoje įtampa su Vakarais dar labiau paaštrėjo dėl bendrovės „Ryanair“ lėktuvo, skridusio iš Atėnų į Vilnių, priverstinio nutupdymo Minske. Šiuo laineriu skridęs opozicijos tinklaraštininkas Romanas Protasevičius ir jo draugė, Vilniuje studijuojanti Rusijos pilietė Sofija Sapega, buvo sulaikyti.

Kai dėl šio incidento sankcijos Minskui buvo išplėstos, A.Lukašenka pareiškė, kad Vakarų šalys dabar galės pačios rūpintis narkotikų kontrabandos ir neteisėtos migracijos kontrole prie sienų su Baltarusija. „Mes stabdydavome narkotikus ir migrantus – dabar patys juos valgysit ir gaudysit“, – tąsyk kalbėjo jis.

Anksčiau šį mėnesį Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michel'is pareiškė, jog esama įtarimų, jog Baltarusijos valdžia prisideda prie pabėgėlių srauto į Lietuvą, ypač iš Irako, skatinimo.

Lietuvos Seimas praeitą savaitę priėmė rezoliuciją, kuria išaugusią neteisėtą migraciją per Baltarusiją pripažino hibridine agresija.

Rezoliucija konstatuojama, kad organizuoti nelegaliai sieną kertančių užsieniečių iš trečiųjų šalių srautai naudojami padėčiai Lietuvoje destabilizuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius